Nascholing Onbekende stralingsbronnen

Deze nascholingsmiddag heeft als doel de kennis bij toezichthoudend medewerkers stralingsbescherming en coördinerend deskundigen op te frissen, te actualiseren en te verbeteren. Deze nascholingsmiddag richt zich vooral op toezichthoudend medewerkers stralingsbescherming en deskundigen stralingsbescherming, maar is ook voor andere toezichthoudend deskundigen interessant.

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming kent aan deze nascholingsmiddag 5 registratiepunten toe voor geregistreerd stralingsbeschermingsdeskundigen (in aanvraag).


Programma 2 juli 2024

Met koffie en thee.

Tijdens deze presentatie krijgt je voorbeelden van onbekende bronnen en kun je deze ook als zodanig herkennen. Je krijgt tips en tricks over hoe je om moet gaan met een onbekende bron wanneer je deze tegen komt.

Spreker: Ir. Gilles Moerdijk (TU/e)

Tijdens deze presentatie neemt Frans Wiersma je mee in het leven en werk van J. Robert Oppenheimer, de vader van de atoombom, de ontwikkeling van nucleaire wapens. Je krijgt informatie over de stralingshygiënische consequenties van kernsplijting in de meest brede zin van het woord. Daarnaast leer je over meetmethoden voor splijtstoffen.

Spreker: Dr. Frans Wiersma (Universiteit Utrecht)

In deel twee van deze presentatie wordt er verder ingegaan om de taken en verantwoordelijkheden van een toezichthoudend medewerker stralingsbescherming en de stralingsbeschermingsdeskundige na het veiligstellen van de onbekende bron.

Spreker: Ir. Gilles Moerdijk (TU/e)

Frans Wiersma neemt je verder mee in de wereld van Opperheimer, de stralingsrisico’s bij de toepassingen van nucleaire wapens. Hij gaat in op gezondheidsstudies, Hiroshima en Nagasaki. Ook internationale regelgeving en verdragen op nucleair gebied worden belicht.

Spreker: Dr. Frans Wiersma (Universiteit Utrecht)


Omgaan met onbekende bronnen van ioniserende straling

De deelnemer heeft kennis van voorbeelden van onbekende bronnen en kan deze als zodanig herkennen. De deelnemer weet hoe om te gaan wanneer deze een onbekende bron tegen komt. De deelnemer weet wat de taken en verantwoordelijkheden zijn van de toezichthoudend medewerker stralingsbescherming of de stralingsbeschermingsdeskundige na het veiligstellen van de onbekende bron.

Stralingsbeschermingsaspecten van leven en werk van J. Robert Oppenheimer

De deelnemer overziet de stralingshygiënische consequenties van kernsplijting in de meest brede zin van het woord. De deelnemer kent meetmethoden voor splijtstoffen. De deelnemer kent achtergrond en inhoud van de LNT-theorie. De deelnemer is globaal bekend met internationale regelgeving en verdragen op nucleair gebied. Voor dit onderdeel is door de docent een toelichting opgesteld waarin de te behandelen onderdelen worden benoemd. De toelichting behoort tot de lesstof en bevat gedetailleerde leerdoelen.

Splinters van de zon

Bij aanmelding bieden we deelnemers de kans om het boek 'Splinters van de zon – fragmenten uit leven en werk van J. Robert Oppenheimer' door Frans Kingma en Machiel Kleemans, uitgegeven in 2023, aan te schaffen voor een speciale prijs van slechts € 14,50. Op aanvraag is het mogelijk om een gesigneerd exemplaar te ontvangen.

Sfeerafbeelding Fontys