Q&A

Overige Tools

1. Camera werkt niet in Mijn Online Werkplek

Klopt. Je kunt op de virtuele computer, (waar je op werkt via Mijn Online Werkplek), wel gebruik maken van de basisfaciliteiten van Skype of Teams. In die applicaties op Mijn Online werkplek is videovergaderen niet mogelijk. 

2. Hoe moet ik Skype voor Bedrijven instellen?

Op een Fontys laptop staat Skype voor Bedrijven al geïnstalleerd. Daar zijn geen extra instellingen voor nodig. Op een privé laptop kun je Skype voor Bedrijven installeren volgens de handleiding.

3. Ik heb/ krijg geen Direct Access verbinding, wat moet ik doen?

Geen Direct Access verbinding zie je vooral aan het feit dat je niet op de Fontys Portal komt (melding: pagina niet gevonden). Je hebt dan geen verbinding met Fontys Connect. Herstel de verbinding als volgt: zet je laptop uit, wacht twee minuten en start opnieuw op. De verbinding is dan weer hersteld. 

https://connect.fontys.nl/diensten/IT/handleidingen/Paginas/Handleiding-Thuiswerken.aspx#portalconnect

4. Welke online applicaties kan en mag ik inzetten?

Ook hier geldt dat de afspraken binnen je instituut/opleiding leidend zijn. Tools die je in het fysieke klaslokaal gebruikt, kun je in principe ook online inzetten. Fontysbreed is het uitgangspunt: gebruik de standaardsystemen (zoals Fontys connect/ opleidingsportal, n@tschool, GradeWork etc.), alle Office 365 applicaties (dus liever Forms voor een quiz dan Kahoot of Socrative) en de programma's die aangeboden worden op het Fontys Applicatieportaal (bijv. MindJet Mindmanager voor mindmaps). Studenten kunnen wel opdrachten uitvoeren in eigen tools en zijn dan zelf verantwoordelijk voor zaken als AVG. 

Voor meer informatie over welke tools je kunt en mag gebruiken zie:  

https://connect.fontys.nl/diensten/IT/Paginas/Welke-tools-kun-je-gebruiken.aspx

5. Welke tool moet ik gebruiken om mijn les vooraf op te nemen en beschikbaar te maken voor deelnemers?

Het advies is om hier MS Teams voor te gebruiken en daarin een vergadering, met alleen jezelf als deelnemer, op te nemen. Mocht jouw instituut al gebruik maken van Mediasite, dan kan je via MyMediasite en de Mediasite Desktop Recorder colleges opnemen en deze doorzetten naar de Mediasite. Maakt jouw instituut geen gebruik van Mediasite, dan staan de colleges op jouw persoonlijke MyMediasite omgeving. We raden af om vanaf hier een opname te delen met studenten omdat de opname op je persoonlijke omgeving staat. Daarnaast zijn er per instituut/ opleiding tools in gebruik om filmpjes te maken zoals Camtasia en Apple iMovie. Als je een MP4 maakt van je les kun je deze delen via de gebruikelijke kanalen binnen de opleiding.

6. Is Skype een alternatief voor MS Teams?

Nee, niet voor het lesgeven of vergaderen met meerdere personen.  Skype voor Bedrijven kan door   medewerkers op een Fontyslaptop zoals normaal gebruikt worden voor chatten en bellen met een      collega. Voor online vergaderen en lesgeven is MS Teams de beste keuze.  

7. De camera werkt niet in Skype of MS Teams maar wel ergens anders...

De beste oplossing is om in ‘Apparaatbeheer’ de camera plus besturingsprogramma te verwijderen. Selecteer de camera en klik op de optie: Installatie ongedaan maken. 
Daarna moet je de laptop/ computer opnieuw opstarten en de camera werkt weer. 

Voor uitgebreide instructie met afbeeldingen, zie de pagina: Thuiswerken. https://connect.fontys.nl/diensten/it/handleidingen/paginas/handleiding-thuiswerken.aspx

8. Mymediasite wordt niet meer ondersteund op de Mac die up-to-date is (De screenrecorder is 32 bits)

De leverancier heeft een betaversie in de Mac Appstore geplaatst. Deze werkt met de laatste versie van MacOS Catalina.  Je kunt deze vinden onder de naam 'Mediasite Capture'.

9. Hoe moet ik Mijn Online Werkplek instellen?

​Bij de IT Handleidingen (fontys.nl/allesoverict) in de rubriek 'Werkplek' vind je een uitgebreide handleiding. 
De korte versie is: 

  1. Download de Citrix Workspace app.
  2. Ga met de Verkenner naar deze download (CitrixWorkspaceApp.exe), rechtermuisknop daarop, selecteer 'Als administrator uitvoeren'.​
  3. Klik op 'Add account' en vul in: https://cag.fontys.nl.
  4. Log in met je Fontys account. De Username is je Fontys gebruikersnaam pcn@student.fontys.nl of pcn@fontys.nl, het Password is je Fontys wachtwoord.
  5. Klik op de knop 'Log on'.
  6. Het inloggen kan de eerste keer wat langer duren.
  7. Klik op het Windows 10 icoon en je Mijn Online Werkplek start.

10. Kan en mag ik ‘Zoom’ gebruiken voor onderwijsbijeenkomsten?

Nee, 'Zoom' mag niet meer gebruikt worden, deze applicatie is niet veilig. 

Op advies van de Concern Information Security Officer, heeft het CvB besloten om ook voor Fontys een ‘no go’ voor Zoom af te geven. Het is daarom per direct verboden om Zoom binnen Fontys te gebruiken. Voor videocommunicatie wordt iedereen verzocht om gebruik te maken van MS Teams of Skype