Symposium Technologische en Sociale Innovaties in de Zorg en Afscheidsrede prof. dr. Eveline Wouters
Ochtendprogramma
9.30u - 9.45u: Ontvangst en registreren
Gebouw R5, foyer
9.45u - 10.00u: Verplaatsen naar gebouw R13
10.00u - 11.00u: Workshopronde
Gebouw R13, diverse lokalen
Na het programmaoverzicht vindt u een overzicht van alle sessies met een korte toelichting.
Bij aanmelding kunt u uw sessie naar keuze selecteren.
11.00u - 11.15u: Bio Break
koffie/thee & snack
11.15 - 12.15u: Workshopronde 2
Gebouw R13, diverse lokalen
Onder de tabbladen Workshop ronde 1 en Workshop ronde 2 vindt u een overzicht van alle sessies met een korte toelichting. Bij aanmelding kunt u uw sessie naar keuze selecteren.
12.15u - 12.30u: Verplaatsen naar gebouw R5
12.30u - 13.15u: Lunch
Gebouw R5, foyer
Middagprogramma
Het middagprogramma wordt geleid door dagvoorzitter prof. dr. Inge Bongers.
Gebouw R5, aula
13.15u - 13.45u: Keynote 'Op reis naar impact en kwaliteit van leven'
door Rens Brankaert lector Fontys Paramedisch en Fellow TU/e
Dr. Rens Brankaert neemt je mee op reis naar hoe kwaliteit van leven ondersteund kan worden met innovaties en technologie. Zijn werk betreft Warme Technologie voor kwetsbare doelgroepen.
13.45u - 14.30u: Innovator arts and wellbeing
Door Andrew Peter Greenwood, oprichter Stichting Switch2Move, begeleid door Kamerata Zuid
Dans als hét medicijn voor mensen die door een ziekte nauwelijks kunnen bewegen? Het lijkt tegenstrijdig. Toch is het de ambitie van voormalig danser en balletmeester Andrew Greenwood om dans te integreren in de gezondheidszorg, als een preventiemiddel voor ziektes als Parkinson, MS en dementie. Met zijn stichting Switch2Move organiseert hij danscursussen voor mensen met een beperking. Deze middag verzorgt hij een expressive art sessie muzikaal begeleid door Kamerata Zuid, waarin u de helende kracht van dans en muziek kunt ervaren.
Kamerata Zuid beweegt zich op het snijvlak van klassieke- en popmuziek en creëert concertconcepten waarbij de samenwerking met hedendaagse (pop/rock/jazz) artiesten en Nederlandse componisten centraal staat.
14.30u-14.45u: Bijdrage door Arian Steenbruggen, lid College van Bestuur en Thom Rutten, directeur Fontys Paramedisch
14.45u - 15.30u: 'Het lelijke jonge eendje'. Wat ik geleerd heb over technologie in de zorg.
Afscheidsrede door Eveline Wouters - lector Fontys Paramedisch en hoogleraar Tranzo, Tilburg University, waarin zij reflecteert op haar carrière en de ontwikkelingen in de zorgtechnologie.
15.30u-17.00u Receptie
Gebouw R5, foyer
Workshop ronde 1 | 10.00 tot 11.00 uur
Het eHealth Junior-consortium ontwikkelt digitale applicaties ter mentale ondersteuning van chronisch zieke kinderen en beoogt deze in een ‘Persoonlijke Gezondheidsomgeving’ (PGO) te implementeren. Ondanks implementatiedoelen van de Nederlandse overheid via het 'Integraal Zorg Akkoord (IZA),' blijven er praktische uitdagingen in implementatie bestaan, zoals juridische, ethische, financiële en technologische barrières. Dit vraagt om samenwerking tussen diverse (business) stakeholders met uiteenlopende achtergronden, waarbij de theorie ‘boundary spanning’ een kader biedt om deze verschillen te overbruggen en gezamenlijke oplossingen te vinden.
Inhoud workshop:
In deze interactieve workshop spelen een aantal deelnemers in de eerste ronde een rollenspel waarin zij vanuit verschillende stakeholderrollen implementatie-uitdagingen rond het implementeren van digitale applicaties via een PGO bespreken. In de tweede ronde reflecteren de observerende deelnemers op het samenwerkingsproces en de impact van de verschillende rollen. Deze participatieve benadering bevordert de leerervaring door inzichten uit eerder uitgevoerde studies van eHealth Junior te integreren.
Door:
Inge Braspenning I Promovendus eHealth Junior - Fontys Paramedisch
Aafke Coopmans I Promovendus eHealth Junior - Tilburg University
Britt Bente I Promovendus eHealth Junior - Universiteit Twente
Wearable technologie is de laatste jaren volwassen geworden. Smartwatches, fitness trackers, slimme ringen en borstbanden kunnen veel meten, zoals hartslag, huidgeleiding en beweging. Deze data vertellen ons iets over het stressniveau van een persoon. Maar wat meten deze wearables eigenlijk? En hoe kun je met deze metingen deze zorg op een waardevolle manier ondersteunen? In deze workshop laten we verschillende soorten wearables zien, laten we zien welke data er verzameld wordt en hoe deze data geïnterpreteerd moet worden.
Door:
Dr. Manon Peeters-Schaap I Fontys Paramedisch
Technologie speelt een belangrijke rol in het bevorderen van een inclusieve samenleving, waarin iedereen, ongeacht de leeftijd, kan meedoen. Het is daarbij essentieel dat technologie in samenwerking met de doelgroep wordt ontwikkeld, zodat de oplossingen echt aansluiten bij hun behoeften.
In deze workshop ervaren we op een interactieve manier hoe het is om samen beweegoefeningen op muziek te creëren. Vervolgens vertellen we iets over onze onderzoeken en hoe deze bijdragen aan onderwijs en maatschappij. Tot slot bespreken we het belang van technologie en het samen ontwerpen ervan voor alle leeftijdsgroepen van de maatschappij.
Door:
Ittay Mannheim - Postdoctoral researcher on ageing, ageism, and datafication in co-designing social-assistive robots for older persons I Fontys Hogeschool
Frank Antonissen - Docent-onderzoeker I Fontys Hogeschool
Lydia Willemse - docent-onderzoeker I Fontys Hogeschool
Startende zorgprofessionals verlaten om uiteenlopende redenen binnen enkele jaren de zorg en keren soms niet meer terug in het domein. Een ontwikkeling die toekomstbestendige zorg onder druk zet. Er zijn verschillende initiatieven voor het terugdringen van de uitval- en uitstroomcijfers op de arbeidsmarkt. Talent4Health is erop gericht om startende zorgprofessionals een zachte landing in de praktijk te geven, door in verschillende bijeenkomsten thema’s aan te pakken waarvan uit onderzoek reeds gebleken is dat deze aandacht behoeven. Health-Thing is een digitaal platform/online buddy met als doel de vele onbesproken onderwerpen weer bespreekbaar te maken. Jonge zorgprofessionals vinden handvatten voor de uitdagingen die er nu voor zorgen dat werken in de zorg steeds minder energie geeft en zij daardoor uitstromen. In deze workshop nemen we jullie graag mee in de actuele thema’s rondom uitval/uitstroom van zorgprofessionals, de verschillende programma’s, en de huidige onderzoeken die we gestart zijn. Uiteraard willen we ook mét jullie samen nadenken over de mogelijkheden om uitval en uitstroom te voorkomen; hoe meer perspectieven hoe beter.
Door:
Lea Raemaekers – Projectleider Talent4Health & Coach (zorg)professionals I Fontys Paramedisch
Rob in ’t Zand I Oprichter Health-Thing
WORKSHOP RONDE 2 | 11.15 - 12.15 uur
In deze workshop verkennen we hoe we zorg toekomstbestendig kunnen maken. In toekomstbestendige zorg heeft de zorgvrager zoveel mogelijk regie over het eigen zorgtraject. De zorg wordt niet alleen door professionals geleverd. Ook familie, vrienden, buren en vrijwilligers participeren actief en de mogelijkheden van technologie worden benut. Zorg wordt zo een gedeelde verantwoordelijkheid binnen lokale gemeenschappen. Hierbij is gelijkwaardige samenwerking tussen formele professionals (uit zorg, welzijn en wonen) en informele zorgverleners essentieel. Zorgvragen kunnen variëren van medische ondersteuning tot hulp bij huishoudelijke taken en welzijn. Tijdens deze bijeenkomst gaan we in op de begrippen 'samenzorg' en 'samenredzaamheid', en laten we, aan de hand van praktijkvoorbeelden uit het project KwilT, zien welke mogelijkheden en uitdagingen dit met zich meebrengt.
Door:
Helene van den Nieuwenhoff - Docent-onderzoeker | Fontys Mens en Gezondheid I Centre of Expertise Health
Teatske van der Zijpp - Lector Technologie I Fontys Mens en Gezondheid I Persoonsgerichtheid in een ouder wordende samenleving I Fontys Hogeschool
Om informatie over gezondheid, zorg en preventie te kunnen vinden, begrijpen en effectief toe te passen, heb je verschillende vaardigheden nodig. Met de toenemende digitalisering in de zorg komen er bovendien nieuwe kansen en uitdagingen op ons pad.
In deze workshop duiken we dieper in op individuele gezondheidsvaardigheden: wat bepaalt deze vaardigheden? Wat houdt een gezondheidsvaardige organisatie in? En hoe kun jij als professional een verschil maken?
Het doel van de workshop is om bewustwording en kennis over gezondheidsvaardigheden te vergroten en handvatten te bieden om gezondheidsverschillen te verkleinen, bijvoorbeeld door middel van toegankelijke eHealth en het gebruik van praatplaten.
Door:
Anne-mie Sponselee - docent-onderzoeker | Fontys Hogeschool en practor bij Summa College
We staan voor ongelofelijk veel uitdagingen in de zorg - en daar zijn creatieve en innovatieve oplossingen voor nodig. In deze workshop gaan we aan de slag met ontwerpmethodieken waarmee jij aan de slag kunt in de praktijk. Ontwerpmethodieken helpen om met een nieuwe blik te kijken naar vraagstukken en deze concreet aan te gaan met creatieve oplossingen. Zo maken we samen een betere zorg voor morgen.
Door:
Rens Brankaert - lector | Fontys Paramedisch en Fellow TU/e
Job van ’t Veer - lector | Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn I NHL Stenden Hogeschool
Mensen betrekken in wat hen raakt in het dagelijkse leven. Weten wat voor hen belangrijk is, dat zij zich gehoord voelen, samen mensgerichte zorg na te streven. Het klinkt zo logisch, maar blijkt tegelijkertijd niet eenvoudig. Carolien Burghout en Daniëlle van Gaans verrichten promotieonderzoek naar het voeren van het waardevolle gesprek.
Door:
Carolien Burghout - Verpleegkundig specialist hematologie & promovendus 'Zorg in de laatste levensjaren'
Danielle van Gaans - Verpleegkundig specialist bij Groenhuysen & promovendus bij Tranzo/ Tilburg University
Het waardevolle gesprek: doet proactieve zorgplanning er toe?
Door: Carolien Burghout
‘Wat is belangrijk voor u, ‘ Waar wilt u straks zorg ontvangen’ en ‘Waar wilt u het liefst overlijden als het zover is’? Door het stellen van deze vragen worden mensen uitgenodigd na te denken over hun wensen en voorkeuren rondom behandeling en (levenseinde) zorg. Wanneer deze wensen gestructureerd worden vastgelegd, zijn professionals beter in staat om zorg te verlenen in overeenstemming met die wensen. Dit proces van nadenken, bespreken, plannen en organiseren van zorg wordt ook wel proactieve zorgplanning genoemd.
In het Jeroen Bosch Ziekenhuis is veel aandacht voor proactieve zorgplanning en het gestructureerd vastleggen hiervan. In deze workshop wordt u meegenomen in de waarde van proactieve zorgplanning vanuit zowel praktisch als wetenschappelijk perspectief.
Het waardevolle gesprek: hoe bij te dragen aan betrokkenheid bij het inzetten van toezichthoudende domotica voor mensen met dementie?
Door: Danielle van Gaans
Wat is voor u meest belangrijk bij het inzetten van toezichthoudende domotica voor mensen met dementie in het verpleeghuis? Waarover maakt u zich het meest zorgen? Waar mag wat u betreft niet aan getornd worden? En voelt u zich hierin gehoord?
Bij de zorg aan mensen met dementie in het verpleeghuis zijn veel mensen betrokken. Ieder heeft vanuit de eigen achtergrond zorgen en vragen. Thema’s als veiligheid, bewegingsvrijheid, eigen regie en privacy kunnen voor elk van hen een andere lading hebben, waarbij onuitgesproken zorgen kunnen spelen. Velen geven aan het belangrijk te vinden zich gehoord te voelen. Dit blijkt een voorwaarde te zijn voor het succesvol inzetten van toezichthoudende domotica. Namens Tranzo en Groenhuysen willen we de stemmen van alle belanghebbenden beter horen, waarbij mensgerichte zorg het uitgangspunt is. We doen dat met zelf ontwikkelde gesprekskaarten. In de workshop laten we u beleven hoe dat in zijn werk gaat.
Aanmelden
Helaas, het symposium 'Technologische en Sociale innovaties in de Zorg & Afscheidsrede prof. dr. Eveline Wouters' zit inmiddels helemaal vol.
Wilt u op de wachtlijst? Stuur dan een mail naar fontysprohealth-events@fontys.nl
Met vriendelijke groet, Fontys Paramedisch
Tranzo, Tilburg University