Sprint naar content

Google (SEO)

Je wilt natuurlijk graag dat jouw opleiding zo goed mogelijk gevonden wordt. Hoe pak je dit nou aan? En welke ondersteuning kun je hierbij verwachten? Daarover lees je alles op deze pagina.

SEO Specialist

Neem contact op met onze SEO Specialist Anne

0638070024
a.strikwerda@fontys.nl

  • Wat is SEO?

    SEO staat voor Search Engine Optimization of in het Nederlands: zoekmachine optimalisatie. Heel simpel gezegd bestaat SEO uit alle activiteiten die gedaan worden om ervoor te zorgen dat pagina’s zo hoog mogelijk in resultatenpagina (SERP) van zoekmachines verschijnen wanneer ernaar gezocht wordt.

    Dit is een voorbeeld van een resultatenpagina:

    Sfeerafbeelding Fontys

    Door SEO effectief in te zetten kun je ervoor zorgen dat je pagina’s beter gevonden worden in zoekmachines zoals Google of Bing. Bij Fontys zetten we in op Google, zij zijn verantwoordelijk voor 99% van het zoekverkeer naar onze website.

  • Waarom is SEO belangrijk?
    Google richt zich op de bezoeker. Google zal daarom pagina’s en websites hoger in de resultatenpagina zetten als deze door de gebruiker positief worden ervaren. Gebruikers ervaren de website positief als ze makkelijk kunnen vinden wat ze zoeken, zonder dat ze de weg kwijtraken op de website. SEO inzetten zal dus leiden tot een hogere ‘ranking’ op de resultatenpagina, maar ook tot een betere gebruikerservaring. Dit draagt bij aan een positieve ervaring met Fontys. Uiteraard is het daarom belangrijk dat SEO op de gehele website van Fontys op dezelfde manier wordt toegepast.
  • Hoe is SEO geregeld binnen de Fontys organisatie?

    Zoals hierboven staat beschreven bestaat SEO uit verschillende activiteiten. Wij hebben deze activiteiten in componenten onderverdeeld, namelijk in back-end en front-end componenten. Back-end componenten zijn niet direct zichtbaar op de website, zoals laadsnelheid, linkbuilding, crawling en het onderhouden van backlinks. Deze zijn de verantwoordelijkheid van het Functioneel Beheer.

    Dan zijn er een aantal componenten die wel direct zichtbaar zijn op de website of de resultatenpagina van Google, zoals teksten, meta-data en afbeeldingen. Dit noemen we ‘front-end’ componenten en kunnen aangepast en geoptimaliseerd worden door web-redacteuren en digitale media.  De betrokken collega's worden ondersteund door een SEO-specialist, die SEO coördineert voor heel Fontys.

    SEO in de Fontys organisatie SEO in de Fontys organisatie

  •   SEO Specialist

    Begin 2021 is Anne Strikwerda aan de slag gegaan als SEO-specialist bij dienst M&C. Zij is het eerste aanspreekpunt voor alle partijen die met SEO te maken hebben, en coördineert alle SEO-processen. Anne helpt instituten op weg om hun SEO op orde te krijgen en biedt daarbij ook ondersteuning.

    Daarnaast zal Anne de nieuwste trends en ontwikkelingen omtrent SEO in de gaten houden en deze door vertalen binnen de organisatie.

    Anne is niet nieuw binnen de Fontys organisatie; in 2019 begon zij als online marketing specialist bij domein Educatie, en hier is zij nog steeds werkzaam.

    SEO-specialist

    Anne Strikwerda

    0638070024
    a.strikwerda@fontys.nl

  • Aan de slag met SEO

    Hoe kun je nu concrete stappen gaan maken met SEO? Uiteraard heeft de ene web-redacteur meer ervaring met SEO dan de ander, maar het is wel belangrijk dat SEO binnen de gehele organisatie op dezelfde manier wordt benaderd. En SEO is meer dan de SEO eigenschappen vullen in XC. Daarom is er een SEO-checklist ontwikkelt.

    Download de SEO-checklist

    In deze checklist staan de concrete stappen (beknopt) beschreven. Je kunt hiermee elke pagina van je instituut nalopen. We raden aan om hiervan een excel sheet bij te houden, zodat je weet wat je wanneer gedaan hebt. Ook kun je hierin de gemiddelde ranking per pagina bijhouden, zodat je weet of wat je gedaan hebt effect heeft. Wil je hier graag ondersteuning bij, neem dan contact op met Anne.

    SEO is een doorlopend proces, probeer daarom elke week 1 a 2 uur in te plannen voor SEO. Voor het bijhouden en evalueren van de gemiddelde rankings van je instituut raden we aan om dit ongeveer 4 keer per jaar te doen (per kwartaal). Zo kun je na verloop van tijd trends herkennen en ingrijpen als de cijfers er niet goed voor staan.

    De gemiddelde ranking vind je in Google Analytics:

    Acquisitie > Search Console > Bestemmingspagina

    Sfeerafbeelding Fontys

  •   SEO-teksten en zoekwoorden

    Een belangrijk onderdeel van SEO is het gebruiken van de juiste zoekwoorden in teksten. Het vinden van de juiste zoekwoorden kan nog best een uitdaging zijn. We hebben daarom een basislijst van zoekwoorden gemaakt, deze gebruiken we ook voor onze online advertenties (SEA). Zo weet je sowieso dat er op deze zoekwoorden gezocht wordt (zoekvolume).

    Verder kun je uiteraard zelf een zoekwoord intypen in de Google zoekbalk en bekijken welke suggesties Google je nog meer geeft. Helemaal onderaan de resultatenpagina van Google staan ook gerelateerde zoekresultaten die relevant kunnen zijn. Vergeet niet om dit in een ‘incognito’ venster van je browser te doen.

    Wil je weten of er ook daadwerkelijk zoekvolume op zit? Neem dan ook contact op met de SEO-specialist.

    Wanneer je de juiste zoekwoorden gevonden hebt is het tijd om de content te (her)schrijven. Hierin zijn er een aantal dingen die je kunnen helpen om beter gevonden te worden. Overmatig gebruik van je zoekwoorden is hier zeker geen van. Een tijd geleden dacht men dat het veelvuldig gebruikmaken van dezelfde zoekwoorden goed zou zijn voor de ranking in Google. Recent onderzoek geeft echter aan dat overmatig gebruik van zoekwoorden juist averechts werkt.

    Google vindt het eerste deel van jouw tekst het belangrijkst. Het is daarom goed om jouw belangrijkste zoekwoord in de eerste 150 woorden in ieder geval terug te laten komen.

    Voor langere teksten raden we aan om een SEO-tekstschrijver in te schakelen. Je kunt hiervoor terecht bij Sanne van Wegberg van het bureau IKONS.

    Om je op weg te helpen kun je hier ook gelijk een briefing downloaden voor de tekstschrijver.

  •   Metadata aanpassen
    Metadata is de HTML titel van de pagina en de metabeschrijving. In de video hieronder leg ik uit hoe je deze aan kunt passen. Maak je metabeschrijving niet te lang, anders wordt deze afgekapt in de zoekresultaten. Probeer ongeveer 130 karakters aan te houden.

    Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

  •   Handige links
  •   SEO Workshop

    Voor iedereen die meer wil weten over SEO en hoe je ermee aan de slag kunt gaan zal er maandelijks een SEO workshop worden georganiseerd. Ik leg onder andere uit wat SEO is, wat het verschil is tussen SEO en SEA, hoe je zelf een zoekwoordenonderzoek kunt doen en hoe je de SEO checklist gebruikt.

    De eerstvolgende workshops zijn gepland op:

    • Donderdag 16 februari 10:00 - 11:30
    • Dinsdag 14 maart 13:00 - 14:30

    Er staat 1,5 uur voor ingepland, maar meestal zijn we eerder klaar.

    Je kunt je voorkeur doorgeven in het formulier.