Naamswijziging Master Healthy Ageing

De Gezonde Samenleving – Een betere inhoudelijke weerspiegeling

Een nieuwe naam voor master Healthy Ageing

Vanaf het nieuwe studiejaar zetten we hem echt in: de nieuwe naam voor de master Healthy Ageing: master Gezonde Samenleving. Deze nieuwe naam weerspiegelt veel beter de inhoud van de opleiding dan de oude deed. De masteropleiding richt zich immers op alle levensfasen en vanuit meerdere perspectieven, en niet alleen op het veel geassocieerde gezond ouder worden. Fontys wijzigt de naam nu om de brede maatschappelijke en systemische benadering van gezondheid beter te kunnen weergeven.

De master Gezonde Samenleving leidt studenten op om bij te dragen aan de transitie van ziektezorg naar een systeem waarin gezondheid een maatschappelijke en economische waarde heeft. De naamswijziging creëert daarmee meer helderheid voor en aansluiting bij zowel het werkveld als studenten. De naam master Gezonde Samenleving sluit tevens aan bij wat gebruikelijk is in de sector en vergelijkbare opleidingen.

Ook zal er successievelijk een aantal afstudeerrichtingen worden geïntroduceerd om daarmee nog beter te kunnen voldoen aan de behoefte van student en werkveld. Vanaf september ’25 te beginnen met de afstudeerrichting Gezonde Leefomgeving.

Opbouw en keuze

De master bestaat uit drie modules. Module 1 is gemeenschappelijk voor alle studenten. Daarna kiest de student een afstudeerrichting met een keuze uit Gezonde Samenleving of Gezonde Leefomgeving. De verwachting is dat vanaf het studiejaar ‘26-‘27 er meerdere afstudeerrichtingen beschikbaar zijn.

Gezonde leefomgeving

De afstudeerrichting Gezonde Leefomgeving onderscheidt zich door de focus op de inrichting van de gebouwde omgeving, en dus ook voor en met professionals uit het ruimtelijk domein. Denk daarbij aan medewerkers fysieke domein bij gemeenten, planologen, ontwerpers, gebiedsontwikkelaars en (ruimtelijke) adviesbureaus en woningcorporaties. Daarbij staat integraal samenwerken en domeinoverstijgend werken centraal.