Omgaan met piekeren

Pieker je veel? Iedereen heeft af en toe last van storende gedachten over zichzelf, de studie, relaties, emoties, etc. kortom piekeren. Als je daar regelmatig last van hebt en het je hindert in je focus op je studie, het je ’s nachts wakker houdt, je stemming beïnvloedt, dan is het nuttig om je piekergedrag wat nader te onderzoeken en handvatten te krijgen waardoor je er minder last van gaat ervaren.

Wat is het? 

Piekeren bestaat uit gedachten die alsmaar door je hoofd blijven gaan zonder dat het leidt tot een oplossing, vaak zelfs tot nog meer pieker gedachten. Je ervaart weinig grip op de gedachten die op de meest ongemakkelijke momenten blijven komen terwijl je bezig zou willen zijn met iets anders zoals studeren of slapen. Piekeren maakt je bezorgd, angstig, gestrest en kwetsbaar. Feitelijk gaat het om angst de controle te verliezen over een situatie, angst voor het onbekende. Piekeren is ook leven in een tijd die is geweest, een tijd van ‘had ik maar…’, ‘als dit niet gebeurd was dan...’ of een tijd die nog moet komen ‘stel dat dit gebeurt …’, ‘wat als …?’. Je leeft dus niet in het hier-en-nu. 

Wat kun je zelf doen? 

Je kunt jezelf helpen met het stellen van vragen om de piekergedachten te relativeren. Je kunt daarbij denken aan vragen als:

  • “Hoe groot is de kans dat dit gebeurt?”
  • “Heb ik hier invloed op?”
  • “Heb ik hier hulp bij nodig?”
  • “Bij wie zou ik met deze vraag terecht kunnen?”

Je ziet dat de vragen gericht zijn op het hanteerbaar maken van je gedachten in categorieën. Enerzijds zaken waar je wellicht zelf iets aan kunt doen en misschien nog wat hulp bij nodig hebt, anderzijds zaken waar je geen invloed op hebt. Bij de laatste categorie is het zinvol om jezelf nog af te vragen wat je kunt doen om er anders mee om te gaan.

Sfeerafbeelding Fontys