Auditieve beperking
Wat is het?
Onder auditieve of gehoorstoornissen vallen beperkingen die je gehoor aantasten. Dit kan aangeboren slechthorendheid zijn, maar ook bijvoorbeeld overgevoeligheid voor geluiden (hypercacusis), oorsuizen (tinnitus) en gehoorverlies bijvoorbeeld door de ziekte van Ménière. Auditieve beperkingen uiten zich in verschillende vormen, bijvoorbeeld:
- Het niet kunnen verstaan van te hard/zacht/hoog of te laag geluid
- Problemen met spreken door doofheid
- Het ervaren van pijn bij harde/hoge geluiden
- Het optreden van begripsproblemen door de gehoorstoornis
- Mogelijk heeft jouw gehoorstoornis ook invloed op je concentratie en focus
Hoeveel gevolgen jouw gehoorstoornis heeft op jouw studie is natuurlijk afhankelijk van de mate van jouw auditieve beperkingen en de studie die je volgt. Problemen die vaak voorkomen zijn:
- Het niet kunnen volgen van colleges
- Moeite hebben met het vinden van een passende stage
- Niet kunnen meekomen met werkgroepen
- Instructies rondom praktische werkzaamheden direct uitvoeren
Wat kan ik zelf doen?
Heb je problemen met het volgen van een les? Wees dan niet bang om de docent zelf aan te spreken. Vaak weet een docent niet van jouw probleem en kan hij/zij door kleine aanpassingen zich beter verstaanbaar maken. Handige tips om het volgen van een studie met een gehoorbeperking eenvoudiger te maken zijn:
- Zorg dat je tijdens de lessen dichtbij de docent zit
- Vraag studiegenoten na een les of je al zijn of haar aantekeningen over mag nemen
- Volg een cursus spraakafzien (liplezen) bij een logopedist. Je kunt hiervoor het best eerst een afspraak maken bij de huisarts, omdat je dit met een verwijzing (meestal) vergoed krijgt door je zorgverzekeraar
Maak een afspraak met een studentendecaan als je als je op zoek bent naar mogelijkheden of hulpmiddelen die studeren makkelijker voor jou maken.
Trainingen
We bieden verschillende trainingen aan voor studenten, wellicht is één van onderstaande trainingen uit ons aanbod interessant voor jou.
Handige links
Contact team Studentenbegeleiding
- Indien je functiebeperking een belemmering vormt voor je studievoortgang en/of je wil (tentamen)voorzieningen aanvragen, maak dan een afspraak bij een studentendecaan.