Welkom bij Academie voor Muziekeducatie

Wat leuk dat jij je hebt aangemeld voor deze opleiding. We verheugen ons er op jou te mogen verwelkomen na de zomer! Voordat je echt gaat beginnen zijn er nog een paar zaken die om jouw aandacht vragen. Op deze pagina vind je meer info. Heb je nog vragen? Laat het ons weten. We zijn er om jou te helpen.


Inschrijven

Welke zaken vragen aandacht rondom jouw inschrijving?

Je hebt je aangemeld voor een opleiding. Dat betekent NIET dat je al ingeschreven bent. Je bent pas ingeschreven als je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Ga regelmatig naar je Studielinkpagina en check je 'to do' acties.

Wat moet ik doen om mijn inschrijving compleet te maken?

Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink dashboard. Je wordt pas ingeschreven als je aan alle voorwaarden hebt voldaan. Houd rekening met verwerkingstijd (2 - 10 werkdagen). Een diplomawaardering kan vaak oplopen tot 2 weken.

Na je toelating ben je door fhksa@fontys.nl geïnformeerd over wat je precies moet doen en/of opsturen. Volg de acties in die mail meteen op, zodat je met een gerust gevoel kunt starten aan je opleiding.

Is jouw inschrijving nog niet compleet, dan kan het hier aan liggen:

·         Mijn persoonsgegevens zijn nog niet geverifieerd.

Wanneer je bent ingelogd met DIGI-D worden je persoonsgegevens automatisch door Studielink geverifieerd.
Is dat niet het geval, dan hebben wij een kopie van je geldige paspoort / ID kaart (géén rijbewijs) nodig met daarop al je voornamen voluit geschreven. Je mag dit als een scan (pdf) sturen naar fhksa@fontys.nl.
Staan niet al je voornamen voluit geschreven, voeg dan ook een uittreksel uit het bevolkingsregister (gemeente) toe, in Vlaanderen ook wel bekend als Attest van Hoofdverblijfplaats. 

·         Mijn vooropleidingsgegevens zijn nog niet geverifieerd

In principe worden jouw HAVO, VWO, MBO 4 en HBO/WO vooropleidinggegevens automatisch door DUO in Studielink gezet en automatisch geverifieerd. Je hoeft dan niets op te sturen. Als je pas net eindexamen in Nederland hebt gedaan, hoef je ook niets op te sturen. Ga je een Master volgen, dan gaat het erom dat je bachelor diploma voor 1 september is geverifieerd.

Heb je jouw diploma niet in Nederland behaald of heb je nog steeds in Studielink de melding dat je vooropleidingsgegevens niet geverifieerd zijn? Dan vragen we je om de volgende documenten per post op te sturen:

- gewaarmerkte (*) kopie van je diploma èn bijbehorende cijferlijst (in Vlaanderen: laatste rapport). 
*Gewaarmerkte kopie = de kopie is gemaakt, ondertekend en officieel gestempeld door jouw school of door een overheidsinstantie, wat bevestigt dat de kopie identiek is aan het origineel.  Let op dat je de originele gewaarmerkte kopie opstuurt, dus niet een scan of een kopie van een gewaarmerkte kopie.

Deze documenten mag je sturen naar:

FHK Studentenadministratie
Zwijsenplein 1
5038 TZ  Tilburg
Nederland

Je kunt de gevraagde documenten ook tijdens kantooruren bij ons afgeven in kamer B1.03 *.
Het kantoor is gesloten van 19 juli 2021 tot 17 augustus 2021 vanwege vakantie. Daarom ontvangen we je documenten graag zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk 1 juli zodat we je inschrijving voor de start van het studiejaar verwerkt kunnen hebben. Wij kunnen ook een gewaarmerkte kopie voor je maken. Breng dan je originele diploma en cijferlijst mee. * Check voor je komt of we geopend zijn, vanwege corona maatregelen is het kantoor tijdelijk gesloten tot nader bericht.

·         Betaling collegegeld regelen

In Studielink moet je aangeven hoe je het collegegeld wilt betalen: vanaf welk rekeningnummer of je het hele bedrag ineens of in 10 termijnen wilt betalen. Dit zijn opeenvolgende stappen die je (vanaf half mei 2021)  kunt uitvoeren zodra je persoonsgegevens zijn geverifieerd. Check dus regelmatig je dashboard in Studielink.

Je collegegeld wordt overigens pas rond 25 september voor de eerste keer afgeschreven, dus niet op het moment dat je de machtiging afgeeft.

·         Taaleis

Indien je een Nederlandstalige opleiding gaat doen moet je voldoen aan de Nederlandse taaleis. Heb je een Nederlandse of Vlaamse vooropleiding, dan voldoe je automatisch aan de taaleis. Heb je een buitenlands diploma, dan moet je vóór 1 september een bewijs van NT2 programma II  inleveren. 

Voor een Engelstalige opleiding moet je aan de Engelse taaleis voldoen. Heb je tenminste een HAVO diploma of een diploma uit deze diploma lijst, voldoe je automatisch aan de taaleis. Voor overige EU studenten wordt het taalniveau getest tijdens de toelating/auditie. Alleen indien hier blijkt dat je Engels niet sufficiënt is, moet je een taalcertificaat inleveren vóór 1 september. Zie meer informatie op de website van jouw opleiding, onder toelatingseisen.

·         Overige acties?

Sommige opleidingen vragen nog overige documenten die hier niet genoemd zijn. Indien hier sprake van is, word je hierover geïnformeerd via fhksa@fontys.nl.

Ik wil mijn aanmelding/inschrijving annuleren.
Mocht je besluiten niet bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten te komen studeren, trek dan je inschrijfverzoek in op Studielink èn stuur ons s.v.p. even een mailtje. Dit voorkomt dat je telkens herinneringen krijgt en mogelijk kunnen we nog een andere student blij maken met jouw plek. Annuleer daarom zo snel mogelijk, maar uiterlijk 31 augustus 2021.

Studiekeuzecheck geldt niet voor selectieopleidingen

De meeste opleidingen hanteren de studiekeuzecheck, om te zorgen dat je op de juiste plek komt te zitten. Deze check test je op persoonlijkheidskenmerken, interesse en motivatie.

De opleidingen van Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK) zijn zogeheten 'selectieopleidingen'. Dit houdt in dat de opleiding aanvullende eisen stelt. Bijvoorbeeld via de auditie Docent Theater. Daarom is de studiekeuzecheck niet van toepassing op de opleiding Docent Theater van de Academie voor Theater.

Als je gaat studeren moet je collegegeld betalen. De hoogte van de tarieven kan variëren afhankelijk van factoren als nationaliteit, eventueel eerder behaalde graad en opleiding die je wilt gaan volgen of al volgt.

Voor studiejaar 2021-2022 kun je vanuit het Nationaal Programma Onderwijs rekenen op een eenmalige korting op het collegegeld. Wil je weten wat dit voor jou persoonlijk betekent? Check de collegegeldmeter en bekijk hoe hoog jouw collegegeld voor studiejaar 2021-2022 is.

Wil je meer info over het collegegeld kijk dan op www.fontys.nl/collegegeld

1. Bij betaling in termijnen

Er wordt geïnd in maximaal 10 gelijke termijnen op of rond de 25ste van de maand. Het nog te betalen bedrag wordt daarna verdeeld over de resterende termijnen. Dit duurt tot en met juni.
Belangrijk om te weten: Voor betaling in termijnen wordt € 24 administratiekosten per studiejaar berekend. Deze kosten worden gelijktijdig met de eerste termijn afgeschreven.

2. Bij betaling ineens

Als je op 1 september met je studie start, vindt de incasso van je collegegeld plaats op of rond 25 september. Start je na 1 september, dan vindt de incasso plaats op 25 september of de 25ste van de volgende maand. Dit is afhankelijk van de verwerkingstijd na jouw inschrijving.

Belangrijk om te weten: Als je je 'verzoek tot inschrijving' voor het huidig studiejaar na de datum van de laatste incasso (op of rond 25 juni) hebt ingediend, is alleen betaling ineens mogelijk.

Start je in februari met je studie?

Stroom je tussentijds in of kies je voor een opleiding met een instroom in februari, dan vindt incasso van je collegegeld plaats op of rond de 25ste van de maand. Dit is afhankelijk van de verwerkingstijd na je inschrijving. Ook hier geldt dat de laatste incasso plaatsvindt op of rond 25 juni. Zowel bij betaling ineens of in termijnen ontvang je voorafgaand aan elke incasso een bericht waarin je wordt geïnformeerd over de incassodatum.

Drie maanden voordat je opleiding start vraag je bij DUO studiefinanciering aan. Dit doe je ook als je nog niet weet of je geslaagd bent, of als je niet zeker weet of je bent toegelaten tot de opleiding van jouw keuze. Ben je gezakt, of besluit je toch een andere opleiding te gaan doen? Geef wijzigingen zo snel mogelijk door aan DUO.

Hoeveel geld leen je?

Als je studiefinanciering aanvraagt, is dat in de meeste gevallen een lening. Je bepaalt zelf hoeveel je wilt lenen. Op de website van DUO vind je een handige tool waarmee je kunt berekenen hoeveel geld je nodig hebt.

Als je studiefinanciering ontvangt, kun je ook een OV-jaarkaart aanvragen. Hiermee kun je gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer.

 
 

De momenten wanneer je naar school mag zijn extra leuk en ook online is er veel ruimte voor interactie met je klasgenoten."

Danou, over haar eerste studiejaar

 
 

Boekenlijst en laptop

Als je gaat studeren heb je het een en ander nodig. Naast boeken ook een studentenkaart, misschien een laptop en software. Je kunt ook alvast wat downloaden en opslaan. Het kan maar gedaan zijn!

Lesmateriaal

Voor de Academie voor Muziekeducatie is er op dit moment geen boekenlijst bekend. Er wordt vaak gewerkt met readers, indien je boeken dient aan te schaffen, hoor je dit van je docent.

Lenen instrumenten en apparatuur?

Korting voor kunstenstudenten

Om studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK) te stimuleren zoveel mogelijk voorstellingen, exposities etc. te zien, krijgen zij bij een aantal partners korting op vertoon van hun FHK-studentenpas (Fontyspas).


De Fontys Studentenkaart is onmisbaar in het dagelijkse leven bij Fontys. Je gebruikt hem:

 • om te printen en te kopiëren
 • voor het lenen van materialen
 • om te parkeren op de campussen

Zorg er daarom voor dat je je kaart op tijd in huis hebt.

Hoe te verkrijgen?

Je Fontys Studentenkaart wordt binnen 10 werkdagen naar je correspondentie-adres gezonden wanneer onderstaande stappen zijn afgerond.

Let op: hiervoor heb je je Fontys inloggegevens nodig. Die heb je na je eerste inschrijving per mail ontvangen.

STAP 1. Pasfoto uploaden (alleen desktop/laptop)

STAP 2. Inschrijving volledig afronden, inclusief het afgeven van de digitale machtiging voor de inning van het collegegeld.

Parkeren

Om onze locaties goed bereikbaarheid te houden is een aantal van onze campussen (o.a. Sittard, TF, Rachelsmolen) voorzien van slagbomen. Als student kun je op sommige campussen gratis parkeren. De slagbomen openen door middel van je Fontys pas of kentekenregistratie. Je kunt je kenteken hier registreren. In Sittard en op het TU/e terrein is het betaald parkeren. Meer over parkeren bij TU/e lees je (zodra je je Fontys inlogggegevens hebt) in de handleiding op portal / Connect (onder diensten, H&F).

Vragen over parkeren?

Mail je vraag naar parkeerbeheer@fontys.nl

Nadat je je hebt aangemeld bij 1 of meer opleidingen bij Fontys maken we een account voor je aan. Hierover ontvang je vrij snel na je aanmelding een mail.

Het account bestaat onder meer uit een gebruikersnaam en een wachtwoord. Wij adviseren je om de mail hierover goed te bewaren. Als je met de opleiding gaat starten heb je de gegevens uit de mail nodig.

Afzender mail: no-reply@fontys.nl

Onderwerp mail: Fontys account creatie/creation

In de MijnFontysapp vind je je rooster, cijfers en het Fontys Nieuws. Je kunt de app vinden in de App Store of in de Google Play Store onder de naam MijnFontys. Installeer de app alvast!
Sfeerafbeelding Fontys

We raden je aan een laptop te gebruiken. Er zijn algemene minimale eisen waaraan de laptop moet voldoen om aan de studie deel te kunnen nemen. Bekijk de pdf voor de laptop requirements..
We raden je af om een Chromebook aan te schaffen, deze voldoet niet aan de minimale eisen.

Surfspot biedt aantrekkelijke aanbiedingen voor Fontysstudenten. Bij Surfspot bestel je ook voordelig je software. Let op: Office 365 download je gratis, zie item hieronder.

Gratis office 365

Alle studenten van Fontys hebben recht op het Office 365 pakket. Je kunt gebruik maken van de online versie. Maar je kunt het pakket ook downloaden op jouw verschillende devices, zoals je laptop en je smartphone.

We adviseren je dringend om gebruik te maken van het Office 365 pakket. Je leest precies wat je moet doen in de handleiding die we op de Fontysportal hebben geplaatst. Gebruik de inloggegegevens die je meteen na je aanmelding bij Studielink van ons ontvangen hebt om op de portal te komen. (zie ook: Mijn persoonlijke inlog, e-mail en wifi).

Office365

  Waarom Office 365?

  • Veilige opslag voor je Fontys studiemateriaal.
  • Als je internetverbinding hebt, kun je bij je spullen.
  • Je kan er met alle apparaten terecht, als het maar een browser aan boord heeft.
  • Je OneDrive is 1 TB groot, en biedt synchronisatie software voor je privé laptop of desktop.
  • Legaal en gratis de laatste Office versie installeren op wel 10 apparaten.
  • Bijna elk onderdeel van Office365 heeft een aparte app, zoek maar eens in de store van je mobiele apparaat.
  • Je kunt gebruik maken van deze cloudomgeving zolang je hier studeert.

   Fontys Helpt is een online platform waar je terecht kunt met extra ondersteuningsvragen of twijfels en waar je praktische informatie vindt. Maar ook mooie initiatieven die kunnen inspireren of waar je je bij kunt aansluiten. Sla deze link vast op in je favorieten, als je eenmaal studeert gaat dit een waardevolle omgeving voor je zijn.

   I

   Inlog, e-mail en WiFi

   Eduroam is een internationaal netwerk en met je Fontys inloggegevens kun je wereldwijd gebruik maken een gratis veilige WiFi verbinding. Installeer de verbinding thuis alvast!

   Na jouw aanmelding heb je een mail gekregen met jouw inloggegevens, je username en wachtwoord.

   Open je e-mail online via mail.fontys.nl en log in met je Fontys account.

   Je mail op je smartphone is natuurlijk wel erg handig. Hoe je dat instelt leggen we je uit.

   De IT Gids geeft informatie over het gebruik van de IT-voorzieningen binnen Fontys, zoals WiFi, e-mail, de studentenkaart en speciale aanbiedingen. (bijv. gratis MS Offcie365).

   Rooster

   De introweek zit er op. Je gaat nu echt beginnen met je studie. Weet hoe het rooster eruit ziet!

   Kleurenrooster 2021-2022

   Jaarrooster 2021-2022

   De roosters worden tijdens de introductieweek toegelicht.
   Omdat de Corona maatregelen telkens worden aangepast, kan het kleurenrooster nog wijzigen.

   Als je vakanties of andere activiteiten wilt plannen, is het handig te weten wanneer er geen lessen zijn.

   Studeren en corona

   Tijdens de lockdown periode is het onderwijs noodgedwongen volledig online aangeboden. Met de versoepelingen van de corona-maatregelen zal er gaandeweg steeds meer ruimte komen voor onderwijsactiviteiten op de campus. We verwachten dat we alle studenten bij de start van het studiejaar weer kunnen ontvangen. Zonder beperkingen. Daar zijn wij blij mee want ontmoetingen staan in ons onderwijs aan de basis van al het leren.

   Gaan we daarmee helemaal terug naar de situatie van vóór de coronacrisis? Nee, we zijn heel blij dat we onze studenten weer live mogen begroeten en dat is heel belangrijk, maar we willen ook het goede behouden van wat we geleerd hebben over online-onderwijs. Zo zien we bijvoorbeeld dat hoorcolleges, waarbij pure kennisoverdracht het doel is, prima online aangeboden kunnen worden. Sterker nog, studenten hebben daarmee de mogelijkheid om het colleges tijd- en locatieonafhankelijk te kunnen volgen. Voor activiteiten als onderzoeken, samenwerken, presenteren en experimenteren is écht contact en samenzijn belangrijk. Die doen we on campus en daarvoor komen jij en je medestudenten naar school.

   Het onderwijs bij Fontys zal dus een zorgvuldige mix worden – en blijven - van activiteiten on campus en online: blended onderwijs. Een mix die maximaal leren en ontwikkelen ondersteunt. Hoe die mix er precies uit ziet verschilt per opleiding. Studeren bij Fontys betekent aandacht voor jouw talent en ontwikkeling. Samen maken we van studeren een feest.

   Start veilig en gezond, ga testen

   Om voor een veilige en gezonde start voor iedereen te zorgen, vragen we je om je in de eerste twee weken van het nieuwe studiejaar twee keer per week te testen.

   Mocht je geen of onvoldoende zelftests hebben, dan kun je die gratis aanvragen op www.zelftestonderwijs.nl. Dit kan met je Fontysmailaccount. (zie: Inlog, e-mail, wifi).

   Op de hoogte blijven van alle updates rondom corona bij Fontys? Check fontys.nl/corona


   De song Back in the Crowd is het resultaat van Our Fontys Song: een community project. Fontys wil haar community bedanken voor de veerkracht en de creativiteit die ze heeft laten zien tijdens de Corona pandemie. Een symbool als blijvende herinnering aan deze bijzondere tijd maar ook als handreiking naar een positieve toekomst. Je gaat het nummer nog vaak horen de komende tijd!

   Wil je meezingen?
   Download hier de lyrics.

   Back in the Crowd

   Our Fontys Song

   Contact

   Plattegrond gebouw

   Het gebouw is als je de eerste keer binnenkomt erg complex, vandaar dat je bij de balie een plattegrond kunt verkrijgen. Uiteraard is de informatie ook digitaal beschikbaar.

   Fietsenstalling en auto parkeren

   Fietsenstalling

   Aan de linkerzijde van Fontys Hogeschool voor de Kunsten (bij ingang Zwijsenplein) bevindt zich een officiële stalling: 'Fietsenstalling Concertzaal'. Openingstijden Fietsenstalling. Oude dijk 2, tilburg

   Parkeren

   Parkeren KoningspleinSchouwburg (Louis Bouwmeesterplein) of Emmapassage. Vrij parkeren is vrijwel niet mogelijk in de binnenstad.

   Loopafstand vanaf station

   De loopafstand vanaf het station vind je onderaan deze pagina.