Lisa van Leuken

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Een droom komt uit met ‘datingsite’ voor kinderen met een vriendschapswens

Pedagoge Lisa van Leuken ontwikkelde samen met studenten van Fontys ICT een ‘datingsite’ voor kinderen met een vriendschapswens. Voor dit bijzondere initiatief ontving zij in 2018 de Fontys Denk Groter prijs. En Lisa denkt letterlijk groter; het is haar missie om álle kinderen in Nederland met een vriendschapswens te helpen bij het vinden van een vriend.

“Veel kinderen zijn ongewild eenzaam en hebben moeite met het aangaan en onderhouden van sociale contacten. Dat zag ik wanneer ik als hulpverlener bij gezinnen thuiskwam, maar ook op de school voor voortgezet speciaal onderwijs waar ik lesgeef. Ik vond dat de maatschappij hier weinig aandacht voor heeft, bij eenzaamheid denken de meeste mensen aan ouderen. Daarom heb ik me tijdens mijn master gericht op eenzaamheid bij kinderen en jongeren (8 -16 jaar). De uitkomsten van mijn praktijkonderzoek bevestigden mijn vermoedens. Eenzaamheid onder kinderen en jongeren is schrijnend en daar wil ik iets aan doen. Ieder kind verdient een vriend, óók als communiceren lastig gaat, als het niet klikt met klasgenoten, of wanneer sociaal contact moeilijk verloopt.

Al langer liep ik rond met plannen voor vriendencoaching en vriendenbemiddeling, maar die plannen kwamen ineens in een stroomversnelling dankzij het vertrouwen en hulp van een aantal docenten. Ik werd gekoppeld aan studenten van Fontys ICT die aan de slag gingen met de bouw van een betrouwbare en veilige website. De site www.devriendencoach.nl ging in juni 2018 online. Kort daarna hebben we een bestuur gevormd en hebben we de stichting Vriendschapswens opgericht.

De site werkt als volgt: ouders die een kind willen aanmelden maken online een anoniem profiel aan. Achter de schermen gaan we vervolgens op zoek naar een match en binnen twee weken bellen we de ouders met een voorstel voor een ontmoeting. Als er een klik is bekijken we samen hoe de vriendschap vorm kan krijgen. We gaan er van uit dat de ouders en kinderen dat zoveel mogelijk zelf oppakken. Het project is echt gericht op normalisering van de hulpverlening. Alleen als kinderen of het gezin extra aandacht vragen en begeleiding zoeken bij de totstandkoming van de vriendschap, dan ondersteunen we. Een mooi voorbeeld van een geslaagde match is bijvoorbeeld van een meisje dat op school werd buitengesloten en gepest. Via onze site kwam er een match tot stand met een meisje in de buurt, nu heeft ze een vriendinnetje in een straat verderop.

We begonnen in Eindhoven en Gemert-Bakel, maar we zijn inmiddels ook actief in Arnhem, Haarlem en Amsterdam. Ons doel is om uiteindelijk in heel Nederland kinderen te helpen bij het vinden van een match. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor onze regiomanagers. Zij bouwen lokaal aan een netwerk en zorgen samen met onze ambassadeurs voor bekendheid van het concept bij gemeenten en scholen. We werken met hele bevlogen mensen, allemaal vrijwilligers. Op de langere termijn willen we hier betaalde functies van maken, daarom zijn we nu heel druk met fondsenwerving en het ontwikkelen van beleid. Die stap is nu heel belangrijk, zodat er geld beschikbaar komt om met een duurzaam en geschoold team onze missie te kunnen waarmaken.”