Guus Derks

Sfeerafbeelding Fontys

“Dat docenten zich interesseren in de persoon die je bent en niet zozeer de resultaten die je behaalt. Dat heeft mijn studieswitch makkelijker gemaakt.”


Guus Derks
(23)
De Nieuwste Pabo

"Al zolang ik me kan herinneren wilde ik meester worden. Rond mijn 15e kwam daar verandering in. Ik wilde actie in combinatie met levensreddend handelen. Ik dacht onder andere aan hospik in het leger, maar kwam uiteindelijk uit bij het beroep ambulanceverpleegkundige. Na mijn vwo opleiding startte ik daarom bij de opleiding Verpleegkunde in Eindhoven, omdat deze een vwo-stroom had.

Ik vond al het menselijke contact in mijn studie erg fijn en mijn stages verliepen goed. Ik werkte ook met veel plezier als voorlichter van de studie op open dagen en meeloopdagen. Toch verliep het moeizaam. De ‘inhoud’ van de studie interesseerde me te weinig en het kostte me (te) veel energie om mijn studiepunten te halen. Intussen zat ik al in mijn derde jaar.

Na een gesprek met mijn studieloopbaanbegeleider kwam ik terecht bij Bart Lemmens, studiekeuzeadviseur van Fontys. Met behulp van een aantal opdrachten (waaronder een motivatiekompas) ontdekte ik mijn valkuilen en drijfveren. Ook ontdekte ik dat er een andere studie was die veel beter aansloot op mij als persoon: de pabo. Terug naar de droom die ik als kind had!

Gesterkt door dit inzicht stopte ik met mijn opleiding verpleegkunde en stuurde ik een motivatiebrief naar De Nieuwste Pabo. Na een soort sollicitatiegesprek mocht ik (bij wijze van experiment) in februari instromen in het reguliere traject. Ik merkte al snel dat ik de beste keuze van mijn leven had gemaakt. Ik was nu écht bij gelijkgestemden. Alles verliep (en verloopt nog steeds) heel erg goed. Ik doe naast mijn studie veel extra dingen en daar krijg daar ook de ruimte voor. Het bevalt me zo goed, dat ik me kan voorstellen dat ik hier over een aantal jaren zelf ga werken. Ik ben hier echt helemaal op mijn plek.

Wat ik het mooiste vind van zowel Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid als De Nieuwste Pabo, dat alle docenten zich interesseren in de persoon die je bent en niet zozeer de resultaten die je behaalt. Dat heeft niet alleen mijn studieswitch makkelijker gemaakt, maar er ook voor gezorgd dat ik mezelf in de afgelopen jaren echt beter heb leren kennen. En dat maakt voor mij het verschil."