Wie we zijn
De 23 instituten van Fontys verzorgen gezamenlijk ongeveer 150 opleidingen - bachelors, masters, associate degrees, in voltijd, deeltijd en duaal. Ook bieden ze trainingen en cursussen voor het werkveld (Leven Lang Ontwikkelen) en voeren ze praktijkgericht onderzoek uit, in samenwerking met en voor het werkveld. De instituten en het college van bestuur worden ondersteund door zeven diensten, op het gebied van financiën, IT, marketing en communicatie, personeel en organisatie, huisvesting en facilitaire zaken, onderwijs en onderzoek, en studentenvoorzieningen.
Onderwijs en onderzoek
Onderwijs en onderzoek zijn bij Fontys gelijkwaardige activiteiten. Ze zijn binnen ieder instituut en binnen iedere opleiding nauw met elkaar verbonden. Sterker: onderwijs en onderzoek lopen regelmatig naadloos in elkaar over, bijvoorbeeld in de hybride leer- en onderzoekomgevingen. In een authentieke werksetting - op onze campussen maar steeds vaker ook dicht bij (of zelfs op) de toekomstige werkplek - komen studenten, docenten-onderzoekers en professionals letterlijk samen om te leren en te onderzoeken.
Onderwijsvisie
Fontys telt ongeveer 150 verschillende opleidingen: van dans tot accountancy, van fysiotherapie tot technische natuurkunde. Elke opleiding heeft haar unieke beroepscontext, haar eigen curriculum en verzorgt op haar eigen manier onderwijs. Deze diversiteit is een kracht, dat is onze rotsvaste overtuiging. Niemand weet beter hoe een vak moet worden overgebracht dan de professionals uit dat vakgebied zelf; en dus zijn zij het die bij ons lesgeven. Tegelijk zijn er ook kaders nodig waarbinnen opleidingen deze eigen keuzes maken. Daarom hebben we de volgende vijf ‘uitgangspunten van leren’ opgesteld:
- We dagen studenten uit om hun talenten te ontdekken en deze maximaal te ontplooien.
- Leren gebeurt zoveel mogelijk in een authentieke leeromgeving (een situatie dus die ‘lijkt’ op de latere werkomgeving).
- Leren is samen kennis en vaardigheden opdoen, samen onderzoeken en samen ervaren. Dat ‘samen’ bedoelen we letterlijk: samen met medestudenten, docenten, onderzoekers en professionals uit het werkveld.
- De student is ‘eigenaar’ van zijn eigen leerproces. Oftewel: als student krijg je zoveel mogelijk invloed op wat, hoe en wanneer je leert. Dit betekent niet alleen dat onze studenten veel autonomie en vrijheid krijgen; we geven ze een stevige eigen verantwoordelijkheid.
- Studeerbaarheid staat centraal. Daarmee bedoelen we dat er een goede balans is tussen uitdaging en haalbaarheid.
Meer weten over onze visie op leren? Lees meer op Fontys for Society, onze strategie voor de periode 2021-2025.
Onderwijs: feiten & cijfers
Bij Fontys studeren 43.000 studenten. De 23 instituten verzorgen in totaal 97 bacheloropleidingen in voltijd, deeltijd en duaal – op bijna ieder denkbaar vakgebied van de maatschappij. Daarnaast bieden we 32 masteropleidingen, 16 associate degrees en diverse honours- en schakeltrajecten aan. Ook kunnen professionals bij ons terecht voor een gevarieerd opleidingsaanbod in het kader van Leven Lang Ontwikkelen.
Talentgericht Fontys
Wij zien talent niet als iets unieks dat slechts bij een enkele ‘uitblinker’ voorkomt. Nee, ieder van ons heeft talenten. Fontys stelt zichzelf ten doel dat talent verder te ontwikkelen. Zo’n benadering vraagt van ons als professionals dat we goed naar studenten kijken, naar hun eigenschappen en persoonlijke kwaliteiten. Het vraagt van ons dat we tegemoet komen aan verschillen, of sterker: dat we diversiteit en de verschillen tussen mensen als kracht zien. Op deze manier helpen we niet alleen jonge mensen zich te ontwikkelen maar dragen we ook bij aan de maatschappij. En de steeds veranderende vraag vanuit de buitenwereld. Met ons talentgericht onderwijs leiden we studenten op tot specialist, generalist, of elke mogelijke combinatie daarvan. Met een stevige basis in inhoudelijke expertise, interpersoonlijke vaardigheden en de kunde om aan complexe en multidisciplinaire vraagstukken te werken. Onze afgestudeerden nemen zelf regie, kunnen omgaan met vrijheid, en leren van de keuzes die ze maken. Ze zijn gewend om grensoverstijgend te leren, denken en werken.
Praktijkgericht onderzoek
Onderzoek staat bij Fontys hoog op de agenda. Dit praktijkgericht onderzoek, dat heel vaak multidisciplinair van aard is, brengt oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken dichterbij. We voeren dit onderzoek uit in nauwe samenwerking met én voor het werkveld; we sluiten zoveel mogelijk aan bij de innovatiebehoefte van bedrijven en instellingen. Ons onderzoek staat niet los van het onderwijs. Integendeel: de kennis die we via onderzoek ontwikkelen, komt terug in de opleidingen. En onze studenten leren en onderzoeken samen met docenten en professionals uit het werkveld in authentieke en hybride leer- en onderzoekomgevingen.
Ons praktijkgericht onderzoek is gebaseerd op de volgende vier uitgangspunten:
- Onderzoek en onderwijs zijn gelijkwaardige activiteiten. Ze versterken en verrijken elkaar, en zijn nauw met elkaar verbonden. Iedere student en docent komt in aanraking met onderzoek.
- Met de kennis, inzichten en producten die ons onderzoek voortbrengt, hebben we impact op de buitenwereld. Ons praktijkgerichte onderzoek draagt op die manier aantoonbaar bij aan innovaties in werkveld en de samenleving, én aan de wetenschap.
- Ons onderzoek is verbonden met maatschappelijke vraagstukken en met ontwikkelingen in het werkveld. Dat onderzoek voeren we niet alléén uit; dat doen we samen met het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en collega-instellingen.
- Ons onderzoek voldoet aan methodologische standaarden en aan de Nederlandse Gedragscode Wetenschappelijke Integriteit en gecommitteerd aan de uitgangspunten van open acces en open science.
Onderzoek: feiten & cijfers
Fontys telt 43 lectoraten, waarbinnen 48 lectoren actief zijn. Een lectoraat is een netwerk van onderzoekers onder aanvoering van een lector. Deze lector en zijn kenniskring zijn gespecialiseerd op een bepaald thema. Bij Fontys zijn de lectoraten en de onderzoekers allemaal verbonden aan een instituut. Wel vindt er natuurlijk multidisciplinair onderzoek plaats, waaraan meerdere lectoraten en hun onderzoekers bijdragen. Dat laatste gebeurt in onze tien centers of expertise (coe’s) en kenniscentra, die onderzoek doen binnen zes kennisthema's.
Kennisthema’s
Fontys focust in het multidisciplinair onderzoek op zes thema’s die spelen in de regionale, nationale én mondiale samenleving:
- Creative economy / Creatieve economie.
- Enabling technologies
- Future (of) learning / Toekomst van leren.
- Healthy & inclusive society / Gezonde & inclusieve samenleving.
- Smart mobility / Slimme mobiliteit - hieronder vallen bijvoorbeeld de vakgebieden Automotive en Logistiek.
- Sustainablility & circularity / Duurzaamheid & circulariteit.
Onze koers
De urgentie van de energietransitie en de betaalbaarheid hiervan. De stijgende kosten van ons zorgstelsel en de inzet van technologische hulpmiddelen. Het gebrek aan tolerantie voor anderen en de druk die dit legt op de sociale cohesie. Het aantal van dit soort maatschappelijke vraagstukken en hun complexiteit zal eerder toe- dan afnemen de komende decennia. Fontys kan en wil bijdragen aan de oplossing van deze vraagstukken. Studenten leggen bij ons de basis voor een betekenisvolle maatschappelijke bijdrage tijdens hun carrière. Professionals kunnen bij ons terecht voor her-, na- en bijscholing. En met praktijkgericht onderzoek dragen we bij aan de innovatiekracht van ons regionale werkveld. Dit zijn onze antwoorden op de onafgebroken stroom razendsnelle, ingrijpende veranderingen in de samenleving.
Meer weten over onze koers? Lees Fontys for Society, onze strategie voor de periode 2021-2025.
Onze opdracht
‘Ontwikkeling’ is een kernbegrip binnen Fontys. Jonge mensen ontwikkelen als student bij ons hun talent, we ontwikkelen relevante praktijkgerichte kennis, werkende professionals kunnen zich bij Fontys een (werkend) leven lang ontwikkelen, wij spelen flexibel in op ingrijpende maatschappelijke ontwikkelingen, en – niet op de laatste plaats – binnen onze gemeenschap ontwikkelen we ons zelf door kennis en vaardigheden te delen.
Wij opereren in het hart van de maatschappij. In zogeheten hybride leer- en onderzoekomgevingen werken student, docent, onderzoeker en werkveld grensoverstijgend met elkaar samen; zowel onderwijs en onderzoek als leren en werken raken op die manier steeds meer met elkaar vervlochten. Onze voornaamste ‘maatschappelijke waarde’ is dan ook de ontwikkeling van talent en kennis.
Fontys is een multidisciplinaire hogeschool in het zuiden van Nederland. Samen met én voor het (regionale) werkveld verzorgen wij hoogwaardig hoger beroepsonderwijs en voeren we innovatief praktijkgericht onderzoek uit. Op deze manier dragen we bij aan de ontwikkelkracht van een vitale, inclusieve en duurzame samenleving.
Duurzaamheid bij Fontys
Als vooraanstaande kennis- en onderwijsinstelling met een maatschappelijke verantwoordelijkheid wil Fontys actief inspelen op duurzaamheidsontwikkelingen. We willen een voorbeeld zijn voor onze omgeving. Daarom leiden we huidige en toekomstige generaties op om proactief bij te dragen aan een duurzame samenleving. We bereiden studenten voor op de wereld van morgen, zodat ze kunnen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke opgaven. Dat doen we in nauwe samenwerking met het werkveld. En door de Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties een centrale plek te geven in ons onderwijs en onderzoek. En ook in ons dagelijks handelen op het gebied van energie, klimaat, gezonde gebouwen en verantwoorde inkoop.
Lees ook meer over deze duurzame onderdelen:
Feiten & cijfers
Bestuursverslag 2023 - Transities tegen achtergrond van krimp
Het jaar dat achter ons ligt, was het eerste sinds 2019 waarin het coronavirus ons niet – in enige mate – in z’n greep hield. Hierdoor konden we ons weer volledig focussen op onze primaire taken: kwalitatief goed onderwijs, talentontwikkeling en innovatief praktijkgericht onderzoek. Zorgen waren (en zijn) er zeker ook. Met name de demografische krimp in een aantal regio’s waar Fontys actief is, met als gevolg daarvan teruglopende studentenaantallen én dus ook onvermijdelijk een vermindering van de financiële middelen. Maar: dit verandert niets aan de strategische koers die we volgen. Stilstand is geen optie; we bouwen door aan het fundament van Fontys zodat we ook in 2030 en de jaren daarna een gezonde en wendbare organisatie zijn. Dat betekende in 2023 werken aan de doorontwikkeling van talentgericht onderwijs, ons opleidingenportfolio (naast bachelors meer ad's, masters én LLO-aanbod) en ons praktijkgericht onderzoek. Tegelijk zijn er grote stappen gezet in de samenvoeging van onze educatieve opleidingen, die in september 2025 één instituut zullen vormen. Heel belangrijk in de strijd tegen het lerarentekort, en geheel in lijn met onze strategie Fontys for society.
Een verslag van alle activiteiten van Fontys in 2023 is te lezen in het bestuursverslag 2023. Hierin is ook de volledige jaarrekening van Fontys opgenomen.
Kengetallen Fontys
2021 | 2022 | 2023 | |
Baten (€ x 1.000) | 486.442 | 512.434 | 541.801 |
Resultaat (€ x 1.000) | 19.658 | 2.952 | 29.352 |
Solvabiliteit | 57,5% | 53% | 54,1% |
Liquiditeit | 1,3 | 1,1 | 1,0 |
Rentabiliteit | 4,0% | 0,6% | 5,4% |
Aantal studenten | 46.160 | 43.967 | 41.745 |
Studenttevredenheid (NSE, vijfpuntsschaal) | 3,67 | 3,65 | 3,58 |
Werkbeleving medewerkers | 7,6 | geen meting | 7,4 |
Fte's | 4.196 | 4.331 | 4.278 |
Aantal medewerkers | 5.648 | 5.767 | 5.613 |
Aantal lectoraten | 44 | 41 | 42 |
OP:OOP ratio (op basis van fte's) | 66% : 34% | 66% : 34% | 65% : 35% |
Ziekteverzuim | 4,4% | 5,3% | 6,0% |
Opleidingsniveau (% tenminste masterniveau) onderwijzend personeel | 74% | 73% | 74% |
Nog meer lezen over Fontys...
Bestuur
College van bestuur
Het college van bestuur is verantwoordelijk voor het realiseren van de opdracht, strategie, onderwijs- en onderzoeksvisie en organisatiedoelstellingen van Fontys én voor de daaruit voortvloeiende resultaatontwikkeling. De leden van het college zijn voor vier jaar benoemd; na deze termijn kunnen zij worden herbenoemd. Het college van bestuur bestaat uit drie personen met een onderlinge taakverdeling van 'horizontale' en 'verticale' portefeuilles. De leden van het college van bestuur zijn samen én afzonderlijk jegens de raad van toezicht verantwoordelijk voor de wijze waarop de taken worden uitgeoefend.
De leden van het college van bestuur van Fontys zijn:
Raad van toezicht
De raad van toezicht ziet erop toe dat het college van bestuur adequaat bestuurt. De taken, bevoegdheden en profielkenmerken van de raad van toezicht zijn vastgelegd in de statuten en het Bestuurs- en Beheersreglement. Het Toetsingskader, dat opgesteld is volgens de 'branchecode goed bestuur hogescholen', draagt bij aan een systematische invulling van de toezichthoudende rol. De raad van toezicht is zo samengesteld dat de leden ten opzichte van elkaar, het college van bestuur en welk deelbelang dan ook, onafhankelijk en kritisch kunnen opereren. De raad van toezicht bestaat uit zeven personen en wordt ondersteund door de secretaris van het college van bestuur. De zittingstermijn van de leden is vier jaar, waarna ze onmiddellijk herkiesbaar zijn voor een tweede zittingstermijn. Een lid van de raad van toezicht zit hooguit acht jaar aaneengesloten in de raad. De centrale medezeggenschapsraad (cmr) heeft in commissieverband adviesrecht over voorgenomen benoemingsbesluiten.
De zeven leden van de raad van toezicht zijn:
Lees ook:
Control
De controllers van Fontys hebben een zelfstandige, onafhankelijke functie. Zo kunnen zij adviseren en signaleren zonder functionele belemmeringen. De afdeling Control kan ongevraagd advies uitbrengen over zaken die binnen haar reikwijdte vallen.
De kernopdracht van control is het duurzaam positief beïnvloeden van organisatieprestaties. Dat doen we door het college van bestuur en management te ondersteunen bij de formulering van de strategie en bijbehorende organisatorische inrichting, en bij het prestatie-, kwaliteits- en risicomanagement. De toegevoegde waarde van ons werk is zichtbaar en merkbaar via een impactvolle bijdrage aan wendbaarheid, transparantie en doelgerichtheid in de dagelijkse praktijk.
Hoe werken wij?
We werken vanuit de visie dat onze aanpak krachtiger en toekomstgerichter wordt als we in samenhang werken aan het vergroten van inzicht en het realiseren van beweging. Dit vraagt een gelijktijdige focus op ‘basis op orde’ en ‘innovatie’ en een optimale balans tussen hard en soft controls. Op die manier ondersteunen we bestuur en management om integrale afwegingen te maken: wat is goed voor de stakeholders en de organisatie, rekening houdend met heden, verleden en toekomst?
Onze kernwaarden zijn objectiviteit, contextsensitiviteit, transparantie, vertrouwelijkheid en verbinding.
De kerntaken van control zijn:
•het voeren van regie op de instellingsbrede planning & control-cyclus;
•het adviseren over de ontwikkeling van het strategische beleid, de kwaliteit van de bedrijfsvoering en de interne beheersing;
•het opstellen van en adviseren over het financiële beleid en de daarvan afgeleide financiële kaders, meerjarenprognoses en het financiële planningsproces op instellingsniveau;
•het signaleren van kansen, financiële risico’s en afbreukrisico’s die doelrealisatie belemmeren;
•verzorgen van objectieve analyses op de periodieke en ad-hoc managementrapportages en adviseren over business cases, beleidsvoorstellen, subsidieprojecten en investeringen;
•het inzichtelijk maken van de performance van de Fontys-organisatie en de doelmatige en rechtmatige inzet van middelen, en het evalueren van de mate waarin we onze strategische doelen realiseren.
De taken zijn zowel op centraal (bij concerncontrol) als op decentraal niveau (bij domeincontrollers) belegd. Op centraal niveau ligt het accent op de beleidsmatige ondersteuning van het college van bestuur en de regisserende rol in de planning & control-cyclus. Op decentraal niveau ligt het accent op de rol van strategische partner voor directie en management van onze organisatieonderdelen.
Wie zijn wij?
Concerncontrol:
Gonny van Limpt, concerncontroller
Ouahib Ameziane, controller
Pauline van Moorsel, controller
Remco Mooren, controller
Alex Quinten, controller
Dennis van der Tuin, controller
Willem-Jan Vossen, controller
Senior controller, sociaal organisatorisch bedrijfskundige:
Liesbeth van Buuren
Domeincontrollers:
Diensten: Ritchie Adams
Economie: Bas van Elsacker
Educatie en Kunsten: Babs de Vries en Tetyana Koblya
Mens en Maatschappij: Michel Daemen
Techniek en Diensten: Loes Smolders
E-mail: control@fontys.nl
Audit
Fontys staat midden in de samenleving en heeft de ambitie om continu de kwaliteit van het onderwijs en onderzoek te verbeteren. Audits spelen daarbij een belangrijke rol.
De kerntaak van audit is het verstrekken van betrouwbare informatie, inzichten en additionele zekerheid aan de raad van toezicht, het college van bestuur en managementteams, op basis van neutraal en deugdelijk onderzoek en het uitvoeren van audits (en/of adviesopdrachten) die gericht zijn ‘op het duurzaam verbeteren van organisatieprestaties’. Elke audit is ontwikkelingsgericht.
De focus van audit ligt op de kwaliteit van het (primaire proces) onderwijs en onderzoek, de rol van de sturende en ondersteunende processen, de wijze waarop diensten, opleidingen en onderzoekseenheden de Fontys-strategie operationaliseren én de verandering daarin. Audit vormt een hierbij een strategisch partner voor het college van bestuur, directeuren en management.
Hoe werken wij?
Kernwaarden van audit zijn objectiviteit, contextsensitiviteit, transparantie en zorgvuldigheid. De auditoren hebben een onafhankelijke positie ten opzichte van het object waarop de audit is gericht en werken vanuit deskundigheid en een kritisch-reflectieve houding. Audits worden uitgevoerd volgens een systematische werkwijze en een navolgbare aanpak.
Wie zijn wij?
Steffie van Drunen-van Lierop, auditor
Daan Mous, auditor
Judith van den Kerkhof, auditor
Bart Roosenboom, auditor
Robert Gielissen, auditor
Fridy Smits, auditor
Brenda van Stiphout-van Kalles, managementassistent team audit
E-mail: audit@fontys.nl
Medezeggenschap
Medezeggenschap is de 'critical friend' van een bestuurder. Zo ook bij Fontys. Partijen erkennen en respecteren elkaars rol en positie binnen onze organisatie.
Medezeggenschap bij Fontys betekent betrokken zijn bij organisatieontwikkeling en onderwijskwaliteit door medewerkers en studenten in wettelijk bepaalde medezeggenschapsorganen. Het doel is in dialoog tot kwalitatief goed onderwijs en een transparante organisatie te komen, waarin studenten en medewerkers het beste uit zichzelf kunnen halen.
Medezeggenschapsraden hebben op een aantal onderwerpen instemmingsrecht. Ze kunnen het College van Bestuur gevraagd en ongevraagd adviseren.
Medezeggenschap op drie niveaus
Centrale Medezeggenschapsraad (CMR)
De Centrale Medezeggenschapsraad is de gesprekspartner van het College van Bestuur. De Raad bestaat uit elf studenten en elf personeelsleden die via rechtstreekse verkiezingen worden gekozen. Zij bespreken Fontysbrede strategische en tactische onderwerpen met het College van Bestuur. De CMR kan gevraagd en ongevraagd advies geven over onderwerpen die voor heel Fontys van belang zijn of consequenties hebben. Bovendien heeft de CMR op basis van de wet en het medezeggenschapsreglement instemmingsrecht op een aantal onderwerpen.
Dienst Medezeggenschapsraad (DMR) en de InstituutsMedezeggenschapsraad (IMR)
De Dienst Medezeggenschapsraad bestaat uit medewerkers van de betreffende dienst. Elk instituut heeft een InstituutsMedezeggenschapsraad en deze bestaat uit zowel medewerkers als studenten. Zij bespreken beleidszaken van hun dienst of instituut met de directeur.
Opleidingscommissie (G)OC
Alle opleidingen hebben een opleidingscommissie (OC) of een aantal aan elkaar verwante opleidingen hebben samen een gemeenschappelijke OC (GOC). Een OC bestaat uit docenten en studenten en zij bespreken met een afvaardiging van de directie de uitvoering van het onderwijs. Zo dragen zij bij aan het waarborgen van de kwaliteit van het onderwijs. Medezeggenschap is de 'critical friend' van de bestuurder. Partijen erkennen en respecteren elkaars rol en positie binnen de organisatie. Medezeggenschapsraden hebben op een aantal onderwerpen instemmingsrecht. Ze kunnen de bestuurder te allen tijde gevraagd en ongevraagd adviseren. Medezeggenschapsraden hebben op een aantal onderwerpen instemmingsrecht. Ze kunnen het College van Bestuur gevraagd en ongevraagd adviseren.
Al deze raden doen hun werk binnen de kaders die zijn vastgelegd in de regeling medezeggenschapsraden en opleidingscommissies Fontys.
Centrum voor Medezeggenschap (CvM)
Het Centrum voor Medezeggenschap is de partner als het gaat om medezeggenschap en studentenparticipatie. Het CvM ondersteunt op centraal en decentraal niveau. Zij levert dienstverlening op maat aan medezeggenschapsraden, opleidingscommissies en hun gesprekspartners. Professionalisering van inspraak en medezeggenschap (door training en scholing) en advisering over de organisatie en inrichting daarvan staan centraal.