Isabelle de Groot

‘Deze studiereis heeft aanzienlijk bijgedragen aan mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling’
Hallo allemaal, mijn naam is Isabelle de Groot. Ik studeer Commerciële Economie in Tilburg. Tijdens mijn derde studiejaar kwam ik een flyer tegen over het Living Lab Study Trip-programma, dat twee unieke projecten biedt: één in Kaapstad en de andere in Seoul. Ik nam deel aan het project in Seoul en deel graag mijn ervaringen via dit reisverslag. 

Wat is het Living Lab Study Trip-programma?

Ik heb altijd al internationale ervaring willen opdoen, dus het Living Lab Study Trip-programma trok meteen mijn aandacht. Dit programma biedt de mogelijkheid om, gedurende een periode van vier maanden, te werken aan een project samen met studenten van andere Fontysopleidingen en studenten van een universiteit in Seoul of Kaapstad. Elk half jaar start het project en wordt er een specifiek thema gekozen. Het doel is om samen te werken in een internationaal werkveld en van elkaars cultuur te leren.

Isabelle de Groot (in het groen) met drie Koreaanse studenten Isabelle de Groot (in het groen) met drie Koreaanse studenten

Sfeerafbeelding Fontys

Project

Dit jaar was het thema 'Improving the good life for youngsters'. Ik werkte samen met vijf Koreaanse ICT-studenten en een medestudent van Fontys aan het project: de Koreaanse studenten werkten aan het idee hoe 'the good life for youngsters' te verbeteren en wij hielpen hen bij de beoordeling van de haalbaarheid, marketing en het businessplan. Mijn taken bestonden uit het verwerken van data uit marktonderzoeken die we zowel in Zuid-Korea als in Nederland hadden uitgevoerd, het terugkoppelen van deze informatie aan de Koreaanse studenten, zodat zij hun idee verder konden verbeteren en natuurlijk het uitwerken van het marketingplan.
Het was een puzzel om alles goed te plannen. Verplichtingen bij mijn eigen opleiding en bij mijn stagebedrijf liepen tijdens het project gewoon door. Bovenop mijn gewone colleges en mijn werk voor mijn stagebedrijf, was elke twee weken een ochtend bezig voor het Living lab-project met projectoverleg, colleges van gastsprekers, interculturele lessen. En een heel leuke bijkomstigheid van het Living Lab-programma is dat je tien dagen op studiereis gaat naar de stad waar de universiteit zich bevindt.

Studiereis

Ik mocht dus naar Seoul, Zuid-Korea! De studiereis zat boordevol activiteiten. De week begon met het dragen van een traditionele Hanbok bij het Gyeongbokgung Paleis in Seoul, dat levendig was vanwege het Seoul Festival. Koreaanse acteurs voerden traditionele toneelstukken op en de sfeer was geweldig. We bezochten ook de prachtig versierde Jogyesa-tempel, vol met lantaarns vanwege Buddha's verjaardag. Ik genoot van het eten op de Namdaemun-markt en verkende het Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst en het iconische Dongdaemun Design Plaza.

Op dinsdag was het tijd om naar Konkuk University te gaan. Het was leuk om eindelijk de Konkuk-studenten in het echt te ontmoeten, aangezien we elkaar vooraf alleen online hadden gesproken. Na kennismakingssessies en een lezing over internationale reclame, verfijnden we ons projectidee met behulp van de 'Power Method'. We leerden elkaar beter kennen tijdens een barbecue met Koreaanse specialiteiten en karaoke in de avond. De volgende dag presenteerden we de volgende stappen van ons project aan de professoren en medestudenten. 's Avonds vierden we dit met ons team in de stad en maakten leuke herinneringen in een van de vele fotobooths in Seoul.

Op donderdag namen we de hogesnelheidstrein naar Daejeon. Hier bleven we twee dagen en deden we mee aan het Smart Living Lab-project, waarbij studenten van negen verschillende universiteiten samenkwamen. De studenten hadden verschillende achtergronden, zoals bedrijfskunde, gezondheidszorg en lerarenopleiding. Het was een bijzondere gebeurtenis omdat het niet vaak voorkomt dat zoveel universiteiten samenwerken. Samen met een nieuw team van studenten verkenden we een historisch belangrijk gebied om strategieën te ontwikkelen om jongeren na hun afstuderen in Daejeon te houden. Ons teamidee won de tweede plaats, een trots moment voor ons. Het besef dat we afscheid moesten nemen, was moeilijk omdat we zo snel leuke vriendschappen hadden opgebouwd.

Persoonlijke en professionele ontwikkeling

Deze studiereis heeft aanzienlijk bijgedragen aan mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling. Het heeft me geleerd onafhankelijker te zijn en culturele verschillen beter te waarderen. Ik heb inzichten gekregen in internationale marketing en hoe deze varieert tussen culturen. De ervaring heeft mijn zelfvertrouwen vergroot en me voorbereid op mijn toekomstige carrière. Deze reis in Zuid-Korea was een ongelofelijke ervaring die ik voor altijd zal koesteren.

Ook buitenlangervaring opdoen?

Kijk dan voor meer informatie op Study Abroad of neem contact op met één van de coördinators internationalisering:
Janneke Aussems of Sylvie Braan-Copin via fmc-internationaldesk@fontys.nl.