Sprint naar content

Somberheid, depressie & suïcidale gedachtes

Heb je last van somberheid, depressie of suïcidale gedachtes? De druk van het studerende en sociale leven is niet voor iedereen alleen maar leuk. Het vraagt een goede aanpak, discipline en focus. Soms lukt dat niet. Je piekert veel en merkt op dat je last hebt van allerlei sombere gedachtes. Je ziet het daardoor niet zitten en merkt dat de somberheid toeneemt. Soms is daar een duidelijke aanleiding voor, en soms ook niet. In een gesprek met de studentenpsycholoog exploreer je hoe je somberheid er uit ziet en wat de oorzaak is.
Wat is het?

De druk van het studerende en sociale leven is niet voor iedereen alleen maar leuk. Het vraagt een goede aanpak, discipline en focus. Soms lukt dat niet. Je piekert veel en merkt op dat je last hebt van allerlei sombere gedachtes. Je ziet het daardoor niet zitten en merkt dat de somberheid toeneemt. Soms is daar een duidelijke aanleiding voor, en soms ook niet.

Belangrijk is tijdig contact op te nemen met je huisarts. Bijvoorbeeld als er sprake is van een ontregeld slaapritme, gedurende de hele dag een sombere stemming, duidelijk verminderde interesse & plezier in activiteiten, vermoeidheid of verlies van energie gedurende de dagen, gevoelens van waardeloosheid en gedachtes aan de dood. De huisarts kan je verwijzen naar verdere hulpverlening en therapie.

Wat kun je zelf doen?

Ga op tijd naar de huisarts. Praat er over. Dat kan met vrienden, je lief, je ouders of met je studentcoach. Belangrijk is dat jij je er veilig bij voelt. En ga met vooral met jezelf in gesprek. Zonder oordeel. Helaas horen moeilijke periodes bij het leven. Gelukkig hoeft dit niet altijd tot een depressie te leiden. En lastige gedachtes leiden niet meteen naar suïcidale gedachtes. Ga voor jezelf na waar je positieve energie van krijgt. En besef ten alle tijden: je bént niet je gedachtes. Ga ook voor jezelf na, wanneer heb ik er géén last van en wat ben ik dan aan het doen? 

Ook al is het lastig, houd vast aan een gezond ritme. Dat houdt in vaste bed- en maaltijden, en let op met alcohol- en drugsgebruik.  

Neem tijdig contact met je huisarts. Indien je anoniem wil chatten over je suïcidale gedachtes, ga naar de site www.113.nl of telefonisch via 0800-0113.  

Sfeerafbeelding Fontys

Podcast over omgaan met somberheid

De Podcast Psycholoog - Somberheid

Mentalitijd - Depressie

Mentalitijd - Suïcide

Trainingen

Bekijk het trainingsaanbod om te zien of er een training wordt aangeboden die bij jouw persoonlijke ontwikkeling past.

Zelf aan de slag

Voel je je somber? Je bent niet de enige. Eén op de vijf jongeren heeft soms last van een dip. In de oefeningen van deze module werk je aan jouw somberheid, aan de manier waarop je denkt en de dingen die je doet. Zo krijg je weer grip op je stemming en kun je somberheid in de toekomst voorkomen!

Sfeerafbeelding Fontys

Sfeerafbeelding Fontys

Niemand is elke dag vrolijk, maar het is niet fijn als je je vaak somber voelt. Wil je iets aan je somberheid doen? Start dan met deze module. Door te werken aan je gedachten, angsten, leefstijl en ontspanning krijg je grip op jouw stemming. Je vindt er ook handige tips om een nieuwe dip te voorkomen.

Kan jij wel wat meer veerkracht gebruiken? Vraag je je weleens af waarom je op een bepaalde manier op tegenslagen reageert? Ga dan met deze module aan de slag. In de module krijg je meer inzicht in jezelf en waarom je reageert zoals je doet. Zo bouw je veerkracht op. En dat helpt je bij tegenslagen in de toekomst.

Sfeerafbeelding Fontys

Contact team Studentenbegeleiding

  • Als je graag met iemand wil praten over je gemoedstoestand, maak dan een afspraak met je huisarts of een studentenpsycholoog.
  • Als je mentale welzijn een belemmering vormt voor je studievoortgang, maak dan een afspraak bij een studentendecaan.