Eetstoornis
Wat is het?
Als je op een ongezonde manier bezig bent met je gewicht, uiterlijk en eetpatroon dan heb je waarschijnlijk te maken met een eetstoornis. Je vindt jezelf dik. Eten roept angst op, wat je probeert te neutraliseren of compenseren door veel te bewegen, over te geven of strenger te diëten.
Als dit je dagelijks leven gaat beheersen dan kan er sprake zijn van een eetstoornis.
Een eetstoornis kenmerkt zich voornamelijk door het volgende:
- Je hebt irreële gedachten over eten, je lichaam en gewicht.
- Je bent angstig om aan te komen en vindt je uiterlijk overmatig belangrijk.
- Een eetstoornis kan ook voortkomen uit een desinteresse in voedsel, aversie.
Bij anorexia nervosa is er ook sprake van een te laag gewicht en uitblijven van menstruatie.
Bij boulimia nervosa is er meestal een gezond gewicht en heb je vooral last van eetbuien. Na de eetbui worden er maatregelen genomen om het voedsel kwijt te raken, door bijvoorbeeld overmatig bewegen, overgeven of laxerende middelen gebruiken of te vasten.
Bij een eetbuistoornis wordt in een korte tijd een grote hoeveelheid voedsel gegeten. Je hebt een gevoel van controleverlies tijdens een eetbui. Je eet sneller dan normaal, je eet door tot het onaangenaam voelt of je eet alleen uit schaamte en voelt je achteraf somber en schuldig. Je hebt geen compensatiegedrag zoals bij boulimia nervosa.
De gevolgen van eetstoornissen zijn ernstig. Tekort aan voedingstoffen kan zorgen voor allerlei lichamelijke, emotionele en psychische problemen.
Wat kun je zelf doen?
De meeste mensen met een eetstoornis zijn niet geneigd snel hulp te zoeken. Het is echter juist van belang om zo snel mogelijk hulp zoeken. Neem daarvoor contact op met je huisarts.
Mocht deze stap te groot zijn dan kun je een afspraak maken met een studentenpsycholoog. De studentenpsycholoog kijkt dan samen met jou hoe je de stappen naar externe hulp kan zetten. Ondergewicht lijdt tot verminderde concentratie, waardoor je controleverlies en falen ervaart waardoor je vervolgens weer wilt lijnen om het gevoel van controle terug te krijgen.
Podcasts over omgaan met eetstoornissen
Gezond Gesprek - Alles over eetstoornissen met bijzonder hoogleraar Eric van Furth
De Podcast Psycholoog - Eetpatronen veranderen
Trainingen
Bekijk het trainingsaanbod om te zien of er een training wordt aangeboden die bij jouw persoonlijke ontwikkeling past.
Bekijk het volledige trainingsaanbodContact team Studentenbegeleiding
- Als je graag met iemand wil praten over je mogelijke eetstoornis, maak dan een afspraak met je huisarts of een studentenpsycholoog.
- Als je mentale welzijn een belemmering vormt voor je studievoortgang, maak dan een afspraak bij een studentendecaan