Verkorte bachelor Leraar Pedagogiek

De verkorte bachelor Leraar Pedagogiek is een modulaire deeltijdopleiding, waarbij je diverse modules van de bachelor Leraar Pedagogiek volgt. Per jaar volg je 2 modules van ieder 30 ects. Deze verkorte opleiding is bestemd voor studenten met een diploma van een verwante bacheloropleiding, die een tweedegraads lesbevoegdheid in de Pedagogiek willen behalen. Afhankelijk van je vooropleiding duurt deze opleiding 1,5 tot 2 jaar. Je kunt deze opleiding zowel in Sittard als in Tilburg volgen.

Heb je de opleiding tot leraar basisonderwijs (PABO), Social Work (profiel welzijn en samenleving, zorg), CMV of MWD afgerond? Dan kun je een tweejarig traject van vier modules volgen:

Studiejaar 1Studiejaar 2
Module naar keuze van de modulaire deeltijdopleidingLerarenmodule Pedagogisch professional
Lerarenmodule MeesterschapAfstudeermodule

Heb je de opleiding Pedagogiek, Social work (profiel Jeugd), SPH of pedagogische wetenschappen afgerond? Dan kun je een traject volgen van 1,5 tot 2 jaar dat de volgende modules omvat:

Studiejaar 1Studiejaar 2
Lerarenmodule Pedagogisch professionalAfstudeermodule
Lerarenmodule Meesterschap

Lerarenmodule 'Meesterschap'

In deze module leer je didactische vaardigheden, oftewel de kunst van het lesgeven. Denk hierbij aan een lesvoorbereiding maken, verschillende werkvormen, toetsing en groepsdynamica. Ook is er aandacht voor jouw ontwikkeling als docent pedagogiek: Wat voor leraar wil jij zijn en hoe kun je daar komen?

Lerarenmodule 'Pedagogisch Professional'

In deze module leer je wat het leraarschap buiten het klaslokaal inhoudt. Wat speelt er in de onderwijsorganisatie hoe kun jij daar een bijdrage aanleveren? Met wie heb je buiten de lessen contact in het belang van de leerling? Ook gaan we in deze module in op het coachen van leerlingen en het ondersteunen bij het vormen van een eigen beroepsidentiteit bij een leerling in het mbo.

Werkplekleren

Bij elke module die je bij de opleiding Leraar Pedagogiek gaat volgen, is het belangrijk dat je ervaring opdoet in de praktijk. Daarom ga je per module 4 uur per week in het mbo stagelopen. We noemen dat werkplekleren. Als je dus de modules ‘Meesterschap’ en ‘Pedagogisch Professional’ volgt, dan gaat het om 8 uur per week. Dat mag op één dag zijn maar dat kun je ook verspreiden over twee dagdelen.

Als student regel en zoek je de werk(ervarings)plek zelf. Mocht het niet lukken om een werk(ervarings)plek te regelen, dan kunnen wij je uiteraard in contact brengen met mensen in het werkveld.

Heb je al minimaal 1 jaar (fulltime of twee jaar parttime) werkervaring in het mbo als instructeur of docent? Dan kun je in aanmerking komen voor een versnelde route voor het onderdeel ‘werkplekleren’. Neem dan contact met ons op. We bespreken graag jouw persoonlijke situatie zodat jij meteen weet waar je aan toe bent.

Instroom vanuit niet-verwante hbo-opleiding

Voor studenten met een afgeronde niet-verwante hbo-opleiding zal door de examencommissie in overleg met de studieadviseur een studieroute voorgesteld worden.

Meer informatie en aanmelden

Wil je meer weten over deze opleiding, neem dan contact op met de administratie via pedagogiektilburg@fontys.nl.
Lees meer over studiekosten en subsidieregelingen. Wil je een open dag bezoeken? Meld je hier aan.
Aanmelden voor de opleiding doe je via Studielink.

App met student Natasja

Stel Natasja al je vragen over de sfeer, het contact met docenten en de combinatie werk & privé. Zij kan je precies vertellen hoe zij het ervaart!

Stuur een appje
Sfeerafbeelding Fontys

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Oud-student Pinar Yalan

"Je leert niet om leraar te zijn, maar om de leraar uit jezelf te halen"