Project

Aquaponics

Aquaponics vormt een symbiotische methode om voedsel te verbouwen waarbij conventionele aquacultuur (kweken waterdieren (vissen, etc.) gecombineerd wordt met hydrocultuur (kweken planten in water). 

Onderdeel van:

Wat houdt het project in?

Dit maakt duurzaam produceren van eiwit en groenten mogelijk. Optimalisatie van productie is lastig omdat van veel componenten het effect op kwaliteit en hoeveelheid eindproduct onbekend is.

Projectdoelstelling en resultaat

In aquaponics systemen is er een samenhang tussen het groeitempo en kwaliteit van de groente, welke in kaart wordt gebracht zodat deze als instelparameter voor het regelsysteem kan dienen.

De directe vraagstelling kwam vanuit Duurzame Kost:

  • Of de daar gekweekte groente aantoonbaar anders/beter is dan anders gekweekte groente
  • Of en hoe, gegeven een gewenst groeitempo/kwaliteit voor de groente, het systeem voorspelbaar te regelen is.

Periode

Februari 2020 t/m december 2020

Projectteam

Urs Wyder, Ernst de Reeder,
Duurzame Kost: Jos Hakkenes
HAN/WUR: dr. O. Haenen


Partners

- Wageningen University & Research,
- Hogeschool Arnhem en Nijmegen
- Duurzame Kost


Contact

Dr. J.P.C. (Jan) Bernards

Lector Thin Films & Functional Materials