Sprint naar content

Hoogbegaafdheid

Ben je hoogbegaafd? Je kunt als hoogbegaafde student in het hoger onderwijs ervaren dat je vastloopt of problemen ervaart omdat er een verschil is tussen hoe jij leert en jezelf ontwikkelt en de manier waarop het hoger onderwijs is ingericht.
Wat is het?

"Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker die complexe zaken aankan. Autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard. Een sensitief en emotioneel mens, intens levend. Hij of zij schept plezier in creëren." (Kooijman, 2007)  

Niet elke hoogbegaafde haalt gemakkelijk hoge cijfers. Je kunt als hoogbegaafde student (hb-student) in het hoger onderwijs ervaren dat je vastloopt of problemen ervaart omdat er een verschil is tussen hoe jij leert en jezelf ontwikkelt en de manier waarop het hoger onderwijs is ingericht. Dit kan leiden tot o.a. demotivatie, onderpresteren, studievertraging en studie uitval. Het kan zijn dat je teleurgesteld bent over het niveau en de mogelijkheden of over je eigen resultaten. Wellicht ben je op zoek naar andere hoogbegaafde studenten of wil je weten waar je meer informatie kunt vinden.

Wat kun je zelf doen?

Gelukkig is er steeds meer informatie te vinden die relevant is voor jou als hb-student. Kennis over hoogbegaafdheid helpt je om meer inzicht in jezelf te krijgen en er beter mee om te gaan. Er zijn vele boeken, websites en er is bijvoorbeeld een lijst met uitdagingen waar hb-studenten tegen aanlopen. Zie de informatie bij ‘handige links’.

Heb je behoefte aan contact met andere hb-studenten? Sinds kort organiseert een groep studenten laagdrempelige, landelijke bijeenkomsten voor hoogbegaafde jongeren van 18-35 jaar.

Indien je vermoedt dat je hoogbegaafd bent, bekijk de ‘lijst met uitdagingen’ eens bij de handige links. Misschien herken je jezelf hier in. Praat ook eens met je ouders; wellicht mocht je een klas overslaan op de basisschool. Zie ook onderstaande tips om mee aan de slag te gaan en/of te lezen:

  • Vind je het lastig om hierover in gesprek te gaan met je studentcoach of docent? Wellicht kunnen deze ervaringskaarten je daarbij behulpzaam zijn.
  • Je kunt onderzoeken waar je eigen nieuwsgierigheid zit m.b.v. een nieuwsgierigheidsmeter. Deze kun je vinden bij ‘handige links’.
Sfeerafbeelding Fontys

Podcasts over omgaan met hoogbegaafdheid

Hulp bij studiekeuze - Verminderde motivatie, zo pak je dit aan

Trainingen

Bekijk het trainingsaanbod om te zien of er een training wordt aangeboden die bij jouw persoonlijke ontwikkeling past.

Bekijk het volledige trainingsaanbod

Contact team Studentenbegeleiding

Indien je hoogbegaafdheid een belemmering vormt voor je studievoortgang, maak dan een afspraak met een studentendecaan. 

Maak een afspraak