Sprint naar content

Industrial Design Engineering

 • 4 jaar
 • Engels
 • Bachelor
 • Full-time
Venlo

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • Open dagen
 • Meeloopdagen
 • En meer...

Ben je nieuwsgierig, creatief, nauwkeurig, en heb je een drive om te creëren? Ben je geïnteresseerd in design, technologie en mensen? Wil je een carrière waarin deze factoren samenkomen en waarin je kunt werken aan het oplossen van problemen door het ontwerpen van nieuwe producten? Dan is deze opleiding misschien iets voor jou.

Over de opleiding

Koffiezetapparaten, telefoons, medische apparatuur: ze moeten allemaal worden "ontworpen". Bij het ontwerpen van deze producten moeten veel vragen worden beantwoord. Wat heeft de klant of de gebruiker nodig? Hoe verwacht de klant dat het product eruit zal zien? Hoe kan het product worden vervaardigd? Welke materialen moeten worden gebruikt? Hoe kan het worden getest? Hoe moet het op de markt worden gebracht?

De opleiding Industrial Design Engineering helpt je om deze vragen te beantwoorden. Deze unieke opleiding speelt in op de groeiende vraag vanuit de design- en maakindustrie naar industrial design-ingenieurs die vaardigheden en kennis hebben, maar deze ook kunnen toepassen in beroepssituaties.

Waarom de opleiding Industrial Design Engineering?

 • Je studeert in een internationale, projectmatige omgeving met Engels als voertaal
 • Je volgt een opleiding die bestaat uit een unieke combinatie van design en engineering: ongeveer 60% design en 40% engineering
 • Door de hechte samenwerking met het bedrijfsleven ontwikkel je een samenwerkingsgerichte houding en de creatieve ontwerpvaardigheden die je nodig hebt om als industrieel ontwerper te functioneren
 • Je hebt toegang tot uitstekende werkplaatsfaciliteiten om prototypes te realiseren en je ontwerpen te testen
 

Wat ga je leren?

Binnen de opleiding leer je alle stappen van het ontwerpproces: van gebruikersonderzoek tot het genereren van ideeën, van conceptontwikkeling tot het maken van prototypes en van productie tot het op de markt brengen van een product. Hiervoor moet je kennis en vaardigheden verwerven in een breed scala van onderwerpen, zoals esthetiek, productiemethoden, materialen en gebruikersgericht onderzoek. Je analyseert bestaande producten en leert oplossingen te ontwerpen en prototypes te bouwen. Je leert ook de commerciële aspecten van het op de markt brengen van een product.

 • Vanaf de eerste dag integreer je theorie en praktijk
 • Je ontwikkelt een professionele houding door voor en met bedrijven aan projecten te werken
 • Je ontwikkelt vaardigheden om ideeën te visualiseren en te presenteren
 • Je verwerft kennis over materialen, techniek en productieprocessen, zodat je je ontwerpen vanuit een technisch perspectief kunt definiëren en verantwoorden
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Over Industrial Design Engineering

Maak kennis met studente Jip
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Dat is niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij Industrial Design Engineering: 

 • Het ene moment werk je in de ontwerpstudio
 • De andere dag werk je aan een project in een van onze innovatieve laboratoria of practicumlokalen
 • Dat doe je alleen of samen met je medestudenten en onder begeleiding van onze docenten
 • Je maakt daarbij je eigen persoonlijke keuzes

Industrial Design Engineering studenten leren en werken in een ontwerpstudio, waarin ze projecten en workshops combineren met zelfstudie. Elke week ziet er anders uit met vergaderingen met opdrachtgevers, coaches en mede-studenten afgewisseld door presentaties en workshops over ontwerptheorie, schetsen, 3D-CAD of productietechnieken... De studenten zijn vier volle dagen per week in de studio aan het werk.

Zo ziet het er uit bij ons

Bekijk onze campus op je eigen tempo via onze 360 graden tour!

Sfeerafbeelding Fontys
 
 

Studie in cijfers

 
 
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 31-05-2022
sk123-logo-full
 

Toelating

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij met nat
 • Natuur & Gezondheid met nat, nlt of O&O
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je:
- 21 jaar of ouder op het moment dat de Fontys-opleiding tussentijds start (dat wil zeggen dat de opleiding niet in september start) of,
- 21 jaar of ouder op 1 oktober indien de Fontys-opleiding in september start?
Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+. 

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? In sommige gevallen kun je alsnog worden toegelaten. Neem contact op met ons Student Service Centre via ssc-venlo@fontys.nl of +31 88 507 6022, we kijken dan graag op individueel niveau of je onder bepaalde voorwaarden alsnog toegelaten kunt worden.

 

Placeholder for Fontys video
Het leukste van de opleiding is dat je het product ontwikkelt van A tot Z. Je gaat oriënteren, ontwerpen en vervolgens produceer je het daadwerkelijke product.”
 

Opbouw

Industrial Design Engineering studenten werken in een ontwerpstudio-omgeving, niet in een klaslokaal. De studenten in de ontwerpstudio werken het hele jaar door aan meerdere projecten uit het bedrijfsleven van korte en lange duur. De studenten kunnen zelf kiezen aan welke projecten ze werken. Om de voortgang van de studenten te evalueren (leren), beoordelen docenten van de opleiding de ontwikkeling van de competenties (bijvoorbeeld 'professioneel handelen’ of 'conceptontwikkeling'). Er zijn twee beoordelingsmomenten per jaar (beide 30 studiepunten) waar de studenten hun competentieontwikkeling laten zien door middel van een portfolio. Gedurende het semester worden de studenten hierin persoonlijk begeleid door een coach. Per jaar kunnen 60 studiepunten worden behaald gedurende 4 jaar met een totaal van 240 studiepunten, waarna een Bachelor of Science (BSc) in Industrial Design Engineering wordt toegekend.
In het derde jaar hebben studenten de mogelijkheid om één semester aan een andere hogeschool of universiteit (waar ook ter wereld) te studeren. Ook gaan ze één semester op stage bij een bedrijf.
Het laatste jaar (vierde jaar) is verdeeld in een semester op de campus en het afstudeerproject dat bij een bedrijf plaatsvindt. Het is een vereiste dat een van de stage-, minor- of afstudeersemesters in een internationale setting (een land buiten het thuisland van de student) wordt gedaan.
 
Placeholder for Fontys video
Heb je een vraag of wil je iets weten over de opleiding Industrial Design Engineering? Ik sta voor je klaar!"
Jip, student Industrial Design Engineering
 

Na je opleiding

Het bedrijfsleven heeft een toenemende vraag naar BSc-afgestudeerden op het gebied van Industrial Design Engineering. Na je afstuderen zou je aan de slag kunnen als:

 • Product Designer werkzaam bij een design consultancy
 • Design Engineer bij een bedrijf dat consumentenproducten ontwikkelt
 • Onderzoeker of ontwerper bij een leverancier van medische apparatuur
 • Freelance design consultant met een eigen bedrijf
 • Verpakkingsontwerper

Enkele van de partnerbedrijven van de opleiding, Philips, Canon, Ahrend, Heras, Bosch, Vogels en VDL, zijn op zoek naar mensen met deze vaardigheden.

Je kunt natuurlijk ook doorstuderen en een masteropleiding gaan volgen aan een universiteit. 

 

Placeholder for Fontys video
Laura:
“De studie geeft me de ruimte voor zelfrealisatie, zodat ik mijn eigen weg kan vinden.”

 

Meer weten over de opleiding Industrial Design Engineering

Kom kennismaken

 • kom praten met studenten
 • bekijk een filmpje
 • stel je vragen
 • meld je aan voor events

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Heb je geen recht op studiefinanciering en ben je ouder dan 30 jaar, dan kom je in aanmerking voor STAP-subsidie.

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.