Alcoholgebruik
Risico's van alcohol op korte en lange termijn
Alcohol bereikt de hersenen via het bloed. Als je alcohol drinkt voel je het effect na ongeveer 10 minuten. Als je goed gegeten hebt duurt het iets langer voordat de alcohol opgenomen is. Drink je te veel, dan loop je risico op korte termijn. Je kunt denken aan overgeven, een black-out en een kater. Op de lange termijn kan veel drinken leiden tot verschillende ziektes en schade aan allerlei organen. Op de dag na een avond stevig drinken functioneert het geheugen slechter dan normaal. Met name het lange termijn geheugen functioneert slechter met een kater. Bij het drinken van gemiddeld drie glazen drank per dag (of 25 glazen of meer per week) kan op den duur schade aan de hersenen ontstaan. Functies zoals kritisch en analytisch denken en flexibiliteit nemen dan af. Jarenlang te veel drinken kan een geleidelijke verschrompeling van de hersenen veroorzaken (bij alcoholisten is er sprake van een krimp van 10-15%).
Goed voor je nachtrust?
Ten onrechte wordt wel eens gedacht dat alcohol drinken goed is voor de nachtrust. Alcohol drinken kan er voor zorgen dat je gemakkelijker in slaap valt maar de kwaliteit van de slaap is juist minder. Alcohol heeft invloed op de remslaap. Daardoor worden dromen verstoord en word je minder uitgerust wakker.
Podcast over alcoholgebruik
Hoe slecht is alcoholgebruik nu echt? En hoe beïnvloedt het je mentale gezondheid? Dit wordt in deze aflevering besproken door studenten Bram, Dominique en Rein en door Michelle van der Horst, onderzoekster aan het Trimbos Instituut.