Voortgang
Waar staat het onderzoek nu?
Dit is een spannend moment want de app is bijna af. Koppenaal: ‘Het is belangrijk dat gebruikersvriendelijkheid en de mogelijkheid tot personalisatie van de zorg goed worden doorgevoerd in de ontwikkeling van de app.’ Fontys Paramedische Hogeschool is benieuwd hoe deze app eruit gaat zien.
Met het blended programma e-Exercise Lage Rugpijn wordt er dus gekeken naar de (kosten) effectiviteit van het blended aanbieden van zorg bij patiënten met lage rugpijn. Dit onderzoek gaat plaatsvinden bij 50 praktijken waarbij de helft in aanraking komt met de app. De andere helft van de fysiotherapeuten geeft de gebruikelijke zorg aan de patiënten. Op deze manier wordt de effectiviteit van ‘non’ blended zorg met blended zorg vergeleken.
Het onderzoekteam heeft hiervoor 246 patiënten nodig, zal vanaf eind mei van start gaan en zal zo’n 10 maanden duren.
Daarna worden de patiënten nog 2 jaar gevolgd. Het beoogde resultaat is dat er op korte termijn een aantoonbaar verschil is tussen de twee groepen in fysiek functioneren en pijn intensiteit.
Op de lange termijn wil het onderzoekteam weten of het blended aanbieden van zorg kostenefficiënt is ten opzichte van reguliere zorg. Het team hoopt dat met het gebruik van de app patiënten bij terugkerende klachten beter in staat zijn zelf hun lage rugpijn te verhelpen. Dit zou moeten leiden tot minder zorggebruik en indirecte kosten zoals werkverzuim.
Academische werkplaats
Het onderzoek e-Exercise Lage Rugpijn e-Exercise Lage Rugpijn wordt uitgevoerd binnen de Academische Werkplaats eerstelijns Fysiotherapie samenwerking.
De doelstelling is de realisatie van innovatieve en hoogwaardige eerstelijns fysiotherapeutische zorg op een aantal specifieke klinische deelgebieden. Kwalitatief hoogstaande fysiotherapeutische zorg wordt volgens deze strategie gerealiseerd door integratie van zorginnovatie, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs binnen de Julius Gezondheidscentra. Speerpunten voor zorginnovatie en onderzoek:
1) zorg op het juiste moment, voor en door de juiste persoon;
2) met technologie en e-health meer en langer profijt;
3) beweeg- en oefengedrag
SIA RAAK Pro
e-Exercise Lage Rugpijn is een SIA RAAK PRO onderzoek. SIA is het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek. Het heeft als doel kennisnetwerken van hogescholen, ondernemers en publieke professionals zoveel mogelijk te laten samenwerken aan innovatievragen en het vinden van oplossingen voor problemen waar professionals in het werkveld tegenaan lopen. Met de RAAK-regeling worden projectonderzoeken financieel ondersteunt. Het SIA RAAK Pro onderzoek e-Exercise Lage Rugpijn duurt 4 jaar, met als einddoel niet alleen mooie resultaten, maar ook 2 proefschriften van Tjarco Koppenaal en
To be continued..
We kijken reikhalzend uit naar de app en de eerste resultaten van de gebruikers, in samenwerking met hun fysiotherapeuten. Stay tuned!