Marieke Basten en Luuk Bloemist

‘Ik wil na mijn studie een eigen horecazaak starten’
Met welke challenge Commerciële Economie studenten Marieke Basten (18) en Luuk Bloemist (18) zich bezighouden bij Chocolaterie Friandries? Het vinden van minimaal vijf nieuwe verkooppunten voor de nieuwe bonbon-lijn. ‘Op dit moment verkoopt Friandries unieke smaken bonbons aan voornamelijk sterrenrestaurants, 5-sterren hotels en private labels’, legt Luuk uit. ‘De doelgroep is dus best specifiek. Met deze nieuwe lijn willen ze een meer toegankelijke markt aanboren, en dus een grotere doelgroep bereiken. Wij helpen hen daarbij.’

Hoe de twee te werk gaan? ‘We hebben een lijst opgesteld met ongeveer veertig mogelijke samenwerkingspartners’, vertelt Marieke. ‘Dat betekent bellen, bellen en nog eens bellen. Hierin is het vooral belangrijk om te ontdekken welke partijen écht geïnteresseerd zijn. Zo scheiden we het kaf van het koren en blijven er uiteindelijk vijf goede samenwerkingspartners over.’

Commerciële Economie

Maar dat is niet het enige vraagstuk waar ze zich mee bezighouden. Luuk: ‘We doen ook interne en externe analyses. Zo komen we erachter hoe het bedrijf én de markt in elkaar zitten.’

Werkervaring

Door de My Business Challenge doen Luuk en Marieke al veel ervaring op in het werkveld. Marieke: ‘Op deze manier kom ik erachter wat ik écht leuk vind. En als ik daar eenmaal achter ben, dan heb ik deze opleiding de mogelijkheid om me hier verder in te specialiseren.’ Luuk: ‘Soms bieden ze studenten al een baan aan. De My Business Challenge zorgt ervoor dat je een netwerk opbouwt en leer je alle ins en outs van het werkveld terwijl je nog op school zit.’

Toekomst

De toekomstdroom van Luuk? Dat is een eigen horecazaak. ‘Ik ben me nu al veel aan het oriënteren. Tijdens mijn studie kan ik onderzoeken wat voor horecagelegenheid dat moet zijn en hoe ik een goede start kan maken. Daarom doe ik de challenges, stages en bijbaan in de horecasector.’ Voor Marieke is het nog niet helemaal duidelijk wat haar toekomstige baan gaat zijn, maar ze weet wél waar haar interesse ligt. ‘Het liefst werk ik in de modesector. Gelukkig heb ik nog een aantal jaar om te onderzoeken wat voor econoom ik graag wil zijn.’