Erasmus+ | Suriname
Als kennisinstelling investeert Fontys niet alleen in de relatie tussen onderwijs en beroepspraktijk, maar ook in onderzoek en innovatie met het werkveld door regionale verankering en sluit zodoende aan op economische en maatschappelijke ontwikkelingen. Deze verankering in een sterk internationaal opererend werkveld met steeds meer multidisciplinaire samenwerking, vraagt om kwalitatief goed onderwijs waar internationale componenten een integraal deel van uit maken.
Jongeren zouden tijdens hun studie al in aanraking moeten komen met ondernemerschap. Ze zouden tijdens hun studie kennis moeten krijgen over ondernemerschap, ervaringen moeten kunnen opdoen en inzicht krijgen in mogelijkheden. Dit zal ervoor zorgen dat zij eerder kansen zien en aangrijpen en minder snel zullen falen en hun kansen beter kunnen inschatten qua onderneming en opschaling. Het is daarom essentieel dat jongeren daarom kennismaken met mogelijkheden, SDG’s en verdienmodellen. Momenteel wordt er vrijwel niets aangeboden aan studenten qua ondernemerschap in het onderwijssysteem van Suriname (MBO, HBO of Universiteit).
Een mooie kans om te ontdekken of Fontys Hogescholen en Hogeschool Janssen & Partners een langdurige relatie kunnen opbouwen waarbij een uitwisseling van studenten op gang gebracht kan worden. Is het haalbaar en kansrijk om Surinaamse studenten de Fontys minor Ondernemerschap in Nederland te laten volgen? Zouden Nederlandse studenten internationale ervaring kunnen opdoen in Suriname waar er genoeg kansen zijn op het gebied van ondernemerschap? Daarnaast kunnen wij als team ook veel leren over intercultureel onderwijs zodat wij onze studenten in NL ook beter kunnen begeleiden.

Uitwisselingsproject Suriname
In Januari 2023 zijn 3 collega's van het Fontys CvO teruggekeerd naar Hogeschool Janssen & Partners in Paramaribo voor uitwisseling. Na een eerdere Erasmus+ subsidie toekenning en uitvoering van een ondernemersproject bij deze hogeschool bleken de kansen voor een structurele samenwerking groot te zijn. De Fontys collega's hebben in januari 2023 een Lean Startup programma gegeven aan Surinaamse studenten waar zij van een idee naar een eerste business model zijn gekomen. Het train-de-trainer programma is daarbij meegenomen zodat ook docenten van elkaar konden leren.
De wens is er om een gezamenlijk minor programma te starten waarbij Surinaamse en Nederlandse studenten samen aan de slag kunnen gaan met het opzetten van een eigen bedrijf. Hoe het programma er precies uitziet? Dat zie je onderstaande opname waarbij we op de nationale Surinaamse televisie werden geïnterviewd!

Wil je meer weten over dit project of de eventuele minor?
We helpen je graag verder!Heb je een vraag of wil je over een van onze expertises meer weten? Neem gerust contact op of kom langs op ons ondernemersplein!