Alumni

Alumni over de FHJ

  • Raymond Merkx (Omroep Brabant)
  • Thomas de Heide (journalist & (online) coördinator FD Persoonlijk (Het Financieele Dagblad), voorzitter tijdschriftbestuur NVJ)
  • Theun van Thiel (hoofdredacteur van AV & Entertainment Magazine, eindredacteur Porsche Scene Live en eindredacteur Great British Cars)

  • Teun van Thiel

    Wat me aan de opleiding vooral beviel was de grote mate van vrijheid in combinatie met de praktijkgerichtheid. Al op de basisschool wilde ik ‘voetbalverslaggever’ worden, maar daar lagen mijn talenten allerminst. Schrijven lag me beter en qua opleiding veranderde dat feitelijk niets….ook dáárvoor kon ik namelijk op de Hogeschool voor Journalistiek terecht. De studie zag er destijds nog heel wat anders uit dan nu. Het had overigens niet veel gescheeld of ik was na drie maanden alweer gestopt met de opleiding. Het eerste blok had destijds namelijk ‘Politiek’ als thema en dat was nou net een onderwerp dat me gestolen kon worden. Ik ben gelukkig gebleven en dat maakt dat ik nu mijn werk met plezier doe.

    Tijdschrift

    De tijdschriftenwereld is op het moment zeker niet de makkelijkste wereld, maar met een beetje geluk en heel wat doorzettingsvermogen kun je er nog zeker je brood verdienen. Op dit moment ben ik vooral bezig met het maken van AV & Entertainment Magazine, een vakblad voor mensen die werkzaam zijn in de entertainmentbranche (televisie, radio, theater, concerten, festivals) en met de eindredactie voor de consumentenbladen Porsche Scene Live en Great British Cars. Afwisselend inderdaad, net als de studie destijds. Prima op mijn plek en wat de toekomst brengt….? Dat zien we dan wel weer.

    Sfeerafbeelding Fontys
    Studiejaren 1997–2003
    LinkedIn
  • Thomas de Heide

    "Dit prachtige vak leer je alleen door kilometers te maken, door heel veel ervaring op te doen. Juist bij deze opleiding krijg je de kans om als journalist te groeien, maar die kansen komen niet naar je toe; die moet je zelf met beide handen aanpakken. Schrijf een magazine, tv-omroep of (online) krant aan. Grote kans dat je er in vakanties aan de slag mag gaan. Ik heb bijvoorbeeld in mijn vrije tijd op de redactie van De Telegraaf en bij bladenmaker Rob van Vuure een schat aan ervaring opgedaan. Dergelijke werkervaringen bieden buiten je stages om een geweldige meerwaarde, omdat je met een goedgevulde rugzak van school gaat. Daardoor integreer je beter in het werkveld en weet je veel sneller waar je journalistieke krachten liggen."

    Studie

    Toen Thomas de Heide zijn studie begon, wist hij nog niet precies welke richting hij in de journalistiek op wilde. "Gelukkig krijg je in het eerste studiejaar meteen in elk mediumtype les. Daardoor wist ik al snel dat de schrijvende kant van dit vak mij het meest lag. Mijn journalistieke basis werd een aantal jaar daarvoor gelegd, toen ik op mijn vijftiende theatersite Musical-Info.nl opzette. Aan deze website koppelde ik een online musicaltijdschrift: Musical-Info Magazine dat naar bijna 5.000 abonnees verzonden werd."

    Toekomst?

    Een diepgewortelde crisis, dalende oplages en minder vaste contracten. Is er nog toekomst voor de Journalistiek? "Absoluut, maar je moet meegroeien met de markt. Stel jezelf flexibel op, werk hard en wees leergierig. Geen vaste banen? Ontwikkel je dan als freelancer. Ik werk bijvoorbeeld voor verschillende opdrachtgevers, waardoor ik voor mijn gevoel veel meer leer en kan dan wanneer ik bij één bedrijf in dienst zou zijn. Doordat ik nu zowel voor kranten, tijdschriften, online als video werk, zijn mijn opdrachten heel afwisselend en dat vind ik heerlijk."
    "Naast het werken voor mediabedrijven kun je - als je dat zou willen - ook richting (bedrijfs)communicatie doorgroeien; als journalist ben je immers een communicatiespecialist. Je kunt daar je minor op afstemmen, zoals in mijn geval Bedrijfsjournalistiek. Of je specialiseert je nog verder door na deze studie een gerelateerde master te volgen."

    Een mooi vak

    Wat vind je het mooist aan de journalistiek? "Twee dingen: onderwerpen uitdiepen en prachtige verhalen brengen die je toespitst op je doelgroep. In elk mens zit een bijzonder verhaal en jij als journalist kunt die verhalen begrijpelijk brengen naar het publiek waar je voor schrijft. Werk je voor Libelle, dan breng je een onderwerp met een heel andere invalshoek dan als je voor Vogue schrijft; beide titels hebben een totaal andere lezeres. Alleen dat al zorgt ervoor dat je als journalist of bladenmaker altijd scherp blijft. Geen dag is hetzelfde en je verandert net zo snel als de maatschappij dat doet; je bent altijd in beweging."

    Foto: Margot de Heide Foto: Margot de Heide
    Studiejaren 2009-2013
    LinkedIn

    Tijdens zijn studie won Thomas in de functie van hoofdredacteur met zijn redacties de LOF Studentenprijs van het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) voor tijdschrift TESS (doelgroep: laagopgeleide budgetvrouw) en de Aanstormend Talent Award tijdens de Grand Prix Customer Media voor het magazine BOEIEND! (doelgroep: jongeren in jeugdgevangenissen). In 2013 werd hij genomineerd voor de prijs Beste Fontys Professional.

  • Raymond Merkx

    Passie voor beeld

    Al van jongs af aan vind ik alles wat met video en televisie te maken heeft fantastisch. Op mijn veertiende meldde ik me aan bij mijn eerste lokale omroep. Daar leer je de basis van de journalistiek, ook al heb je vaak te maken met beperkte middelen.

    Ik wilde van mijn ‘hobby’ mijn werk maken en koos voor de opleiding journalistiek in Tilburg. Daar startte ik in 2013. Fontys Journalistiek is een kleine en gezellige school. Docenten en studenten kennen elkaar. De docenten behandelen je haast als goede vriend, nooit als onbekende student. Het was een tweede thuis.

    Inmiddels werk ik als freelance verslaggever (radio, televisie, internet) en internetredacteur bij Omroep Brabant. Tijdens mijn studie werkte ik voor BN DeStem en ik liep stage bij Hart van Nederland en bij het RTL Nieuws.

    Journalistiek is het mooiste vak wat er is. Je komt veel onder de mensen, je komt op plekken waar je anders nooit zou komen en geen werkdag is hetzelfde.


    Sfeerafbeelding Fontys
    Studiejaren 2013-2017
    LinkedIn
  • Ine Cup

    Na mijn rechtenstudie en een loopbaan waarin communicatie een rode draad vormde, vond ik het tijd om weer te gaan studeren. Het werd journalistiek, omdat ik altijd bezig was met nieuws, taal en graag schrijf en in 2011 startte ik als deeltijdstudent.

    Al snel merkte ik dat de studie me op het lijf geschreven was. Ik ging als correspondent aan de slag bij een lokale krant en na een paar maanden bij BN DeStem. De perfecte manier om studie en werk te laten samenvallen, omdat ik studieopdrachten kon combineren met mijn werk voor de krant. De deeltijdstudie betekende twee avonden in de week naar de FHJ, waar ik me erg thuis voelde door de kleinschaligheid. De lijnen zijn kort en de docenten goed benaderbaar. Mijn stage liep ik bij Omroep Brabant omdat, naast geschreven nieuws, radio mijn journalistieke voorkeur heeft.

    In 2014 studeerde ik af en inmiddels werk ik fulltime als journalist bij BN DeStem in vaste dienst. Eerst op de regioredactie, vervolgens bij de nieuwsdienst en nu op de onlineredactie van alle drie Brabantse dagbladen (BN DeStem, Brabants Dagblad en Eindhovens Dagblad). De vrijheid die de journalistiek biedt, zie je nergens en je staat altijd met twee benen in de actualiteit. Kortom: een prachtvak.

    Sfeerafbeelding Fontys

    Foto: Joost Hoving

  • Pers in Persoon

    Pers in Persoon is een initiatief van Fontys Journalistiek en haar alumninetwerk Perseus. In dit terugkerende programma dat voorheen Perscafé heette, interviewt telkens een student van Fontys Hogeschool Journalistiek (FHJ) een bekende alumnus. Ondertussen kan het publiek vragen stellen, ook via een Facebook livestream. Naast de persoon achter de pers geeft dit programma ook inzicht in de totstandkoming van publicaties en programma’s: wat gebeurt er allemaal achter de schermen?

    Pers in Persoon vindt regelmatig plaats in de KennisMakerij in de Bibliotheek LocHal.

    Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

    Eerdere opnames Pers in Persoon (voorheen Perscafé)

    Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

    Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

    Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

    Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

    Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

    Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.