Probleem

Maatschappelijk probleem

Nee hè…je voelt het weer opkomen. Pijn in je onderrug. De laatste keer dat je dit had was nog niet zo lang geleden. Je bent er voor naar de fysiotherapeut geweest en dacht dat je er nu wel vanaf zou zijn. Wat nu?

Mensen met lage rugpijn vormen een hele grote groep in Nederland (jaarlijks 20% van de bevolking, 15% van de patiënten bij de fysiotherapeut). Deze klachten brengen verzuim en zorgkosten met zich mee en dat heeft grote financiële en maatschappelijke gevolgen. Onder andere stress en een onvoldoende actieve leefstijl kunnen ervoor zorgen dat rugklachten voortdurend terugkomen. Gedragsverandering en de therapie consequent naleven vormen hierbij een belangrijke aanpak.

Sfeerafbeelding Fontys

Zelf aan de slag

Tjarco Koppenaal , docent-onderzoeker bij Fontys Paramedische Hogeschool en promovendus* op het onderzoek e-Exercise Lage Rugpijn, is dit zowel uit persoonlijke interesse als vanuit een bredere missie gestart. ‘Ik hecht er als fysiotherapeut groot belang aan mensen te stimuleren zelf aan de slag te gaan met pijnklachten. Het hebben van lage rugpijn betekent niet dat er echt iets mis met je lichaam is. Het gaat om het bereiken van gedragsverandering. Je kunt mensen bewust laten nadenken over: Hoe ga ik om met mijn rugpijn en ben ik voldoende fysiek actief? De fysiotherapeut neemt hierbij de rol in van coach. Mensen handvatten geven en zelf aan de slag laten gaan met het verhelpen van hun rugpijn voorkomt dat klachten minder vaak terugkomen.’

Sfeerafbeelding Fontys

Toelichting term:

* * Een promovendus is iemand die door een geaccrediteerde instelling (een universiteit of ander soort onderwijsinstelling) formeel erkend is als iemand die uitzicht heeft op een promotie tot de academische graad van doctor.

Home