Werkplekleren
Zonder werkplek kun je de opleiding niet starten, deze werkplek regel je zelf. Het is dus erg belangrijk dat je vóór de zomer al een individuele werkplek hebt. Het Individueel Werkplek Leren in leerjaar 1 is 320 uur op jaarbasis. Dit komt neer op gemiddeld 1 dag per week gedurende de onderwijsweken. Het werkplekleren start in de tweede lesweek en loopt door tot de zomervakantie. Je besteedt 8 uur per week aan werkplekleren, dit doe je op donderdag. Een andere optie is in de weekenden en/of de avonduren.
De werkplek moet aan de volgende criteria voldoen:
-
- direct contact met kinderen/jongeren in de leeftijd van 0-18 jaar of met (jong) volwassenen met een verstandelijke beperking
- werken aan de bekwaamheden op basis van je leerplan
- 8 uur werkplekleren
- werken op minimaal een MBO niveau 4 plek
- minimaal 1 werkplekbegeleider die jou kan coachen
- de werkplekbegeleider is geen familie
- boventallig (oftewel je bent altijd als extra kracht aanwezig)
Als pedagoog toon jij hiermee de volgende bekwaamheden aan:
- Ik verken in samenspel de werelden van kinderen, jongeren en mezelf
- Ik draag bij aan samen werken en samen leren
- Ik onderhoud pedagogische relaties en ik oefen pedagogische invloed uit op één of meerdere aspecten van het pedagogisch klimaat
- Ik verken in samenspel de werelden van opvoeders en mezelf
- Ik verken specifieke hulpvragen van kinderen en/of jongeren
Voorbeelden van werkplekken:
Kinderopvang, peuterspeelzaal, onderwijs, Integraal Kindcentrum, welzijn of buurthuiswerk, cultuur- of sportorganisaties en vrijwilligers organisaties, etc.
Check of een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) vereist is. Wanneer dit het geval is, dan moet je deze zelf of via je werkplek aanvragen. Eerder kun je niet starten op je werkplek.
Heb je nog vragen?
Mail ons