Sprint naar content

Verlies en rouw

Verlies is onlosmakelijk verbonden met het leven. Vroeg of laat worden we allemaal geconfronteerd met ingrijpende gebeurtenissen die verlies in zich herbergen. Voorbeelden zijn: het overlijden van een dierbare, verlies van gezondheid, verlies van werk, stoppen met studie, negatieve studieresultaten of relatiebreuk. Elk verlies leidt onontkoombaar tot een rouwproces, een aanpassingsproces waarin je leert het verlies met je mee te dragen en vorm te geven aan het leven na het verlies. Dit is een hele normale reactie op een ingrijpende gebeurtenis en kan veelal zelfstandig op een goede manier doorlopen worden.
Wat is verlies en rouw?

Verlieservaringen laten zich niet ‘sturen’ en zijn niet gebonden aan vastgestelde tijden zoals een lesprogramma. Iedereen ervaart verlies op een eigen manier en beleeft eigen ‘verliestijd’. Dat is heel gewoon.

Wat kun je zelf doen?

Praat over je ervaringen met anderen die je vertrouwd zijn: familie, vrienden, je studentcoach, je huisarts. Lees eventueel boeken over ervaringsverhalen van anderen of beluister een podcast. Je zult daarin vaak (h)erkenning vinden. Probeer aan je omgeving duidelijk te maken wat je -van wie- nodig hebt.

Mocht je als gevolg van je verlies- en/of rouwervaring studievertraging oplopen (of dreigen op te lopen), maak dan een afspraak met een studentendecaan om te bespreken of je in aanmerking komt voor voorzieningen en/of een regeling financiële ondersteuning.

Trainingen

We bieden verschillende trainingen aan voor studenten, wellicht is een van onderstaande trainingen uit ons aanbod interessant voor jou. 

Zelf aan de slag

Je bent in rouw en je vraagt je misschien af of het normaal is wat je meemaakt. Deze module geeft je inzicht in wat rouw is en wat jou kan helpen in jouw rouwproces.

Sfeerafbeelding Fontys

Sfeerafbeelding Fontys

Kan jij wel wat meer veerkracht gebruiken? Vraag je je weleens af waarom je op een bepaalde manier op tegenslagen reageert? Ga dan met deze module aan de slag. In de module krijg je meer inzicht in jezelf en waarom je reageert zoals je doet. Zo bouw je veerkracht op. En dat helpt je bij tegenslagen in de toekomst.

Podcast over omgaan met verlies en rouw

Dag lieve - Een podcast over dag zeggen tegen je geliefden

Boeken

  • Ansu, Ameline (2020), Van harte gecondoleerd. Jong en verder zonder ouder(s)
  • Devine, Megan (2020), Het is OKÉ om je niet OKÉ te voelen
  • Keirse, Manu (2017), Helpen bij verlies en verdriet
  • Sadelhoff, van Lisanne (2020), Je bent jong en je rouwt wat
  • Sanden, van der Gijs (2021), De dingen die je vergeet; rouwen voor beginners
  • Westerink, Daan (2010), Verder zonder jou

Contact team Studentenbegeleiding

  • Als je persoonlijke omstandigheden een belemmering vormen voor je studievoortgang, maak dan een afspraak met een studentendecaan.
  • Als je graag met een studentendecaan in gesprek wil die meer kennis heeft van verlies- en rouwbegeleiding, maak dan een afspraak met Anneke Antonissen of Monique Römkens.