Sprint naar content

Alcoholgebruik

Alcohol drinken wordt door veel mensen ervaren als een vorm van ontspanning. Toch wekt alcohol juist stress op als je kijkt naar wat alcohol met je lichaam doet. Drinken lijkt misschien een oplossing voor gespannen gevoelens, maar is dat niet. Ook kan het zijn dat je je helemaal niet fijn voelt bij het drinken van alcohol maar wel druk ervaart om dat te doen. Om allerlei redenen kun je het lastig vinden om maat te houden, te minderen of stoppen.

Risico's van alcohol op korte en lange termijn

Alcohol bereikt de hersenen via het bloed. Als je alcohol drinkt voel je het effect na ongeveer 10 minuten. Als je goed gegeten hebt duurt het iets langer voordat de alcohol opgenomen is. Drink je te veel, dan loop je risico op korte termijn. Je kunt denken aan overgeven, een black-out en een kater. Op de lange termijn kan veel drinken leiden tot verschillende ziektes en schade aan allerlei organen. Op de dag na een avond stevig drinken functioneert het geheugen slechter dan normaal. Met name het lange termijn geheugen functioneert slechter met een kater. Bij het drinken van gemiddeld drie glazen drank per dag (of 25 glazen of meer per week) kan op den duur schade aan de hersenen ontstaan. Functies zoals kritisch en analytisch denken en flexibiliteit nemen dan af. Jarenlang te veel drinken kan een geleidelijke verschrompeling van de hersenen veroorzaken (bij alcoholisten is er sprake van een krimp van 10-15%). 

Goed voor je nachtrust?

Ten onrechte wordt wel eens gedacht dat alcohol drinken goed is voor de nachtrust. Alcohol drinken kan er voor zorgen dat je gemakkelijker in slaap valt maar de kwaliteit van de slaap is juist minder. Alcohol heeft invloed op de remslaap. Daardoor worden dromen verstoord en word je minder uitgerust wakker.

Probeer niet meteen te vragen wat de reden is van die persoon om (op dat moment) geen alcohol te drinken. Mensen die hiervoor kiezen moeten zich al vaak genoeg verantwoorden terwijl dat natuurlijk helemaal niet nodig is.
Vraag wat diegene dan wel wil drinken in plaats van diegene over te halen om wel een drankje te pakken.
Speel ook eens spelletjes zonder daar meteen een drankspel variant van te maken of laat diegene die niet of minder drinkt andere opdrachten uitvoeren in plaats van slokken nemen. Zo zorg je ervoor dat deze persoon niet buiten de boot (of bus) valt.
Als jullie shotjes gaan bestellen in de kroeg en iemand in de groep drinkt niet, zorg er voor dat deze persoon een alcoholvrij shotje krijgt. Zo kan diegene toch leuk meedoen en meekomen in de sfeer.
Een cocktailavondje met vrienden? Zorg dat je ook alcoholvrije coctails kunt maken, er zijn genoeg lekkere recepten beschikbaar.

Sfeerafbeelding Fontys

#LEKKERHOOR!

3 op de 10 studenten voelt zich niet vrij om zelf te bepalen om geen alcohol te drinken als ze dit niet willen. Ze hebben het gevoel dat ze er niet meer bij horen, dat anderen het verwachten of dat ze altijd met een goede reden moeten komen.

Een grote oorzaak hiervan is de opmerkingen die zij krijgen als ze aangeven niet (meer) te willen of gaan drinken. Reacties zoals ‘kom op nog eentje’, ‘saai hoor’ en ‘jij bent echt een kleine speler’ komen regelmatig naar voren op deze momenten. Met deze campagne hopen we dat deze opmerkingen vervangen worden door een positieve reactie: #LEKKERHOOR!

Respecteer de keuzes van de mensen om je heen als zij het even rustig aan willen doen. Wat de reden ook is, het niet drinken van alcohol zou niet als saai of raar gezien moeten worden.Merk je bij jezelf dat je op deze momenten toch wel eens met een vervelende opmerking uit de hoek kan komen?

Sfeerafbeelding Fontys

Podcast over alcoholgebruik

Hoe slecht is alcoholgebruik nu echt? En hoe beïnvloedt het je mentale gezondheid? Dit wordt in deze aflevering besproken door studenten Bram, Dominique en Rein en door Michelle van der Horst, onderzoekster aan het Trimbos Instituut.