Ik ga zelf aan de slag met mijn studiekeuze

De ene studie past beter bij jou dan de andere en er is niet één studie perfect. Je maakt keuzes op basis van dat wat je nú weet. Simpelweg omdat je niet weet wat je de komende jaren allemaal nog leert over jezelf. Ofwel: verkeerde keuzes bestaan niet! Ga dus niet voor een keuze voor het leven maar voor de keuze die nu goed bij jou past! Door je zelfkennis te vergroten en je te oriënteren op alle mogelijkheden kom je tot een voor jou passende keuze. Probeer nieuwe dingen uit en maak de opdrachten op deze pagina.

Kom je er niet uit, praat er dan over met een vriend, vriendin, je ouders of maak een afspraak met een studiekeuzeadviseur.

Lees ook de tips bij stap 5 ‘studies verkennen’ om te lezen hoe je jouw zoektocht naar een opleiding aan kunt pakken.

Aan de slag

Doorloop onderstaande stappen en noteer alles wat je ontdekt over jezelf en over jouw mogelijkheden. Schrijf het op in een boekje of maak een notitie in je telefoon. Heb je een interessant gesprek gehad over studeren, of had iemand een goede tip? Schrijf ook dit op! Noteer al je inzichten en ideeën, zo kun je terug lezen waar je mee bezig bent geweest en dat maakt het overzichtelijk.

Door jouw interesses, talenten en activiteiten die je leuk vindt om te doen, serieus te nemen en verder te verkennen, weet je beter waar je naar op zoek bent. Ga vervolgens op zoek naar beroepen en opleidingen en kom zo bij de voor jou meest passende mogelijkheden.

Zorgen en twijfels over mijn studiekeuze

Bij het onderzoeken wat je graag zou willen, kom je vaak zorgen en twijfels tegen.

Lees verder

Op zoek naar een opleiding?

Hier vind je handige websites die je helpen bij het vinden van een opleiding.

lees verder

Kom je er zelf niet uit?

Je hoeft het niet alleen te doen. Wij helpen je graag bij het maken van een keuze.

lees verder