Sprint naar content

Campagne #FightAgeism: doe mee met de ontwerpwedstrijd

Samen maken we een vuist tegen leeftijdsdiscriminatie! Ageism is leeftijdsdiscriminatie en oudere mensen hebben daar vaak mee te maken. De campagne #FightAgeism focust zich op ageism tegen oudere mensen. Doe mee met de ontwerpwedstrijd en lever een bijdrage aan het verminderen van ageism.
#FightAgeism, win €100,- en een publicatie!

Fontys heeft als missie: bijdragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving[i]. Ageism staat dit in de weg en daar willen we iets aan doen!

Help jij mee om dit maatschappelijke probleem aan te pakken? Lever dan je bijdrage aan de ontwerpwedstrijd #FightAgeism, tijdens onderwijsperiode 1 en 2 van collegejaar 2024/2025.

De opdracht

Je ontwikkelt (alleen of samen) een dienst, product of idee dat bijdraagt aan het verminderen van ageism tegen oudere mensen. De opdracht is vrij van vorm. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een video, website of rapportage. Tijdens het slotevent worden de beste ideeën gepitcht en de winnaars bekendgemaakt. Je kunt een cadeaubon van 100 euro winnen en Fontysbrede aandacht via een publicatie op Fontys Nieuws. Je kiest uit één van de onderstaande missies om je op te focussen:

  • Missie 1 #FightAgeism in Society

Ageism komt voor op allerlei vlakken: in de media, de zorg, de politiek, het nieuws, communicatie en marketing, taal, technologie, techniek, vastgoed, relaties tussen mensen, rechten en maatschappelijke verwachtingen. Wil jij op één van deze gebieden iets doen aan ageism? Kies dan voor de missie #FightAgeism in Society.

  • Missie 2 #FightAgeism at Work

Ageism komt voor bij de werving van medewerkers, als iemand in dienst is, en tijdens het ontslag- of pensioenproces. Zo worden oudere sollicitanten minder snel aangenomen dan jongere sollicitanten, hebben oudere medewerkers minder toegang tot trainings- en ontwikkelingsmogelijkheden en zijn mensen die op de werkvloer te maken krijgen met ageism eerder geneigd om met pensioen te gaan[ii]. Wil jij ageism op het werk aanpakken? Kies dan voor de missie #FightAgeism at Work.

  • Missie 3 #FightAgeism in Education

We zien een gebrek aan onderwijs over oudere mensen of veroudering. Daarnaast komt veroudering in het onderwijs op een stereotyperende manier aan bod. Dit versterkt ageism en kan ervoor zorgen dat studenten niet goed voorbereid zijn op de arbeidsmarkt. Het leidt er ook toe dat studenten geen goed geïnformeerde keuze kunnen maken om te gaan werken in een sector waar veroudering een rol speelt. Wil jij iets doen aan ageism in het onderwijs? Kies dan voor de missie #FightAgeism in Education.

Hoe doe je mee?

Ben je Fontysstudent of Fontysmedewerker? Dan nodigen we je van harte uit om mee te doen! Hieronder wat aandachtspunten:

  • Als groep of alleen, als onderdeel van het onderwijs, een stage of een professionele werkplaats, ongeacht leerjaar of leeftijd, of je er nu véél of weinig tijd in kan stoppen: welkom!
  • #FightAgeism loopt in onderwijsperiode 1 en 2 van collegejaar 2024/2025. Je kunt je inschrijven tot en met week 4 van onderwijsperiode 2. Meedoen of vragen stellen? Mail Iris van Venrooij (i.vanvenrooij@fontys.nl).
  • Tijdens vier tot zes online bijeenkomsten kun je vragen stellen aan opdrachtgevers Eric Schoenmakers en Iris van Venrooij. Deze bijeenkomsten zijn niet verplicht. Datum en tijd worden gecommuniceerd na aanmelding.
  • Welkom op deze inhoudelijke bijeenkomst over ageism! Meer informatie volgt.
  • Tijdens het slotevent ‘pitch’ je jouw product of dienst. Meer informatie volgt, ook over de inleverdeadline.
Waar beoordelen we op?

Bij het beoordelen letten we op het volgende:

  • De oplossing is onderbouwd. Het is daarmee aannemelijk dat je idee kan bijdragen aan het verminderen van ageism tegen oudere mensen.
  • De oplossing is haalbaar. De oplossing kan daadwerkelijk ingezet worden om ageism te verminderen.
  • De oplossing heeft impact. Meer of grotere veronderstelde impact is een pré.
  • Betrekken van stakeholders. Belangrijke stakeholders, waaronder oudere mensen, zijn nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de oplossing.
  • Concreet: de oplossing is voldoende uitgewerkt om in de praktijk mee aan de slag te kunnen!

Win publicatie en een cadeaubon!

De beste ideeën worden gepubliceerd op Fontys Nieuws en ontvangen een cadeaubon van €100,- naar keuze. We verdelen:

  • Drie bonnen onder studenten (beste idee per missie).
  • Eén bon onder medewerkers.

Tips om de campagne toe te passen in onderwijs
  • Iedereen kan meedoen. Denk niet te snel ‘dit past niet’. Ook bij beperkte is het mogelijk en leuk om mee te doen.
  • Zoek een praktijkpartner. Werkt je opleiding met praktijkpartners en heb je een externe organisatie nodig? Prima en we denken ook graag mee!
  • Breid uit, vul aan! Past de opdracht niet goed bij de leeruitkomsten van je onderwijs? Pas de opdracht aan zodat deze wel past.
  • Vragen? Wij helpen en denken graag mee! Mail Iris van Venrooij (i.vanvenrooij@fontys.nl).

[i] Fontys. (z.d.). Fontys for society. Geraadpleegd op 16 mei 2024, van https://www.fontys.nl/Over-Fontys/Fontys-for-Society.htm

[ii] Chang, E. S., Kannoth, S., Levy, S., Wang, S. Y., Lee, J. E., & Levy, B. R. (2020). Global reach of ageism on older persons’ health: A systematic review. PLOS ONE, 15(1), e0220857. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0220857

Wat is Ageism?

Ageism is leeftijdsdiscriminatie. Het gaat over de manier van denken over anderen en onszelf, gebaseerd op leeftijd (stereotypes), wat we hierbij voelen (vooroordelen), en hoe we ons gedragen (discriminatie)”[i].

Mensen van alle leeftijden kunnen te maken krijgen met ageism. Bijvoorbeeld wanneer je vanwege je leeftijd niet serieus genomen wordt (“Die jeugd van tegenwoordig” of “OK, boomer”), wanneer je wordt afgewezen voor een baan vanwege je leeftijd (“Te jeugdig uiterlijk”, “Gen Z is lui”, “Die oudere kan vast niet met technologie omgaan”), wanneer je iets niet mag vanwege je leeftijd (stemmen, drinken, autorijden, korting krijgen). In deze video vind je nog meer voorbeelden.

Sfeerafbeelding Fontys

Ageism is het vaakst gericht tegen oudere mensen. Wereldwijd hebben 1 op de 2 mensen stereotypebeelden of vooroordelen over oudere mensen en/of discrimineren zij oudere mensen3. Dit heeft consequenties: Zo wordt ageism gelinkt aan een korte levensduur en slechtere fysieke en mentale gezondheid. Ageism kan zorgen voor sociale isolement en eenzaamheid, een groter risico om met geweld te maken te krijgen, en financiële onzekerheid en armoede. Kortom: ageism vermindert de kwaliteit van leven van oudere mensen3. Vanwege deze verstrekkende gevolgen van ageism bij oudere mensen, in combinatie met vergrijzing van de samenleving, focust #FightAgeism zich op ageism tegen oudere mensen.

Basics over veroudering en vergrijzing

Hoera! We leven allemaal steeds langer! In 2018 werd de gemiddelde levensverwachting geschat op 81,8 jaar, en tegen 2040 wordt verwacht dat dit zal stijgen tot 85,4 jaar[ii]. Deze toename in levensverwachting heeft geleid tot een groeiende groep oudere mensen, terwijl het aantal jongere mensen afneemt, wat resulteert in vergrijzing. Op 1 januari 2024 was al 20,5% van de Nederlandse bevolking 65 jaar of ouder[iii]. Naar verwachting zal dit percentage tegen 2040 stijgen tot 25,1%[iv]. Wereldwijd zien we een vergelijkbare trend, waarbij het percentage mensen van 60 jaar en ouder naar verwachting zal stijgen van 12% in 2015 tot 22% in 2040[v].

Bronnen:

[i] WHO. (2021). Global report on ageism. World Health Organization. Verkregen via https://www.who.int/publications/i/item/9789240016866

[ii] RIVM. (z.d.). Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2024: Trendscenario: Sterfte en levensverwachting. Geraadpleegd op 16 mei 2024, van https://www.volksgezondheidtoekomstverkenning.nl/c-vtv/trendscenario-update-2020/sterfte-en-levensverwachting

[iii] CBS. (z.d.). Ouderen. Geraadpleegd op 16 mei 2024, van https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/dashboard-bevolking/leeftijd/ouderen

[iv] PBL/CBS. (2022). Regionale bevolkings- en huishoudensprognose 2022-2025: Steden en randgemeenten groeien verder: Vergrijzing. Geraadpleegd op 16 mei 2024, van https://longreads.cbs.nl/regionale-prognose-2022/vergrijzing/

[v] WHO. (2022). Ageing and health. Geraadpleegd op 16 mei 2024, van https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/ageing-and-health

Contactgegevens

Het netwerk wordt gecoördineerd door Eric Schoenmakers en Iris van Venrooij.

Lees verder voor meer informatie over het Fontysnetwerk Age & Ageing.

Foto van persoon

Dr. E.C. (Eric) Schoenmakers

Docent-onderzoeker

Foto van persoon

I. (Iris) van Venrooij

Docent-onderzoeker