Sportkunde

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven
Vind jij dat sport en bewegen een belangrijke bijdrage leveren aan onze samenleving? En wil jij iedereen in beweging krijgen? Kies dan voor de opleiding Sportkunde. Als sportkundige werk je aan vernieuwende oplossingen om iedereen van jong tot oud verantwoord te laten bewegen en tot een gezonde leefstijl te brengen.

Over de opleiding

Je gaat studeren en werken in een wereld waarin bewegen steeds belangrijker wordt. De leefstijl van mensen verandert en welvaartsziekten als overgewicht nemen toe. Ook de overheid en het bedrijfsleven zien de waarde van gezondheidsbevordering en investeren daar steeds vaker in. Daarnaast spelen bewegen en sport een belangrijke rol bij (het behouden van) sociale contacten. Tijdens de opleiding bereid jij je voor om op het gezondheidsvlak en sociaal-maatschappelijk vlak het verschil te maken.

Als sportkundige draag jij bij aan een actieve leefstijl in een beweegvriendelijke omgeving.

Waarom de opleiding Sportkunde bij Fontys?

 • Ruimte om je opleiding persoonlijk vorm te geven op basis van jouw ambities
 • Praktijkgericht, stage lopen van jaar 1 t/m jaar 4 in een dynamisch werkveld
 • Les in een van de ‘sportiefste’ gebouwen van Nederland, in de sportiefste omgeving van Eindhoven: Genneper Parken
 • Intensieve studiebegeleiding van enthousiaste en bevlogen docenten

 

Wat ga je leren?

Om alles te leren over hoe bewegen en sport kunnen bijdragen aan een gezonde leefstijl kom je natuurlijk ook zelf in beweging. Je gaat al vanaf jaar 1 stage lopen om de praktijk te verkennen. Ook werk je als een echte teamspeler met je medestudenten aan projecten. Je gaat je binnen de sociaal-maatschappelijke en gezondheidswaarde van sport specialiseren in een richting die past bij jouw ambities.

 • De theorie direct in de praktijk brengen
 • Alles over hoe bewegen en sport bijdragen aan gezondheid en maatschappelijk welzijn
 • Keuzeruimte om je te specialiseren in de rol van ondernemer, manager, coach, trainer, adviseur, regisseur, ontwikkelaar en onderzoeker
 • Vaardigheden als adviseren, organiseren, begeleiden en onderzoeken
 
afspelen

Merle, 4e jaars student Sportkunde

“Fijn om een afgestudeerde Sportkundige als stagebegeleider te hebben. Hij heeft ervaring in het werkveld én weet hoe het er op de opleiding aan toe gaat.”

 

Hoe ziet je week eruit?

Je studeert onder meer om bewegen te organiseren voor anderen. Daarvoor woon je het ene moment een college over gedragsbeïnvloeding bij, werk je op een ander moment aan een opdracht over beweegprogramma’s voor jongeren en loop je het volgende moment stage bij een gemeente. Jouw studieweek is volop in beweging!

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,6 gemiddeld, 474 respondenten
3,8 gemiddeld, 1962 respondenten
Aantal eerstejaars
 
246
195
Lesuren per week
 
6-12
12-18
Door naar het tweede jaar
 
65%
66%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 37%
38%
 
HBO-bachelor of hoger 44%
43%
Doorstuderen
 
21%
14%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
73%
werkloos
4%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Voor MBO-studiekiezers die eind augustus 2020 starten met de opleiding Sportkunde geldt:

  De aanmeld- en selectieprocedures waren in volle gang toen de Coronacrisis uitbrak. Om jou meer tijd en ruimte te geven om je aan te melden, wordt de uiterste aanmelddatum verschoven naar 1 juni.

  In principe vindt er voor dit studiejaar geen toelating plaats. Met andere woorden: zodra je je inschrijving volledig hebt afgerond, ben je toegelaten en zien we je graag eind augustus bij de start van de opleiding Sportkunde. Dat geldt ook voor MBO-ers. De medische keuring blijft wel staan en deze moet voor 15 augustus 2020 worden ingeleverd bij de opleiding.

  Indien je je MBO diploma niet tijdig hebt behaald
  In verband met de Corona - crisis kan het zijn dat je je MBO-diploma niet tijdig gaat behalen. Indien dit bij jou het geval is, ontvang je vóór 15 augustus een onderbouwd afrondingsadvies aan de student van je huidige MBO-opleiding. Je levert dit advies van je huidige school aan bij ons (via MijnFontys) voor 15 augustus.

  Voor MBO-studiekiezers die eind augustus 2021 starten met de opleiding Sportkunde geldt:

  Met een diploma op mbo niveau 4 ben je van harte welkom. Je doet net als havisten en vwo’ers eerst een toelatingstest. Heb jij tijdens je vooropleiding CIOS of MBO Sport en Bewegen niveau 4 het keuzedeel ‘Doorstroom MBO-HBO Sportkunde’ gevolgd en voldoende afgerond? Dan hoef jij geen toelating bij Fontys Sportkunde meer te doen.

  De registratie van jouw deelname aan het keuzedeel 'Doorstroom MBO-HBO Sportkunde' loopt via de docenten van jouw Mbo-opleiding. Zij geven ons door wie het keuzedeel met goed gevolg heeft doorlopen. Onze toelating staat wel open voor jou, dus je mag altijd deelnemen aan de toelatingsdag mocht je dat fijner vinden.

  Na jouw aanmelding bij Fontys Sportkunde ontvang je een uitnodiging voor inschrijving voor de toelating. In die uitnodiging kun je aangeven dat je het keuzedeel ‘Doorstuderen MBO-HBO Sportkunde’ volgt. Wij stemmen daarna af met jouw Mbo- opleiding.

  Wel doorloop je bij de start van de opleiding nog de medische sportkeuring.  

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

Voor de opleiding Sportkunde gelden aanvullende toelatingseisen: om toegelaten te kunnen worden neem je vooraf deel aan een toelatingstest en een sportmedische keuring (beide verplicht en bindend).

Let op: In principe vindt er voor studiekiezers die eind augustus 2020 willen starten, ivm de Corona-crisis geen toelating plaats. Met andere woorden: zodra je je inschrijving volledig hebt afgerond, ben je toegelaten en zien we je graag eind augustus bij de start van de opleiding Sportkunde. De medische keuring blijft wel staan en deze moet voor 15 augustus 2020 worden ingeleverd bij de opleiding.

 

Via de Open dag en de toelating ben ik veel te weten gekomen over de opleiding. Dat heeft er voor gezorgd dat ik nu doe waar mijn hart ligt: mensen fitter maken.

Evy, student Fontys Sportkunde

 

Opbouw

Sportkunde heeft een éénjarige propedeuse. De eerste twee studiejaren zijn verdeeld in vier blokken met ieder blok een ander thema (Sport & Gedrag, Sport & Ondernemen, Sport & Presteren, Sport & Organiseren). Je krijgt toetsen tijdens en aan het einde van het blok. Producten lever je aan het einde van het blok in.

Het eerste jaar is als volgt verdeeld:

 • 8 uur stage
 • 12 uur theorieles
 • 12 uur opdrachten, zelfstandig en in groepen
 • 4 uur praktijkles

Werkplekleren (stage) is een belangrijk onderdeel binnen de opleiding; daarom start je daar al in jaar 1 mee. Je loopt één dag per week stage bij een van de gemeentes waarmee Fontys Sportkunde een intensieve samenwerking heeft. Zo neem je een kijkje in de praktijk én lever je een bijdrage aan de uitvoering van het sportbeleid van een gemeente.

Ook in het tweede jaar krijg je les in vier themablokken van ieder 10 weken en loop je stage bij een van de samenwerkende gemeentes. Binnen deze stage werk je voor doelgroepen als inactieve senioren, inactieve kinderen, kinderen met overgewicht, bewoners van woonzorgcomplexen of medewerkers die zich bezighouden met een gezonde leefstijl in een werkomgeving.

In het derde jaar zijn er twee keuzeblokken van een halfjaar. Hiermee kun je jezelf profileren richting een van de zes profielen.

Sociaal-maatschappelijke waarde

Maatschappelijke betrokkenheid tijdens alle levensfases en voor alle doelgroepen wordt steeds belangrijker. Plezier in sporten en bewegen staat daarbij voorop, maar ook het idee ‘jong geleerd is oud gedaan’ speelt zeker mee, evenals de sociale contacten met leeftijdsgenoten.

Bijbehorende profielen:

Gezondheidswaarde
Welvaartsziekten zoals overgewicht nemen toe. De overheid en het bedrijfsleven investeren daarom steeds vaker in het voorkomen ervan en in gezondheidsbevordering. Hierbij is bewegen een veelgebruikt middel. Door specifiek te trainen, kunnen we onze mogelijkheden optimaal benutten. Dit leidt tot waardevolle prestaties: van sport- en beweegdoelen tot het beter kunnen deelnemen aan (activiteiten in) het dagelijkse leven.

Bijbehorende profielen:

Stage
Ook in het derde jaar loop je stage en kies je voor een organisatie passend bij je specialisatie. Zie ook jaar 4.  

Het vierde jaar geeft je veel keuzeruimte om je verder te specialiseren. Je gaat net als in jaar 3 stage lopen bij een door jouw gekozen organisatie passend bij je specialisatie. Denk hierbij aan:

 • GGD’s
 • Gezondheidscentra
 • Medische fitnesscentra
 • Obesitasklinieken
 • Organisaties met aandacht voor de vitaliteit van de medewerker
 • Provinciale Sportservice-organisaties
 • Revalidatiecentra
 • Sportbureaus bij gemeenten
 • Sportstimuleringsorganisaties
 • Sportbonden
 • Sportevenementenbureaus
 • Welzijnsinstellingen
 • Zorginstellingen

Wanneer je je opleiding naar tevredenheid hebt afgerond, kun je daarna de praktijk in!

 
 

Na je opleiding

Als afgestudeerd sportkundige ben je van grote waarde bij het creëren van een actieve leefstijl bij mensen in de samenleving. Je werkt in het dynamische veld van bewegen en sport als ondernemer, manager, coach, trainer, adviseur, regisseur, ontwikkelaar of onderzoeker. Denk aan functies als:

Wat maakt hun beroep voor oud-studenten Boy en Paul zo interessant? Lees hier hun verhaal:

 
afspelen

Maceo, gezondheidscoach Human Capital Care

"Als gezondheidscoach lever ik een positieve bijdrage aan het welzijn van medewerkers zodat men op een optimale, plezierige en zorgeloze manier kan blijven werken."

 

Meer weten over de opleiding Sportkunde

Tijdens een Open Dag kun je - normaal gesproken - rondkijken, de sfeer proeven en presentaties bijwonen. Daarnaast kun je in gesprek gaan met studenten, docenten en afgestudeerden. Door de coronacrisis en de bijbehorende richtlijnen, is dat nu helaas niet mogelijk.

Wil je toch de sfeer proeven, vragen stellen aan studenten en docenten of een voorlichting bekijken? Dan kan dat. Wij hebben namelijk Elke Dag een Open Dag

Meld je aan voor een Q&A sessie (18 en 20 mei, 19.00-20.00)

Hoewel we geen Open Dag meer aanbieden willen we je toch de mogelijkheid bieden om wat laatste vragen te stellen. Tijdens deze interactieve Q&A-sessie via MS Teams nemen we uitgebreid de tijd om in te gaan op al jouw vragen over de opleiding Sportkunde en over hoe het is om aan deze opleiding te studeren. Ook ouders zijn welkom om bij deze sessie aan te sluiten.

Aanmelden voor de Q&A sessie kan tot de dag zelf, 17.00.

Tijdens een Proefstudeerdag studeer je samen met andere scholieren een dag bij Sportkunde. Voor deze groep is een speciaal programma samengesteld, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je maakt kennis met studenten en docenten en ondekt wat het studeren bij Fontys Sportkunde inhoudt. 

Door het Coronavirus is het nu echter wat lastig om dat in ons gebouw te doen, waar je de sfeer en beleving kunt ervaren. Bij de opleiding Sportkunde kun je daarom vanaf nu Online Proefstuderen in de vorm van een Sneak Preview. Deze Sneak Preview geeft een goed beeld van hoe een studieweek er bij de opleiding Sportkunde uitziet. Zo kun je mini-colleges volgen, krijg je een beeld van de verschillende onderwijsblokken en maak je online toetsen om te kijken of je de stof goed hebt begrepen. Onderdelen die we normaal gesproken tijdens een toelatingsdag zouden behandelen, laten we hierin eveneens terugkomen. Kijk of de opleiding Sportkunde écht bij je past.

Meld je aan voor een Q&A sessie (18 en 20 mei, 19.00-20.00)

Hoewel we een Online Voorlichtingspagina en Online Proefstuderen aanbieden, willen we je toch de mogelijkheid bieden om wat laatste vragen te stellen. Tijdens deze interactieve Q&A-sessie via MS Teams nemen we uitgebreid de tijd om in te gaan op al jouw vragen over de opleiding Sportkunde en over hoe het is om aan deze opleiding te studeren. Ook ouders zijn welkom om bij deze sessie aan te sluiten.

Aanmelden voor de Q&A sessie kan tot de dag zelf, 17.00.

Collegegeld
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart.

Aanvullende kosten Sportkunde
Daarnaast moet je rekening houden met aanvullende kosten voor de medische sportkeuring bij je toelating, voor boeken, readers, sportkleding en kampen.

 • Verplichte medische sportkeuring voor aanvang van de opleiding van zo’n € 115,-.
 • Verplichte boeken/readers circa € 450,- (1e en 2e jaar). Boeken/readers van jaar 3 en 4 zijn afhankelijk van keuzes die je maakt binnen de opleiding.
 • Verplichte sportkleding tussen € 355,- en € 730,- (afhankelijk van wat je al hebt). Dit bedrag is berekend over vier jaar.
 • Kamp in jaar 1 van zo’n € 150,-. Een kosteloos alternatief is altijd mogelijk.

Aanmelden

Aanmelden doe je bij studielink.
Voor deze opleiding gebruik je:

Instituut Fontys Hogescholen
Locatie Eindhoven
Opleiding B Sportkunde

Aanmelden is mogelijk van 1 oktober tot en met 1 juni via Studielink. Je ontvangt vervolgens een uitnodiging voor de toelatingsdag.

Let op:
Vul bij je aanmelding in Studielink als startdatum voor de opleiding Sportkunde '1 september 2020' in.

Aanmelden met een Nederlands adres
Als je officieel in Nederland woont (ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente) moet je gebruik maken van je DigiD om in te loggen op Studielink. Nog geen DigiD? Ga naar www.digid.nl en volg de stappen om een persoonlijk DigiD aan te vragen. De aanvraag duurt ongeveer 5 werkdagen.

Aanmelden met een buitenlands adres
Heb je een buitenlands adres, dan kun je niet met DigiD inloggen op Studielink. Kijk op Studielink en kies voor 'Ik woon buiten Nederland'

 

Locatie en contact opleiding Sportkunde