Master Healthy Ageing

Druk jouw stempel op een gezonder Nederland. Jij kan jouw stempel gaan drukken op die transitie. Jij hebt ideeën over hoe we Nederland gezonder kunnen maken. Wij helpen jou bij het uitwerken en onderbouwen ervan en deze ideeën écht in de praktijk te brengen. Je doet kennis en vaardigheden op en leert om multidisciplinair en evidence-based te innoveren en te veranderen. We combineren jouw drijfveren met onze expertise en ons netwerk. We maken het persoonlijk.

De Nederlandse samenleving vraagt om een transitie naar gezondheid. Niet zorg en ziekte, maar gezondheid en gedrag zouden centraal moeten staan. We moeten meer dan nu inzetten op een manier die de gezondheid bevordert en die tot grotere gezondheidswinst leidt.

Waarom de Master Healthy Ageing?

  • Leer om jouw stempel te drukken op een gezonder Nederland;
  • Praktijkgericht en evidence-based aan de slag met uitdagende gezondheidsvraagstukken;
  • Kleinschalige opleiding met een persoonlijke sfeer;
  • Word Master of Science en geef je carrière een vliegende start.

Ons aanbod

Master Healthy Ageing Professional (voltijd)

In de voltijd variant focus je op doorstuderen na je bachelor. Je zoekt extra verdieping op jouw huidige kennis en studeert door vanuit jouw eigen ambitie.

Ga naar de master informatie voor voltijd studeren

Master Healthy Ageing Professional (deeltijd)

In de deeltijd variant studeer je naast je baan. Het doel van deze opleiding is zelfontplooiing en professionele ontwikkeling naast jouw huidige werk.

Ga naar de master informatie voor deeltijd studeren

Kortlopend onderwijs in relatie met de master Healthy Ageing

Twee modules van de master Healthy Ageing zijn ook los te volgen. Wil je hierover meer informatie, stuur dan een e-mail naar masterhealthyageing@fontys.nl. Heb je interesse in de cursus, klik dan op de afbeelding dan ga je direct naar de cursuspagina.

Ben je geinteresseerd in het volgen van de hele master maar heb je nog twijfels? Volg dan 1 van de 2 modules.

Wil je aan de slag met verandermanagement dan kun je ook aansluiten bij deze module.

Wil jij vitaliteitsbeleid duurzaam inzetten en echt impact maken? Dan is deze 5 daagse cursus echt iets voor jou!


Impact maken

Placeholder for Fontys video
Marit maakt impact
Marit, alumna van de master Healthy Ageing, vertelt in de video over de impact die zij maakt op de maatschappij in de rol van zorginnovatie coach bij Oktober.

Fontys for Society | Workplace Vitality Hub

Ons leven is de afgelopen decennia sneller veranderd dan ooit. Nieuwe technologieën hebben daarbij een grote rol gespeeld. Met veelal een nadelige impact op onze vitaliteit in ons werken: we worden fysiek steeds inactiever en zijn vaker onderhevig aan stress. Maar deze (digitale) technologieën kunnen we ook gebruiken om op een slimme, gepersonaliseerde manier een vitale leefstijl in ons werken en onze werkomgeving te ondersteunen!

Om een positief keerpunt te bewerkstelligen in de vitaliteit van de werkende mens hebben founding partners Fontys, Imec, TNO, TU/e, HTCE en Twice de Workplace Vitality Hub opgericht. De hub is gevestigd in het gebouw (smart office) High Tech Campus 85. Hier combineren de oprichters hun uitgebreide kennis en ervaring om - samen met partners uit het bedrijfsleven - tot concrete, innovatieve en doeltreffende oplossingen te komen voor een vitale werkomgeving.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Events

Meerdere keren per jaar organiseren we vanuit onze master Healthy Ageing diverse events zoals de inspirerende masterclasses. Deze masterclasses zijn vrij toegankelijk voor iedereen die betrokken is bij het thema of het gewoon interessant vindt. Elke masterclass omvat doorgaans een boeiend praktijkverhaal en een stukje onderzoek. Eerdere thema's waren onder andere 'de kracht van groen', 'vitaliteit in de baas haar tijd', 'ouderen en alcohol', 'eenzaamheid' en 'slaap'. We delen graag deze kennis met jullie en hopen zo bij te dragen aan een gezonder Nederland.

Ook andere masterclasses en events zoals open dagen, voorlichtingen of openbare college's die raakvlakken hebben met het thema kun je in onderstaande kalender terugvinden. Indien je hieronder niets ziet staan, kom dan op een later moment nog eens terug.

Masterclass Healthy Ageing - 'Strategieën voor succesvol innoveren' | Eindhoven
24 apr 2024 15:00 - 17:00
Programma
masterclass strategieën voor succesvol innoveren



Hoe ziet veranderen er uit in de zorg en gezondheidspraktijk; wat werkt wel en wat werkt niet? Hoe krijg je mensen mee en hoe werk je in een netwerk samen? Wat kan jij als professional bijdragen? Vragen waar we allemaal mee worstelen. Daar gaat het over in deze Masterclass.


Professionals kunnen veel betekenen. Zelf, maar vooral in samenwerking met anderen. Zorg vindt immers plaats in netwerken. Een netwerk neemt de behoefte van de patiënt als uitgangspunt, vanuit de gedachte dat verschillende spelers in het netwerk op verschillende momenten waarde kunnen toevoegen voor de patiënt. Het Integraal Zorg Akkoord uit 2022 zet die beweging voort. Netwerken worden uitgebreid naar regionale netwerken met partners van buiten de zorg, en samen met de patiënt zorgen we voor passende zorg met meerwaarde voor de patiënt en gericht op gezondheid in plaats van ziekte.


Hoe vertalen we dit naar passende zorg en aantoonbaar effectieve acties? Wat is jouw rol als professional, manager, beleidsmaker of patiënt? Wat is passende zorg en wat zijn aantoonbaar effectieve acties? Kijk en luister mee naar onze masterclass 'Strategieen voor succesvol innoveren'.

Sessie 1

Samen voor een gezonde regio - Geleerde lessen uit het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Door Annette van Kuijk en Miriam de Werd

Voldoende en gevarieerd bewegen is nodig om fit en gezond te blijven en vitaal ouder te worden. Om bewegen een vanzelfsprekend onderdeel te maken van ieders dag, is verandering noodzakelijk. Veranderingen in leefstijl en de omgeving waar mensen dagelijks mee te maken hebben. Maar welke rol neemt het ziekenhuis hierin?


In deze sessie komen uitdagingen in de samenwerking binnen het netwerk Den Bosch aan bod. Hoe verloopt samenwerking in de keten? Waar liggen lokaal kansen? Om vervolgens het vizier te richten op de toekomst: wat kun je morgen al doen om op weg naar een zorgnetwerk te gaan, en wat vraagt meer aandacht op de lange termijn?


Annette van Kuijk
is revalidatiearts, medisch directeur, Tolbrug / Jeroen Bosch Ziekenhuis en voorzitter centrale opleidingscommissie Jeroen Bosch Ziekenhuis. Miriam de Werd is beleidsadviseur leefstijl bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Annette en Miriam zijn beide actief betrokken bij de verandertrajecten 'Revaliderend Werken' en 'Actieve Leefstijl' van het Jeroen Bosch ziekenhuis. Ze zetten zich actief in voor een gezonde regio.

Sessie 2

Gedragsverandering bij Verandertrajecten - mensgericht veranderen

Door Roderick Wondergem

Of het nu implementatie, innovatie of transities zijn, veranderen is complex. De belangrijkste vraag die we willen beantwoorden is; 'Hoe krijgen we mensen mee in de verandering?'

Vaak maken we beleid of interventies vanuit ons perspectief. Maar wat als we het gedrag van de doelgroep nu eens centraal zetten? Hoe zou verandering er dan uitzien? In 45 minuten neemt Roderick je mee door de wereld van gedragsverandering. Hij vertaalt praktijkvoorbeelden naar theorie, laat zien dat het gedrag van mensen niet zo rationeel is, en geeft handvatten die je morgen al kunt toepassen!


Roderick Wondergem is gezondheidswetenschapper en gepromoveerd op het thema Gedragsverandering. Hij is een van de docenten van de master Healthy Ageing waar hij het vak Change Agent verzorgt. Hier worden de veranderaars van de toekomst opgeleid. Daarnaast is hij eigenaar van het bedrijf De Verandermakers waar hij veranderingen in de zorg begeleidt.

De masterclass is een initiatief van de master Healthy Ageing en het Centre of Expertise Health van Fontys Hogeschool. De masterclass is gratis toegankelijk en zowel op locatie als online te volgen.

Programma masterclass

  • 14.30-15.00 uur | Inloop
  • 15.00-15.05 uur | Welkom namens Fontys master Healthy Ageing en het Centre of Expertise Health
  • 15.05-16:00 uur | Sessie 1: 'Samen voor een gezonde regio' door Annette van Kuijk en Miriam de Werd
  • 16.00-16.15 uur | Pauze
  • 16.15-17:00 uur | Sessie 2: 'Gedragsveranderingen bij verandertrajecten' door Roderick Wondergem
  • 17:00-17.05 uur | Afsluiting
  • 17.05-17.30 uur | Netwerkborrel (alleen op locatie)

Kosten

Geen ongeacht hoe je deelneemt.

Duur masterclass

2 uur.

Maximaal aantal deelnemers

Op locatie 75 en online onbeperkt.

Voor wie

Professionals die zich bezig houden met zorg, gezondheid, leefstijl en vitaliteit.

Locatie

Online of op locatie bij Fontys locatie R13 - Rachelsmolen te Eindhoven

Parkeren

Parkeren kan in de buurt van het gebouw of in de parkeergarage.

Aanmelden

Ja graag, zowel voor deelname online als op locatie. Klik hier om je aan te melden.


Netwerk Age & Ageing: eerste bijeenkomst | Eindhoven
29 mei 2024 10:30 - 13:00
Programma
Sfeerafbeelding Fontys

Veroudering en vergrijzing zijn vraagstukken waar onze professionals in opleiding mee te maken krijgen. Toch blijft het onderwerp in het onderwijs vaak onderbelicht, onder andere door negatieve beelden over oudere mensen. Hier willen wij met het Fontysnetwerk Age & Ageing iets aan doen: samen zorgen voor meer aandacht voor de thema’s veroudering en vergijzing in het onderwijs van onze hogeschool.


Tijdens deze eerste bijeenkomst van het netwerk maken we kennis met elkaar en brengen we in kaart wat de leden van het netwerk willen halen bij en brengen naar het netwerk Age & Ageing. We staan ook stil bij het onderwerp ageism in het onderwijs. We bespreken wat we al doen rondom verouderings- en vergrijzingsvraagstukken en op welke manier, en welke kansen we met elkaar nog zien in het onderwijs rondom deze vraagstukken. We sluiten af met een lunch.

Het netwerk

Heb je interesse om lid te worden van het netwerk Age & Ageing? Meld je dan aan voor de Teams-omgeving (alleen bedoeld voor Fontysmedewerkers) en stel jezelf voor in het kanaal 'Kennismaken'.

Agenda
10.30 uurKennismaken en wensen en behoeften van de leden in kaart brengen
11.00 uurDialoogsessie over ageism in het onderwijs
12.00 uurLunch
13.00 uurEinde
Voor wie?

We werken samen aan een netwerk binnen Fontys. Ben je collega en in het onderwerp geïnteresseerd? Dan ben je van harte welkom! Aanmelden kan via de knop hieronder (per e-mail naar Iris van Venrooij). Graag even aangeven of je ook wilt lunchen en speciale dieetwensen hebt. Met vega(n) houden we rekening.

Graag tot ziens op 29 mei!

Iris van Venrooij

Eric Schoenmakers

Coördinatoren netwerk Age & Ageing


Om écht verschil te maken bij het aanpakken van uitdagingen in zorg en gezondheid, is samenwerken onmisbaar. Samen leren en innoveren om iedereen een eerlijke kans te geven op een gezond leven: daar ligt de missie van het
Centre of Expertise Health. We hebben hiervoor ook jouw expertise, kennis en ervaring nodig. Doe, denk en discussieer daarom mee!

Het netwerk Age & Ageing is onderdeel van Fontys Centre of Expertise Health.

Online voorlichting
5 juni 2024
Programma

Docenten en studenten vertellen je alle ins en outs over de opleiding. Er is volop gelegenheid voor het stellen van vragen. We gaan graag met jou in gesprek.

Open avond
5 juni 2024
Programma

Docenten en studenten vertellen je alle ins en outs over de opleiding. Er is volop gelegenheid voor het stellen van vragen. We gaan graag met jou in gesprek.