Sprint naar content
Project

Moral food Lab

Voedseltechnologie kan de kern vormen van een nieuwe morele revolutie. Het kan de manier veranderen waarop we denken over culturele acceptatie van bepaald voedsel, onze perceptie van wat gezond is en onze perceptie van wat eerlijk is om te consumeren.

Wat houdt het project in?

Voedselbedrijven werken onvermoeibaar om voedselinnovatie te realiseren en hier een business case van te maken. Denk aan voedsel op basis van insecten, het 3D-printen van voedsel of in een laboratorium gekweekt vlees. Dergelijke innovaties dragen bij aan het verduurzamen van de productieketen van dierlijk voedsel. Het kan ook productieketens ontwrichten. Het laat ons opnieuw nadenken over hoe we voedsel produceren, distribueren en consumeren. Dit heeft gevolgen voor consumenten en burgers in het dagelijks leven en is aanleiding voor een intens maar gepolariseerd maatschappelijk debat. Is het bijvoorbeeld diervriendelijker om een traditionele hamburger te vervangen door een hamburger op basis van insecten, of ben je dan een massamoordenaar? En als er geen reden meer is om dieren kwaad te doen terwijl je nog wel vlees kunt verbouwen, is er dan nog wel een reden om vegetarisch of veganistisch te eten? In dit onderzoeksvoorstel worden deze vragen onderzocht. In dit project door vier lectoraten brengen we de maatschappelijke, ecologische en juridische kosten van A-diensten en systemen in kaart te brengen, zodat er gerichtere keuzes kunnen worden gemaakt voor het al dan niet inzetten van AI.

Onderzoekers

nader te bepalen

Periode

2024-2026


Contact

Foto Danielle Arets

D.J.A.M. (Danielle) Arets

Lector