Over ons

Sociaal Innovatiecentrum Zorg en Wél-zijn is een professionele werkplaats van Fontys Hogeschool HRM en Psychologie. Hier werken studenten, docenten en de beroepspraktijk samen om innovaties te ontwikkelen op het gebied van zorg en welzijn.

Wij geloven dat verbinden van doelgroepen leidt tot een beter welzijn van de ander.

Vanuit het SIC kijken we naar kansen en mogelijkheden binnen complexe maatschappelijke vraagstukken. Vraagstukken kunnen betrekking hebben op organisatieniveau, groepsniveau en individueel niveau. Voorbeelden van vraagstukken zijn:

  • Hoe kan een organisatie werken aan de weerbaarheid van bijvoorbeeld jongeren of zorgpersoneel?
  • Wat heb je nodig om als organisatie eenzaamheid te verminderen, zelfredzaamheid te vergroten en stressklachten bij je medewerkers te voorkomen?
  • Hoe kan prestatiedruk bij jongeren aangepakt worden?
  • Hoe kan het gebruik van zorgtechnologie bij zorgmedewerkers en ouderen gestimuleerd worden?
  • Hoe kan een digitaal platform bijdragen aan de verbinding tussen ouderen en nieuwkomers in Nederland?

Het mooie is dat we bij elk vraagstuk trachten te zoeken naar verbinding tussen uiteenlopende doelgroepen. Waar mogelijk zoeken we daarbij ook de verbinding tussen verschillende disciplines en organisaties.

Contact

Heeft jouw organisatie een vraagstuk op het gebied van zorg en welzijn? Neem dan contact op met een van onze consultants. Samen met jou gaan we graag op zoek naar kansen om op innovatieve wijze bij te dragen aan het welzijn van jouw organisatie.

siczorgwelzijn@fontys.nl
Sfeerafbeelding Fontys

Onze consultants stellen zich voor

Sfeerafbeelding Fontys

Marjolein van den Hout

Niets is leuker dan een project in de praktijk opzetten, uitvoeren en evalueren, om zodoende mensen te helpen, te ontwikkelen, tot inzicht te laten komen, te verbeteren, etc., en tegelijkertijd zelf hiervan te leren, ontwikkelen, verbeteren…Ja, toch wel: Nóg leuker is het om als docent/ praktijkbegeleider/ consultant deze projecten te mogen begeleiden!
Ik ben Marjolein van Hout, van huis uit Psychologe/onderzoeker in het vakgebied Arbeid en Gezondheid, en al wat jaren docent aan de opleiding HRM binnen Fontys HRM en Psychologie.
Thema’s die mij boeien zijn; werk/privé balans, weerbaarheid, duurzame inzetbaarheid, burn-out, bevlogenheid, werkgeluk, rouw en verlies, vergrijzing, (talent)ontwikkeling, coaching. Dit zijn natuurlijk thema’s die je overal terug ziet komen in onze samenleving, maar zeker centraal staan binnen SIC Zorg en Wél-zijn. Om samen met onze opdrachtgevers over deze thema’s mee te mogen denken, projecten/trainingen op te zetten, onderzoeken/tools te verzinnen die als zeer nuttig worden ervaren, vind ik een geweldige uitdaging en wil de studenten daarbij ondersteunen.

Sfeerafbeelding Fontys

Janneke van den Heuvel

Ondertussen werk ik alweer 10 jaar bij Fontys en deze tijd is voorbij gevlogen! Mijn naam is Janneke van den Heuvel, ik ben begonnen als docent en sinds een aantal jaren onder andere mede coördinator van het SIC Zorg en Wél-zijn. In de praktijk kijken waar mogelijkheden en kansen liggen in het verbinden - en daardoor versterken - van verschillende doelgroepen; daar word ik enthousiast van! Zelf heb ik Klinische Psychologie gestudeerd waarbij mijn focus lag op het verminderen van faalangst bij jongeren. Ook heb ik een aantal jaren gewerkt binnen de minor Health, Sport and Lifestyle waarbij ik me bezig heb gehouden met voeding, gezondheid en kwaliteit van leven. Binnen het SIC, houd ik me graag bezig met het verbinden van verschillende doelgroepen ter bevordering van elkaars welzijn. Mijn motto; kijk naar kansen en mogelijkheden en ga ermee aan de slag, vanuit daar ontstaan de mooiste samenwerkingen!

Sfeerafbeelding Fontys

Lucinda Harryana

Dat we in een vergrijzende maatschappij leven is bekend. Dat we gemiddeld langer leven ook. Dat we langer leven wil niet zeggen dat we per definitie welzijn ervaren. Wat hebben we als mens nodig om gezond ouder te worden? Hoe kunnen we de mens stimuleren om op gezonde wijze oud te worden? Wat is er voor nodig om het welzijn van de mens positief te beïnvloeden? Ik houd me graag bezig met complexe vraagstukken die gericht zijn op de gezond ouder wordende maatschappij, waarbij ik kennis vanuit ‘healthy ageing’, psychologie en ouderen (met dementie) graag inzet. Het is mooi om samen met studenten een bijdrage te leveren aan het welzijn van de ander. Daarbij daag ik studenten op het Sociaal Innovatiecentrum Zorg en Wél-zijn graag uit om buiten de kaders te denken en het beste uit zichzelf naar boven te halen als toekomstig professional.

Sfeerafbeelding Fontys

Wilco Bosems

“Stilstaan is achteruitgang” luidt het gezegde, maar ik denk dat stilstaan een belangrijk moment is om vooruit te komen, zeker als je beroepsmatig met mensen werkt of daarvoor opgeleid wordt. Studenten helpen stil te staan bij hun ervaringen, orde aan te brengen in complexe situaties, ieders aandeel te ontdekken en samen te zoeken naar kansen en mogelijkheden voor het optimaliseren van de inzet van hart, hoofd en handen binnen beroepsmatige situaties, maakt onderwijs zo boeiend. Het maakt ook duidelijk dat ik me in de 30+ jaren als psycholoog en docent bij opleidingen als sociale studies, toegepaste gerontologie en verpleegkunde geen moment verveeld heb. SIC Zorg en Wél-zijn biedt een leeromgeving waar studenten alle ruimte krijgen hun competenties te ontdekken en daar verder vorm en inhoud aan te geven via een grote diversiteit aan activiteiten en projecten met een grote variatie in doelgroepen. Ik kijk er naar uit je daarbij te ondersteunen.

Studenten studiejaar 2021-2022

Onze studenten stellen zich voor

Sfeerafbeelding Fontys

Noa Kappert

Hoi! Mijn naam is Noa. Ik ben 20 jaar en studeer momenteel Toegepaste Psychologie aan het Fontys. Komend half jaar loop ik voltijd stage bij SIC Zorg en Wel-zijn. Ik kijk ernaar uit om nieuwe ervaringen op te doen, samen met het team mooie prestaties neer te zetten en met verschillende doelgroepen aan de slag te gaan. Ik vind elke doelgroep interessant en hoop tijdens deze stage te achterhalen welke het meest bij mij past. Verder haal ik energie uit sporten, mijn vrienden om mij heen, mooi zonnig weer en lekker eten ;) Als je me tegenkomt op de locatie(s) mag je me altijd voor wat dan ook aanspreken!

Sfeerafbeelding Fontys

Nicky Kivits

Mijn naam is Nicky Kivits en ik ben 22 jaar oud. Ik woon al heel mijn leven in de gezellige stad Breda. Ik hou erg van gezelligheid, feestjes, lekker eten maar ook van goede gesprekken en mensen helpen waar ik dit kan. Hierdoor ben ik bij SIC Zorg en Wél-zijn terechtgekomen als stagiair. Hier zal ik het komende half jaar elke week van maandag tot en met donderdag te vinden zijn bij Vitalis. Ik wil graag meer ervaring op doen met verschillende doelgroepen om zo te ondervinden hoe ik dit later als professional wil realiseren in het werkveld. Mocht u mij zien, spreek mij dan gerust aan! Ik vind het altijd leuk om even een praatje te houden!

Sfeerafbeelding Fontys

Nienke van Gameren

Hallo! Mijn naam is Nienke en ik ben 19 jaar oud. Ik houd van de lente, koekjes bakken en winkelen bij de kringloop. Ook is gezelligheid met familie en vrienden op zijn tijd niet mis :). Ik ben iemand met een groot inlevingsvermogen die er graag is voor een ander. Vanuit mijn opleiding Toegepaste Psychologie ben ik stage komen lopen bij het Sociaal Innovatiecentrum Zorg en Wél-zijn. Mijn hart gaat uit naar andermans welzijn, en het bijdragen hieraan op creatieve wijze. Ik vind het heel goed dat er bij het SIC aandacht voor ouderen is, een belangrijke doelgroep die zeker onze focus verdient. We willen tenslotte allemaal gelukkig oud worden!

Sfeerafbeelding Fontys

Marieke Lemmens

Mijn naam is Marieke Lemmens. “Niet lullen maar poetsen” dat is iets wat ik vanuit mijn familie heb meegekregen. Het is daarom best wel grappig dat ik Sociale Studies ben gaan studeren en dus mijn beroep ga maken van praten met mensen. Toch blijf ik vinden dat daden veel belangrijker zijn dan woorden. Daar probeer ik dan ook naar te leven. Ik kan zeggen wat ik wil, maar als mijn daden dat tegenspreken dan heb ik alsnog niets bereikt. Ik probeer dan ook altijd te doen wat ik zeg en te zeggen wat ik ga doen. Ik heb de ambitie om bij te dragen aan het geluk van andere mensen. Het geluk van andere mensen maakt mij namelijk gelukkig. Een lachend mens is naar mijn mening het mooiste dat er is. Ik hoop dat ik tijdens mijn stageperiode een bijdrage kan leveren aan het geluk van anderen. Ik ga in ieder geval mijn best doen en dan merk ik vanzelf hoe ver ik kom.

Sfeerafbeelding Fontys

Lars Withoos

Hallo mijn naam is Lars. Ik ben 23 jaar en ik woon in Eindhoven maar ik kom oorspronkelijk uit Mierlo. Het komende half jaar ga ik aan de slag als stagiair bij SIC Zorg en Wél-zijn. Ik heb er enorm veel zin in en ik hoop dat ik veel leuke ervaringen op kan doen tijdens deze stage. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om te voetballen en om met vrienden een drankje te drinken. Spreek me gerust aan als we elkaar tegenkomen want ik ben altijd wel in voor een praatje.

Sfeerafbeelding Fontys

Caya Tooten

Ik ben Caya, ik ben 19 jaar en ik kom uit Tilburg. In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met muziek, ik ben sinds kort DJ en ik speel al 10 jaar viool en piano. Daarnaast sport ik graag en hou ik ervan om lekker uit eten te gaan met mijn vrienden en vriendinnen!
SIC Zorg en Wél-zijn sprak mij aan omdat je verschillende vaardigheden, zoals coachsessies, trainingen en voorlichtingen, kan ontwikkelen. Daarnaast werk je met verschillende doelgroepen wat mij erg aanspreekt omdat ik nog geen specifieke doelgroep heb waar mijn voorkeur naar uit gaat.
Ik weet dat mijn interesse ligt bij mensen helpen. Maar hoe of wat? Daar hoop ik door mijn stage bij SIC Zorg en Wél-zijn achter te komen!

Sfeerafbeelding Fontys

Hazal Solmaz

Laat ik mezelf eens voorstellen. Mijn naam is Hazal. Ik ben twintig jaar oud, kom uit het mooie Eindhoven en ik studeer Toegepaste Psychologie op het Fontys. Het komende half jaar zal ik stage lopen bij SIC Zorg en Wél-zijn. Ik wil ontdekken hoe het is om te werken met verschillende doelgroepen en bij SIC Zorg en Wél-zijn krijg je genoeg mogelijkheden daartoe. Ook krijg ik de kans om trainingen, voorlichtingen en coachsessies te verzorgen waardoor ik meer ervaring op kan doen en anderen kan helpen. Ik heb het altijd al leuk gevonden om met mensen te werken, dus als je me tegenkomt in de gangen wees dan vooral niet bang om een praatje te maken!

Sfeerafbeelding Fontys

Eline Schlicher

Hallo! Ik ben Eline, 24 jaar en woonachtig in Limburg (het zonnige zuiden). Als er iets is waar ik voldoening uit haal, dan is het om een luisterend oor te bieden voor anderen. De opleiding Toegepaste Psychologie sluit hier perfect bij aan. Ik kom graag onder de mensen en ben altijd bereid om een praatje te maken. Door de corona crisis is dit helaas lastiger geworden en hebben veel mensen, van elke leeftijd, een gevoel van eenzaamheid ervaren. Tijdens de 20 weken dat ik hier stage mag lopen hoop ik weer een beetje verbondenheid te creëren. Niet alleen binnen de doelgroep zelf, maar ook tussen verschillende groepen. Het is prachtig om te zien hoe de generaties boven ons naar de wereld kijken, en hier valt voor ons nog veel van te leren. Daarom ga ik graag in gesprek met u. Alleen door een open blik, en vragen stellen, kom je verder!

Sfeerafbeelding Fontys

Bram Versteegden

Ik ben Bram en ik woon in Sittard. Ik studeer inmiddels drie jaar in Eindhoven en ben op het moment een deeltijd stagiair. Dit houdt in dat ik een jaar lang alleen op de dinsdag en woensdagaanwezig ben bij Vitalis. Ik ben een sportieve en ambitieuze jongen en ik handbal op hoog niveau. Daarnaast geniet ik van het samenzijn van familie en vrienden. Ik ben het komende jaar niet alleen actief op Vitalis maar ook op de universiteit van Tilburg waar ik Psychologie studeer. Het SIC sprak mij aan omdat het een bedrijf is wat trainingen, voorlichtingen en coachsessies verzorgt voor verschillende doelgroepen. Wat ik zeker weet is dat ik mensen wil helpen op verschillende manieren. Wanneer mijn stagejaar afgerond is hoop ik veel ervaring te hebben in het contact leggen met de verschillende doelgroepen. Dit wil ik later gebruiken in mijn carrière als psycholoog.

Sfeerafbeelding Fontys

Anniek Martin

Ik ben Anniek, negentien jaar en loop het komende jaar stage bij SIC Zorg en Wél-zijn. Ook ben ik dit schooljaar begonnen aan een premaster Psychologie op de universiteit van Tilburg. Mijn vaste stagedagen kunnen hierdoor wat verschillen, maar ik zal in ieder geval elke woensdagaanwezig zijn op Vitalis! Er zijn een aantal dingen waar ik heel blij van wordt: dansen, leuke dingen doen met vrienden & familie en andere mensen helpen. Dat laatste is ook een van de redenen waarom ik heb gekozen voor Zorg en Wél-zijn. Ik hoop dat ik hier veel ervaring kan opdoen in het werkveld en kan gaan ontdekken wat ik daar later als professional mee zou willen. Mocht u een vraag hebben of gewoonweg zin hebben in een praatje, spreek me dan gerust een keer aan! Hopelijk tot snel!

Sfeerafbeelding Fontys

Tim van Putten

Mijn naam is Tim, 27 jaar oud en ben sinds februari 2021 via het Sociaal Innovatiecentrum verbonden aan Vitalis. Zo ben ik actief betrokken geweest bij het geven van trainingen over de werking van tablets en telefoons, bij het ontwikkelen van een klok voor structuur bij mensen met beginnende dementie en ben ik bij meerdere mensen op bezoek geweest voor een gezellig praatje. Op dit moment hou ik mij bezig met het werken met SmartGlasses binnen Vitalis. Mocht u mij zien zitten in de Bourgondiër, dan kunt u mij altijd aanspreken voor een gezellig praatje!

Sfeerafbeelding Fontys

Anne van Proosdij

Hallo mensen van het goede leven, ik zal mezelf even voorstellen. Ik ben Anne, 24 lentes jong en ik studeer Toegepaste Psychologie op Fontys. Hiernaast werk ik in de ouderenzorg voormensen met een handicap, ben ik vrijwilliger en in mijn vrije tijd spreek ik graag af met vriendinnen. Ik woon in omgeving Eindhoven maar kom oorspronkelijk uit het mooie Limburg. Elke woensdag ben ik aanwezig en de andere dag wisselt door mijn baan. Door de verscheidenheid aan medewerkers & cliënten hoop ik te leren waar ik mijn kwaliteiten kan toepassen. Jullie zullen me vaker zien bij het koffie-uurtje, wandelen en yoga. Komt u met mij mee sporten?

Sfeerafbeelding Fontys

Sam Verzijden

Mijn naam is Sam Verzijden en ik ben 22 jaar. Op dit moment woon ik nog thuis bij mijnouders in het schitterende plaatsje Boxtel. Naast mijn opleiding Toegepaste Psychologie bij Fontys Hogescholen, studeer ik ook nog psychologie aan Tilburg Universiteit. Vanwege deze combinatie zal ik gedurende het jaar, op dinsdag en woensdag binnen Vitalis te vinden zijn als stagiair bij het SIC. Binnen het SIC wil ik gaan ontdekken welke doelgroep mij het meestligt en wil ik me gaan ontwikkelen in de competenties trainen en voorlichten. Daarnaast ben ik een spontane en sociale jongen die geïnteresseerd is in de medemens en open staat voornieuwe activiteiten.