Doorstuderen na je Associate degree
Wie ben je, wat wil je en wat kun je?
Sta eerst stil bij jezelf. Wie ben jij en wat past bij jou? Welke onderwerpen interesseren je, wat zijn jouw kwaliteiten en waar ben je graag mee bezig? En wat weet je al van je toekomstige droombaan?
In deze fase is het belangrijk om te verkennen welke opleidingsrichtingen er zijn en welke aansluiten bij jouw voorkeuren en interesses.
Jouw mogelijkheden
Durf jouw talenten, interesses en motivaties als uitgangspunt voor je keuze te nemen. Doorstuderen geeft je meer verdieping en verbreedt je kennis, waardoor je jouw carrièrekansen vergroot en je persoonlijke ontwikkeling versterkt. Ga gericht zoeken naar wat bij jouw wensen past.
Na het afronden van je Ad, kun je doorstuderen om je hbo-bachelordiploma te behalen. Dit kan een bachelor zijn bij Fontys, maar ook van een andere hogeschool. Een hbo-bacheloropleiding duurt vier jaar, maar als je een bacheloropleiding wilt volgen die sterk lijkt op jouw Ad-opleiding, kom je misschien in aanmerking voor vrijstellingen. Deze vrijstellingen kunnen bij een sterk verwante bachelor oplopen tot wel 120 EC, waardoor je soms je bachelordiploma al in twee jaar (na je Ad) kunt behalen.
Oriënteer je in beide gevallen goed op de bachelor van je keuze. Kijk naar het programma, de onderwijsvorm (voltijd/deeltijd of duaal), de locatie, de (voor)opleidingseisen, studiefinanciering, studiekeuzecheck, startdata en inschrijfmomenten.
Benieuwd naar de doorstroommogelijkheden?
Bekijk op de opleidingspagina van de Associate degree de doorstroommogelijkheden. Als je interesse hebt in een andere bacheloropleiding binnen of buiten Fontys bestaat de kans dat je afhankelijk van jouw situatie, ervaring en kennis ook in aanmerking komt voor het behalen van een bachelordiploma in minder dan 4 jaar. Hiervoor neem je zelf contact op met de betreffende bacheloropleiding.
Op WilWeg.nl kun je informatie vinden over studeren in meer dan 40 verschillende landen en wat daar allemaal bij komt kijken. Als je al een beeld hebt van in welk land je zou willen studeren kun je ook kijken naar de landenpagina's waar je per land informatie vindt over relevante regelgeving en cultuurverschillen.
Je kan je ook eerst oriënteren door te kijken naar het aanbod van bacheloropleidingen in het buitenland. Op bachelorsportal.com vind je bacheloropleidingen aan onderwijsinstellingen over de hele wereld. Kijk daarbij goed naar de kosten, de duur van de opleiding en de toelatingseisen.
Studiebeurzen
Op de beursopener van WilWeg.nl kun je informatie vinden over beurzen. Voor afgestudeerden van Nederlandse hogescholen die willen doorstuderen of onderzoek doen in het buitenland bestaan er de vsbfonds beurs en de Prins Bernard Cultuurfonds beurs. En voor Nederlandse studenten die een master of stage in het buitenland willen doen na hun afstuderen is er ook het Hendrik Mullerfonds.
Meer over de VSBfonds beurs Meer over de Prins Bernard Cultuurfonds beurs Meer over het Hendrik MullerfondsNa het afronden krijg je bij zowel hbo als universiteit de internationaal erkende bachelortitel. Het opleidingsniveau ligt dus even hoog (niveau 6 binnen het Nederlands kwalificatieraamwerk), maar er zijn wel verschillen.
Bachelor aan het hbo
Een bachelor aan het hbo richt zich op de beroepspraktijk. Je gaat dus altijd aan de slag met een praktijkvraag en door middel van praktijkonderzoek, ondersteund door wetenschappelijke inzichten, werk je aan innovatie in het werkveld. Doorstromen van een hbo-bachelor naar een aansluitende master aan het hbo kan meestal direct. Dit vraagt dus niet om een extra schakel.
Bachelor aan de universiteit
Voor een bachelor aan de universiteit, waarbij de nadruk ligt op wetenschappelijk en theoretisch onderzoek, heb je doorgaans een vwo-diploma of een hbo-propedeuse nodig om toegelaten te worden.
Tweede Associate degree
Misschien ben je er tijdens je opleiding achter gekomen dat je liever een andere kant op wil, of ben je voltijd student en ben je er nog niet klaar voor om aan het werk te gaan. Als je overweegt om te starten aan een tweede Associate degree, is het belangrijk om je goed te verdiepen in het kostenplaatje. In de meeste gevallen betekent het starten aan een tweede Associate degree dat je in plaats van het wettelijk collegegeld het instellingscollegegeld betaalt. Dat tarief verschilt per studie en onderwijsinstelling.
Een Ad-opleiding is een wettelijk erkende tweejarige hbo-opleiding vol praktische en theoretische kennis, die je ofwel in deeltijd of voltijd kunt volgen. Het niveau van een Ad zit tussen een mbo-4 opleiding en hbo bachelor in; een Ad is niveau 5 onderwijs binnen het Nederlands kwalificatieraamwerk (NLQF) en een bachelor niveau 6. Vaak is een Ad goed te combineren met een baan, dit gaat dan altijd in samenspraak met je werkgever.
Meer over een Ad (bij Fontys) Meer over collegegeld voor een tweede studie Meer over wettelijk collegegeld en instellingscollegegeldEen mbo-opleiding
Een andere mogelijkheid na het afronden van een Associate degree is om een mbo-opleiding te gaan volgen. Daar waar jouw Ad-opleiding meer gericht was op theoretische verdieping en verbreding van kennis en vaardigheden, is een mbo-opleiding meer gericht op de praktische toepassing van vaardigheden en kennis in een specifiek beroep.
Het kan natuurlijk dat jij dankzij het volgen van je Ad nu nog beter weet welk beroep je precies uit wil gaan oefenen. Op het mbo kun je je nog verder in dit specifieke beroep – en de vaardigheden die daarbij horen – verdiepen.
Cursus of post-hbo opleiding
Je zult zien dat je ontwikkeling na het afronden van je Associate degree niet stopt. Misschien kom je er tijdens je baan achter dat je behoefte hebt aan professionalisering en ga je (in samenspraak met je werkgever) een cursus of post-hbo opleiding volgen. Er zijn verschillende aanbieders van cursussen of post-hbo opleidingen. Het is daarbij belangrijk om te kijken welke kosten daarbij komen kijken. Het aanbod van Fontys voor professionals vind je onder de naam Fontys Pro.
Ga naar Fontys ProWebsite Leeroverzicht
Werk je en wil je meer kennis over je vak of beroep? Of zoek je werk en wil je eerst een opleiding doen? Op deze website vind je informatie over opleidingen en manieren om die te betalen. Ook kun je zoeken naar een loopbaanadviseur bij jou in de buurt. De website Leeroverzicht is onafhankelijk. Het is een initiatief van de Rijksoverheid, de vakbonden, werkgeversorganisaties en organisaties van opleiders. De website is bedoeld om jou te ondersteunen om je een leven lang te blijven ontwikkelen..
Ga naar website LeeroverzichtKom je er zelf niet uit? Met anderen praten over je keuze is heel belangrijk en helpt je om een goede afweging te maken.
Wij helpen je graag met deze stap!
Soms is het fijn om juist met iemand te praten die je kent van je opleiding en die de juiste vragen stelt. Ga bijvoorbeeld in gesprek met je studentcoach of docent van je studie, hij of zij kent het werkveld als geen ander en kan met je meedenken over een passende vervolgroute. Of maak een afspraak met een studiekeuzeadviseur voor een persoonlijk traject.
Ga naar de contactinformatieTip 1: Maak een top 5
Het kan helpen als je eerst beslist of je je kennis met je bachelor wil verbreden of juist specialiseren. Bedenk in grote lijnen welke richting je op wil en maak op basis daarvan een top 5 van bachelors. Daarna neem je de tijd om in de diepte te oriënteren. Zo voorkom je dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
In deze fase is het ook belangrijk om te bedenken wat voor jou belangrijk is om deze keuze te kunnen maken.
Tip 2: Een knoop doorhakken
Mocht je nog twijfels hebben over de keuze voor je vervolgstudie, ga dan goed na waar die twijfels vandaan komen. Bespreek dit met mensen in je omgeving.
Twijfels en onzekerheid zijn normaal tijdens het nemen van zo'n grote stap. Lang niet iedereen is van tevoren 100% zeker van diens studiekeuze.
Praktische informatie
De beslissing om door te studeren kan gevolgen hebben voor zaken zoals je studiefinanciering en studentenreisproduct.
Meer over recht op studiefinancieringBachelor
Als je nog niet eerder een bacheloropleiding hebt afgerond, betaal je wettelijk tarief collegegeld. Na je bachelor kun je eventueel ook nog een master volgen tegen wettelijk collegegeld. Als je al een bachelor- of masteropleiding hebt afgerond betaal je het instellingscollegegeld. Lees meer over het collegegeld.
Tweede Associate degree
Als je overweegt om te starten aan een tweede Associate degree, is het belangrijk om je goed te verdiepen in het kostenplaatje. In de meeste gevallen betekent het starten aan een tweede bachelor dat je in plaats van het wettelijk collegegeld het instellingscollegegeld betaalt. Dat tarief verschilt per studie en onderwijsinstelling.
Meer over collegegeld voor een tweede studie Meer over wettelijk collegegeld en instellingscollegegeldAls je je studie bij Fontys hebt afgerond, zijn er stappen die je doorloopt om je uit te schrijven bij Fontys.
Meer over uitschrijven na afstuderen