Sprint naar content

Hoe zorg je dat je gezond & vitaal studeert?

Onregelmatig en druk leven, slecht eten en weinig slapen. Klinkt bekend?

Menig student kampt tijdens de studie met uitdagingen om energiek en gezond te studeren. Ook als student is het goed om minimaal elke dag een half uurtje te sporten of te bewegen. Je zit immers veel achter de computer. Daarnaast is ontspanning uiteraard ook van belang en is er in de Fontyssteden van alles te doen bij o.a. de verschillende studenten-, studentensport- en studentencultuurverenigingen.

Sfeerafbeelding Fontys

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Dennis Arts, docent-onderzoeker lectoraat Move to Be

Welzijn of nietes, tips voor je eigen vitaliteit


Iedereen wil zich fit en vitaal voelen maar dat blijkt in de praktijk nog best lastig te realiseren. De intentie is er, de motivatie vaak ook maar toch lukt het niet om minder te zitten, wat vaker te bewegen of om voldoende te slapen. Om maar een paar vitaliteitsbronnen te noemen. Hoe kan dat? Maar nog belangrijker, hoe krijg ik het wel voor elkaar. In deze webinar neemt Dennis Arts jou mee in het oerwoud van termen en definities. Mythes worden ontkracht, theorie wordt begrijpelijk gemaakt en je krijgt praktische handvatten om meteen mee aan de slag te gaan. Dus wil je vitaler studeren dan gaan we werk maken van je vitaliteit. Kijk en doe mee!


#Lekkerhoor!

Drink een biertje, waag een dansje, vier het leven en geniet! Houd het gezellig en laat mensen zelf bepalen of ze alcohol willen drinken!

meer informatie

Fontys Rookvrij

Vanaf 1 augustus 2020 zijn alle Fontyslocaties volledig rookvrij. Vanaf die datum is de wet Op weg naar rookvrije onderwijsterreinen van kracht. Dat geeft lucht!

meer informatie

Get Connected

Op Get Connected vind je allerlei (online) initiatieven op het gebied van sport, sociale evenementen, communities en aanbod voor hulp.

get connected

Sport en beweging

Je studentenleven bestaat natuurlijk niet alleen uit studeren. Ontspannen en even iets anders doen is natuurlijk ook belangrijk. Eén van de manieren om dat te doen in om te sporten, alleen of samen met medestudenten. Bekijk hoe je (meer) kan bewegen en sporten.

meer informatie Check je leefstijl

Stress?

Als je last hebt van stress, zijn er een aantal dingen die je onder andere kunt doen. Je vindt ze hier!

meer informatie

Centre of Health & Movement

Wil jij een health check doen? Of heb jij een blessure? Dan kunnen de studenten van Paramedische Hogeschool jou helpen via het Fontys Centre of Healt & Movement. Ga naar de website en maak een afspraak!

Lees verder voor meer informatie

Leefstijltraining+

Lukt het jou niet om aan je beweegdoelen te werken? Of wil je actiever worden, maar weet je niet hoe? Meld je nu aan voor individueel traject van 10 weken met een beweeg- en leefstijlcoach.

leefstijltraining +

 • Hey, ben jij zo lekker bezig?

  Waarom #LEKKERHOOR?

  3 op de 10 studenten voelt zich niet vrij om zelf te bepalen om geen alcohol te drinken als ze dit niet willen. Ze hebben het gevoel dat ze er niet meer bij horen, dat anderen het verwachten of dat ze altijd met een goede reden moeten komen. Een grote oorzaak hiervan is de opmerkingen die zij krijgen als ze aangeven niet (meer) te willen of gaan drinken. Reacties zoals ‘kom op nog eentje’, ‘saai hoor’ en ‘jij bent echt een kleine speler’ komen regelmatig naar voren op deze momenten.

  Merk je bij jezelf dat je op deze momenten toch wel eens met een vervelende opmerking uit de hoek kan komen?

  Met deze campagne hopen we ervoor te zorgen dat deze opmerkingen vervangen worden door een positieve reactie; #LEKKERHOOR! Respecteer de keuzes van de mensen om je heen als zij het even rustig aan willen doen. Wat de reden ook is, het niet drinken van alcohol zou niet als saai of raar gezien moeten worden.

  Sfeerafbeelding Fontys

  Purple 2022

  Fontys introductieweek 22 t/m 26 augustus

  Ga naar de Purple website

  Alles wat je wilt weten over alcohol & drugs

  de invloed van het gebruiken van alcohol & drugs op jouw lichaam, jouw hersenen, jouw studie(plezier) én op jouw medestudenten kan groot zijn.

  Check hier alles wat je wilt weten over alcohol en drugs

  Podcast

  Studenten Bram, Dominique en Rein in gesprek met Michelle van der Horst, onderzoekster aan het Trimbos Instituut.

  luister hier

  Verhalen van (afgestudeerde) Fontys studenten:

  Student Harold Pieper schrijft alcoholisme van zich af

  het verhaal van Harold

  Denvis: van punkzanger naar verpleegkundige

  het verhaal van Denvis

  Mini-campagne om studenten minder te laten drinken

  de afstudeeropdracht van Froukje

  Nationaal preventieakkoord

  Overmatig alcoholgebruik en drugsgebruik gaan niet goed hand in hand met goed zorgen voor voor je lichaam, je geest en je studie. Fontys hecht veel waarde aan een gezonde leer- en werkomgeving.

  meer informatie

  Test jezelf

  Deze test biedt een persoonlijk advies over jouw alcoholgebruik en tips hoe je om kunt gaan met situaties waarin je het moeilijk vindt om te minderen of niet te drinken.

  Test jezelf

 •   Alles wat je wilt weten over alcohol

  Alcohol & ontspanning

  Op tv en in reclames wordt vaak het beeld geschetst dat alcohol ontspannend werkt. Veel mensen ervaren alcohol ook als een ontspannend middel. Toch wekt alcohol juist stress op, als je kijkt naar wat alcohol met het lichaam doet. Alcohol lijkt misschien een oplossing voor gespannen gevoelens, maar is dat niet. Stress is het gevoel van druk of spanning. Stress kan spontaan opkomen, als je bijvoorbeeld een presentatie moet geven. De stress kan langere tijd gevoeld worden. Ook (traumatische) gebeurtenissen uit het verleden kunnen spanning geven.

  Risico's van alcohol op korte en lange termijn

  Alcohol bereikt de hersenen via het bloed. Als je alcohol drinkt voel je het effect na ongeveer 10 minuten. Als je goed gegeten hebt duurt het iets langer voordat de alcohol opgenomen is. Drink je teveel, dan loop je risico op korte termijn. Je kunt denken aan overgeven, een black-out en een kater. Op de lange termijn kan veel drinken leiden tot verschillende ziektes en schade aan allerlei organen. Op de dag na een avond stevig drinken functioneert het geheugen slechter dan normaal. Met name het lange termijn geheugen functioneert slechter met een kater. Bij het drinken van gemiddeld drie glazen drank per dag (of 25 glazen of meer per week) kan op den duur schade aan de hersenen ontstaan. Functies zoals kritisch en analytisch denken en de flexibiliteit nemen dan af. Jarenlang te veel drinken kan een geleidelijke verschrompeling van de hersenen veroorzaken (bij alcoholisten is er sprake van een krimp van 10 – 15%). 

  Goed voor je nachtrust?

  Ten onrechte wordt wel eens gedacht dat alcohol drinken goed is voor de nachtrust. Alcohol drinken kan er voor zorgen dat je gemakkelijker in slaap valt maar de kwaliteit van de slaap is juist minder. Alcohol heeft invloed op de remslaap. Daardoor worden dromen verstoord en word je minder uitgerust wakker.

 •   Nationaal preventieakkoord

  Eind 2018 is het Nationaal Preventieakkoord getekend, ook door het HBO en WO. In dit akkoord zijn maatregelen opgenomen die zich richten op de aanpak van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. 

  Een van de doelstellingen in het akkoord is een afname van overmatig en/of problematisch alcoholgebruik onder studerende jongvolwassenen van 50% (in 2040 ten opzichte van 2018). De verwachting is dat veel gezondheidswinst te halen is bij de doelgroep studenten (hbo en wo), aangezien hier in verhouding tot de andere onderwijstypen nog weinig preventieve maatregelen worden toegepast en relatief veel wordt gedronken. Overmatig en zwaar alcoholgebruik moet in de toekomst een minder vanzelfsprekend onderdeel van het studentenleven worden, aldus het akkoord.

  De studentenverenigingen, verenigd in de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), zetten zich in om in alle steden waar zij actief zijn een eigen bijdrage te laten leveren aan de plannen ‘Studie & Alcoholpreventie’. Onderdeel van deze bijdrage zijn maatregelen die verantwoord alcoholgebruik onder hun leden en binnen de verenigingen stimuleren.