Nimbin

​Nimbin filosofie

Nimbin is een alternatief leertraject dat tot stand komt in samenspraak tussen deelnemende studenten en begeleiders. Het is een gezamenlijke onderneming waarin verschillende fysieke contexten worden opgezocht om op alternatieve wijze te werken aan de ontwikkeling van de student tot journalist. Begeleiders zijn 'facilitators'.

Ontmoetingen met experts, colleges, workshops, tentoonstellingen... scheppen de kaders waarin een student aan de slag gaat met zijn/haar persoonlijke (individuele) leerervaring.

De Nimbin-kandidaat is: Betrokken; Onvermoeibaar; Niet bang voor het (on)bekende; Gul; Niet gauw tevreden met eigen prestaties;

De Nimbin-kandidaat wil: Op zoek gaan naar context; Nieuwe journalistieke vormen bedenken en uitproberen; Changemaker zijn; Lezen en kijken; Bijdragen aan de ontwikkeling van Nimbin

De Nimbin-kandidaat kan: Zelfstandig werken; Eigen leerdoelen formuleren en leerroute uitstippelen; Hard werken; Goed Engels in woord en geschrift

Classroom without walls

Journalistiek…wat is het…wat wordt het…wat zou het kunnen worden?

Journalistiek is volgens Karel van den Berg een intellectueel ambacht. Journalisten zouden niet alleen vaardigheden en kennis moeten verzamelen, maar zij moeten vooral leren (na)denken. (Bedenk eens wat nieuws, 2011)

 "Bij de krant kijk je op één manier naar duizend dingen. Bij filosofie kijk je op duizend manieren naar één ding." (Rob Wijnberg, 2014)

Het lesprogramma speelt zich vooral af buiten de muren van de FHJ en gaat uit van de kracht van een  'classroom without walls'. (Marshall McLuhan, 1957)