Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (voltijd)

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • (Online) open dag
 • Kom meelopen
 • En meer...

Ben jij gek op kunst maken en wil jij anderen gek maken van kunst? Dan past de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving perfect bij jou. Je leert jouw nieuwsgierige onderzoekende houding in te zetten om kunst te maken, te bekijken en om anderen kunst en cultuur te laten ervaren.

Over de opleiding

Centraal in deze opleiding staat dat je je eigen bevlogenheid voor kunst en vormgeving  ontwikkelt. Je leert kunst te maken, te zien en erover te praten. Wat vind ik goed en wat niet? En vooral: waarom vind ik dat? Bovendien leer je om je passie voor kunst over te brengen. De opleiding stoomt jou klaar om anderen kunst en cultuur te laten ontdekken. Je gaat na de opleiding aan de slag in het kunsteducatieve veld, van (basis)scholen tot musea.

Waarom opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving bij Fontys?

 • Aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling
 • Zelf aan de slag met beeldende kunst en vormgeving
 • Anderen gek maken van kunst: van onderwijs tot museumeducatie
 • De praktijk ontdekken en ervaren
 

Wat ga je leren?

De naam zegt het al: je gaat alles leren over het docentschap, beeldende kunst en vormgeving. Je leert om je persoonlijke visie op beeld te geven én te maken. Je gaat vaak op pad om kunst en educatie in de praktijk te verkennen. En hier krijg je de kunst van het lesgeven onder de knie.

 • Kunst- en educatietheorie als basis en dan aan de slag in de praktijk
 • Samenwerking met het werkveld via stages en externe opdrachtgevers
 • Kennismaken met allerlei technieken, materialen en werkplaatsen
 • Uitgebreid kunst- en educatieprogramma door enthousiaste docenten
 
afspelen

"Kunst is de wereld"

Student Dayengela Felicia

 

Hoe ziet je week eruit?

Vol afwisseling! De ene dag duik je met je neus in de boeken, de andere dag maak je je handen vuil in het praktijklokaal. De tijdsduur van een les varieert van één lesuur tot een hele dag. Daarnaast ga je regelmatig aan de slag in het echte werkveld. Je gaat op stage of stort je op opdrachten van echte opdrachtgevers uit het werkveld.

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,8 gemiddeld, 113 respondenten
4 gemiddeld, 549 respondenten
Aantal eerstejaars
 
73
32
Door naar het tweede jaar
 
62%
73%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 41%
52%
 
HBO-bachelor of hoger 46%
58%
Doorstuderen
 
16%
11%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
88%
werkloos
9%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2020
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Buitenlands diploma
Heb je een buitenlands diploma? Dan moet deze aan de Nederlandse normen voldoen. Wanneer je wordt toegelaten, vragen we gewaarmerkte kopieën van je diploma en cijferlijst op, zodat wij het diploma kunnen laten waarderen. Wil je dit eerder laten doen, neem dan contact met ons op. Daarnaast heb je voldoende kennis van de Nederlandse taal nodig. Hiervoor vragen we om een bewijs van NT2 Programma II. Heb je een Belgisch diploma (Vlaams), dan voldoe je automatisch aan de taaleis.

Niet de juiste vooropleiding?
Heb je niet de juiste vooropleiding en ben je 21 jaar of ouder, dan is het mogelijk om een 21+ toelatingsonderzoek te doen. Deze leeftijdsgrens (21+) geldt voor Art, Communication and Design en de Educatieopleidingen. Voor de overige (Performing) opleidingen geldt dat je het 21+ toelatingsonderzoek mag doen als je 17 jaar of ouder bent op het moment dat de opleiding start.
Uiteraard moet je daarnaast nog toelatingsexamen/auditie doen.

Aanvullende toelatingseisen: selectie
Voor een studie in het kunstvakonderwijs moet je talent hebben om te verbeelden. Wij verkennen jouw talent via een selectieprocedure. Bij de Academie voor Beeldende Vorming (ABV) doe je een toelatings-assessment. Hierbij letten we op je praktijkwerk en affiniteit met de kunsttheorie. We verwachten geen volwaardige kunstenaars of volleerde kunstkenners, maar zoeken vooral naar motivatie en potentie. Het assessment duurt ongeveer een dag (meestal een zaterdag) en bestaat uit een praktische opdracht. De docenten voeren korte gesprekken met je naar aanleiding van je beeldende werk en je portfolio. Als het nodig is, volgt er een extra gesprek. Je hoort zo snel mogelijk of je toegelaten bent.

Data toelatingsassessments voor propedeuse voltijd en deeltijd studiejaar 2022-2023: 19 februari, 9 april, 4 juni en 2 juli 2022.

Voorbereiden op de selectie via voortraject
Wil jij je op de opleiding voorbereiden? Volg dan de Vooropleiding Academie voor Beeldende Vorming.

 

Creativiteit is net een spier, iedereen heeft het en je kan het trainen."

Student Gijsje Coppelmans

 

Opbouw

In het eerste jaar bestaan je weken uit de volgende verdeling:

 • 22 uur les (theorie 20% + praktijk 35%)
 • 18 uur tijd voor zelfstudie (45%)

Je ontwikkelt basiskennis en vaardigheden voor het kunstdocentschap met vakken als Kunsttheorie, Kunsteducatie en de Beeldende praktijk. Bij kunsttheorie leer je over de kunstgeschiedenis en kunstbeschouwing. Bij Kunsteducatie leer je op een theoretische manier hoe je les moet geven. Verder maak je tijdens stages en crosslabs kennis met het werkveld. Tijdens een stage sta je voor de klas en bij crosslabs ga je aan de slag met een opdracht van een echte werkgever. Tijdens vakbeschouwing ontwikkel je een visie op je toekomstige beroep. In het eerste jaar bestaat Beeldende praktijk uit Beeldlab en Beeldestafette. Bij Beeldestafette maak je kennis met allerlei materialen en technieken. Bij Beeldlab start je met het ontwikkelen van je eigen beeldende werk, waar je tot en met jaar vier mee bezig blijft.

In grote lijnen lijkt jaar twee op je eerste studiejaar. Je gaat verder met het ontwikkelen van kennis en vaardigheden bij de vakken Kunsttheorie, Kunsteducatie en de Beeldende praktijk (dit jaar bestaand uit Beeldlab en Beeldkwestie) en bij Vakbeschouwing blijf je sleutelen aan je vakvisie. Bij Beeldkwestie ga je verder met het verkennen van materialen, werkwijzen en technieken. Je krijgt dit jaar zelf de mogelijkheid om te kiezen waar je stage gaat lopen en je stage wordt dit jaar ook iets groter. Daarnaast kies je zelf weer voor Crosslabs en zijn er verschillende leuke keuzeonderdelen waarbinnen je kunt kiezen wat je verder wilt ontwikkelen.

In jaar drie worden Crosslab en Stage omgevormd tot Crosslab XL en Stage XL door het onderwijsaanbod van Kunsttheorie en Kunsteducatie in deze vakken te integreren.

Verder kun je dit jaar maar liefst de helft van je studiepunten naar eigen inzicht invullen bij Free Choice. Je krijgt dit jaar dus extra veel ruimte voor je eigen keuzes. Aan het eind van het jaar krijg je tijdens Context vanuit alle vakgroepen ondersteuning bij het verkennen van het werkveld en het ontwikkelen van de benodigde praktische, theoretische en artistieke onderzoeksvaardigheden voor het afstudeerjaar. Gedurende het hele jaar blijf je werken aan je beeldende ontwikkeling tijdens beeldlab, waarbinnen je steeds meer je eigen weg zult vinden.

Afstuderen
In het afstudeerjaar wordt het curriculum grotendeels gestuurd door jouw onderzoeksvraag of -vragen. Je wordt bij de uitvoering van het onderzoek in het afstudeerjaar begeleid door het docententeam afstudeerfase, waarin verschillende expertises zijn opgenomen.

Stage
Onderdeel van de afstudeerfase is het uitvoeren van een stage. We streven hiermee naar de ontwikkeling van goed toegeruste, flexibele en zelfstandige professionals die het werkveld tijdens hun studie al hebben verkend, zodat je klaar bent om als frisse kunsteducator aan de slag te gaan!

 
 

Na je opleiding

Kunst én educatie; dat is waar onze studenten zich na de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving mee bezighouden. In of buiten het onderwijs. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

 • Docent beeldende vorming op een middelbare school
 • Educatief medewerker in een museum
 • Ontwikkelaar van lesprogramma’s over kunst
 • Als freelancer workshops of rondleidingen verzorgen
 • Zelfstandig kunstenaar of vormgever
 
afspelen

'Als ze durven te klooien en experimenteren, is voor mij de les geslaagd!'

Yarah Winkelaar, Beeldend vakdocent, coördinator cultuureducatie en freelance kunstvakdocent (zie ook dit artikel op BRON)

 

Meer weten over de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

Kom kennismaken

 • kom praten met studenten
 • bekijk een filmpje
 • stel je vragen
 • meld je aan voor events

Collegegeld
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving? Ga dan naar de collegegeldmeter.

Aanvullende kosten
Naast het collegegeld zijn er gedurende je studie ook nog de volgende kosten *:

 • Boeken en readers €200
 • Materialen en gereedschappen €250
 • Excursies / museumbezoek €120

Er zijn regelmatig excursies in binnen- en buitenland om werk van professionals te bestuderen. De kosten en het programma zijn afhankelijk van je studiefase, studieprogramma en individuele behoefte.

Fotocamera en laptop
Een (digitale) fotocamera en een laptop zijn belangrijke instrumenten tijdens je studie. Fontys Hogeschool voor de Kunsten beschikt over vaste computers en enkele uit te lenen laptops en camera’s. Ga ervanuit dat je tijdens je studie een laptop en camera aan moet schaffen.

*onder voorbehoud, geschat op basis van ervaring.

Aanmelden

Aanmelden doe je bij studielink.
Voor deze opleiding gebruik je:

Instituut Fontys Hogescholen
Locatie Tilburg
Opleiding B Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

Voor alle opleidingen van Fontys Hogeschool voor de Kunsten geldt dat je eerst toelating moet doen. Je aanmelding bestaat daarom uit twee stappen.

Je maakt eerst (éénmalig) een account aan bij Studielink.
Heb je een Nederlands woonadres? Dan heb je hiervoor je DigiD nodig (aanvraag nieuwe DigiD kan 5 werkdagen duren). Heb je (nog) geen Nederlands woonadres, dan kun je zelf een Studielink account aanmaken. Zodra je bent ingelogd controleer je je persoons- en vooropleidingsgegevens of vul je deze in. 
Let op! Zorg voor een actief e-mailadres. Bevestig altijd je gegevens.

Je volgende actie is het indienen van een verzoek tot inschrijving.
Kies voor ‘nieuwe inschrijving toevoegen’ en volg de stappen. Kies als startdatum: 1 september 2022.

Na je bevestiging ontvang je per e-mail een bericht van Studielink. Krijg je van hen ook een bericht over verificatie persoonsgegevens? Dan vragen wij je in stap 2 om een kopie van je paspoort of id kaart (met daarop al je voornamen voluit geschreven) te sturen naar fhksa@fontys.nl.
Krijg je ook een bericht over taaltest of vooropleiding? Dan kun je dat bericht voorlopig negeren. Wij informeren je hierover wanneer je wordt toegelaten, tot die tijd hoef je niets op te sturen. Meer informatie over vooropleidings- en taaleis vind je onder toelatingseisen. Heb je vragen over Studielink? Klik hier.

 

2. Meld je aan voor de toelating

Twee werkdagen nadat je in Studielink een verzoek tot inschrijving hebt toegevoegd, krijg je een e-mail van fhksa@fontys.nl met hierin een link naar het aanmeldformulier voor de toelating.

Let op! Dit is een andere e-mail dan die je na 1 dag van no-reply@fontys.nl ontvangt (met daarin je PCN nummer en wachtwoord om in te kunnen loggen op de Fontysportal). Bewaar deze e-mail ook goed!

Geen e-mail(s) ontvangen? Controleer dan je ongewenste e-mail (spam ) en voeg ons als veilige afzender toe aan je adresboek. Zodra je het aanmeldformulier hebt ingevuld en bevestigd, krijg je een ontvangstbevestiging.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet