Licht
De student heeft af en toe suïcidegedachten, kan nog aan andere dingen denken, realiseert zich de gevolgen voor vrienden en familie. Nog geen duidelijke plannen of voorbereidingen.
De druk van het studerende en sociale leven is niet voor iedereen alleen maar leuk. Het vraagt een goede aanpak, discipline en focus. Dit lukt niet voor alle studenten. Studenten kunnen gaan piekeren en er kunnen sombere gedachtes ontstaan. Soms is daar een duidelijke aanleiding voor, en soms ook niet. Een studentenpsycholoog van Fontys kan met de student exploreren hoe de somberheid eruit ziet en wat de oorzaak is.
Belangrijk is dat de student tijdig contact op te nemen met de eigen huisarts.
Bijvoorbeeld als er sprake is van een ontregeld slaapritme, gedurende de hele dag een sombere stemming, duidelijk verminderde interesse & plezier in activiteiten, vermoeidheid of verlies van energie gedurende de dagen, gevoelens van waardeloosheid en gedachtes aan de dood.
De huisarts kan de student verwijzen naar verdere hulpverlening en therapie. De studentenpsychologen van Fontys denken graag met de student en jou als studentcoach mee. We bieden geen langdurige therapie, want dit is vaak wel wenselijk voor deze problematiek.
De doorverwijzing ligt geheel aan de situatie die zich voordoet.
Probeer de situatie in te schatten naar aanleiding van het gesprek dat je hebt gevoerd, of stel er directe vragen over aan de student. Het stellen van een directe vraag over suïcide gedachten of -plannen, zorgt er niet voor dat de student daadwerkelijk tot actie over gaat. De student heeft deze gedachten ook zonder jouw inmenging en voelt zich waarschijnlijk juist opgelucht dat hij/zij er met iemand over kan praten.
De student heeft af en toe suïcidegedachten, kan nog aan andere dingen denken, realiseert zich de gevolgen voor vrienden en familie. Nog geen duidelijke plannen of voorbereidingen.
De student heeft vaak gedachten en beelden van suïcide, gevoelens van wanhoop, heeft een duidelijk plan met voorbereidingen, denkt dat het voor anderen beter is als hij/zij er niet meer is. Afscheidsbrieven zijn soms overwogen of geschreven.
De student denkt alleen maar aan suïcide, enorme gevoelens van wanhoop, geen oog voor gevolgen voor anderen, er is een duidelijk plan, mogelijk reeds geoefend. Elk moment kan een impulsdoorbraak leiden tot suïcide.
Voor verder advies (bijvoorbeeld over het vervolg na het inschakelen van hulp, maak je een afspraak met een studentendecaan of studentenpsycholoog, via 08850 8000 (werkdagen 08:30-17:00).
Ben je ervan bewust dat de studentenpsycholoog/studentendecaan meestal niet direct in de gelegenheid is om je te woord te staan. Meestal vindt overleg de volgende werkdag plaats.