Sprint naar content

Seksueel grensoverschrijdend gedrag en geweld

Seksueel geweld is een term die wordt gebruikt voor alle seksuele handelingen die iemand moet uitvoeren of ondergaan in een ongelijkwaardige situatie. Met ongelijkwaardig wordt bedoeld dat de ander meer macht heeft, sterker is, ouder is of dat je van diegene afhankelijk bent. Seksueel geweld kan gaan om aanranding, verkrachting, seksueel misbruik of online misbruik.

De term seksueel geweld kan misleidend zijn. Want niet bij elke nare seksuele ervaring wordt geweld gebruikt. Seksueel misbruik kan ook op een bijna liefdevolle manier gebeuren, of een slachtoffer kan uit zelfbescherming meewerken aan het misbruik zodat de pleger geen geweld hoeft te gebruiken. Er zijn verschillende manieren waarop seksueel geweld gebeurt, mét en zonder fysiek en verbaal geweld. Er wordt gesproken van seksueel geweld als de seksuele ervaring tegen jouw wil was en/of, als er een machtsverhouding bestond tussen jou en de pleger. Seks tussen een volwassene en een kind is altijd seksueel misbruik.

Wat kun je zelf doen?

Als jij een nare seksuele ervaring hebt meegemaakt, kun je voor hulp contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld via 0800-0188. Neem het liefst binnen zeven dagen contact op met het Centrum Seksueel Geweld. Binnen die tijd kunnen zij jou het beste helpen. Ben je langer dan zeven dagen geleden slachtoffer geworden van seks onder dwang? Ook dan mag je contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld.

Als je seksueel misbruik hebt meegemaakt, kan het moeilijk zijn om daarover te praten. Bijvoorbeeld omdat je je schuldig voelt, of omdat je je schaamt. Ook kan het zijn dat je bang bent voor wat er gaat gebeuren als je jouw verhaal vertelt. Toch kan delen helpen. Centrum Seksueel Geweld geeft je wat tips over hoe je dat kunt doen en hoe je daarna met reacties kunt omgaan.

Vertellen over seksueel misbruik. Hoe doe je dat? Naar website Centrum Seksueel Geweld

Gevolgen

Seksueel geweld is vaak een traumatische ervaring. Op verschillende manieren kun je last hebben van een trauma. Denk aan het herbeleven van de gebeurtenis tijdens flashbacks en/of nachtmerries. Dit kan erg vervelend zijn en voor veel angst en stress-/spanningsklachten zorgen. Daarnaast kun je bepaalde situaties en gedachten gaan vermijden om met jouw stress en angst om te gaan. Concentratie en prikkelbaarheid zijn ook veelgehoorde klachten. Bij meervoudig trauma kan je bovendien ook een angststoornis of een negatief zelfbeeld ontwikkelen.

Sfeerafbeelding Fontys

Boeken

  • Het hele dorp wist het (Rinke Verkerk)
  • Verlamd van angst (Agnes van Minnen)
  • Ik vraag dit voor een vriend(in) (Iva Bicanic)
  • Helen van seksueel misbruik (Ivonne Meeuwsen)
  • Hoe overleven we? (Francine Oomen)

Zelf aan de slag

Voel je je vaak angstig? Heb je weleens een paniekaanval? Je bent niet de enige. Het is wel belangrijk om op tijd in actie te komen, waardoor je zorgt dat de klachten niet verergeren. Eén van de manieren om te starten met het aanpakken van de klachten is het volgen van een zelfhulpmodule. Ga dus snel aan de slag! Deze module helpt om je klachten te verminderen of te voorkomen dat ze erger worden. In de oefeningen train je jezelf om jouw angst en paniek te begrijpen en de baas te blijven.

naar module Angst en Paniek
Sfeerafbeelding Fontys

Voel je je somber? Je bent niet de enige. Eén op de vijf jongeren heeft soms last van een dip. In de oefeningen van deze module werk je aan jouw somberheid, aan de manier waarop je denkt en de dingen die je doet. Zo krijg je weer grip op je stemming en kun je somberheid in de toekomst voorkomen!

naar module Depri
Sfeerafbeelding Fontys

Het is belangrijk om eenzaamheid op tijd te herkennen. Dan kan je er namelijk ook iets aan doen. Maar daarvoor moet je wel weten wat de signalen van eenzaamheid zijn. Die zijn voor iedereen anders.

naar module Eenzaamheid
Sfeerafbeelding Fontys

Niemand is elke dag vrolijk, maar het is niet fijn als je je vaak somber voelt. Wil je iets aan je somberheid doen? Start dan met deze module. Door te werken aan je gedachten, angsten, leefstijl en ontspanning krijg je grip op jouw stemming. Je vindt er ook handige tips om een nieuwe dip te voorkomen.

naar module Somberheid
Sfeerafbeelding Fontys

Bijna iedereen piekert wel eens. Maar wat is piekeren eigenlijk? En is piekeren hetzelfde als nadenken? Nee. Bij zowel piekeren als nadenken hebben we te maken met gedachten. Wanneer je nadenkt zijn je gedachten helder en doelgericht. Je zoekt ergens een oplossing voor of je maakt een plan.

Als je piekert zijn je gedachten niet doelgericht en helder. Je valt automatisch van de ene negatieve gedachte in de andere.

naar module Piekeren
Sfeerafbeelding Fontys

Contact team Studentenbegeleiding

  • Mocht je als gevolg van je negatieve seksuele ervaring studievertraging oplopen (of dreigen op te lopen), maak dan een afspraak met een studentendecaan om te bespreken of je in aanmerking komt voor voorzieningen en/of een regeling financiële ondersteuning.
  • Als je met iemand wil praten over je negatieve seksuele ervaring en/of je wil traumatherapie, maak dan een afspraak met je huisarts of een studentenpsycholoog.

Maak een afspraak