Sprint naar content

Wat past bij mij?

Er zijn talloze opleidingen, maar wat past er echt bij jou? Op deze pagina vind je een stappenplan om aan de slag te gaan met het kiezen van een andere studie. Je begint hiermee door terug te kijken naar je (vorige) studie, vervolgens breng je jouw talenten, kwaliteiten en interesses in kaart. Vanuit deze zelfkennis ga je kijken naar passende opleidingen om een nieuwe studiekeuze te kunnen maken.

Mijn Studiekeuze Werkboek

Fontysstudiekeuzeadviseurs hebben een e-book samengesteld met tools en stappen om opnieuw een studie te kiezen. Deze stappen waarin je jouw talenten, kwaliteiten en interesses verkent (stap 1: zelfkennis), op zoek gaat naar passende opleidingen (stap 2: opleidingskennis) en een nieuwe studiekeuze maakt (stap 3: studiekeuze) vind je ook terug op deze pagina. Het beste resultaat bereik je door alle stappen in zijn geheel door te nemen en de opdrachten te maken.

Sfeerafbeelding Fontys

Terugkijken naar je (vorige) studie 

Om een goede nieuwe studiekeuze te maken is het waardevol om te reflecteren op je vorige studiekeuze. Door terug te kijken op eerdere keuzes ga je bewuster aan de slag met de opties die jij hebt en welke optie het beste bij je past. Onderstaande reflectievragen kunnen je hierbij helpen.  

  • Om welke redenen heb je voor je vorige studie gekozen?
  • Denk eens na over je vorige studie, wat paste er wel? (Bijvoorbeeld bepaalde vakken, onderwerpen, type onderwijs etc.)
  • Wat paste zeker niet bij jou?
  • Wat heb je tijdens je vorige studie over jezelf geleerd?
  • Wat is je belangrijkste vraag over je (studie)loopbaan op dit moment?
  • Wat weet ik al over mijn kwaliteiten, interesses en talenten?
  • Wat weet ik al over waar ik naar op zoek ben?
  • Wat gaat mij helpen om een keuze te kunnen maken?

Stap 1: Zelfkennis


Stap 2: Opleidingskennis


Ik wil iets met...

Jij bent sociaal vaardig, empathisch, flexibel en van alle markten thuis. Je staat stevig in je schoenen, vindt het leuk om richting te geven en een veilige leeromgeving te creëren én hebt natuurlijk overwicht vanuit respect.

Taal (zowel schriftelijk als mondeling) is echt jouw ding. Je bent creatief en nieuwsgierig. Je kunt zaken to the point en op een aansprekende manier verwoorden. Je vindt het leuk om nieuwe vormen van social media te ontdekken en kunt goed contact maken met anderen.

Jij wilt graag iets voor een ander betekenen, je kunt je goed inleven in een ander, je levert graag een maatschappelijke bijdrage, je bent geduldig en hebt improvisatietalent, je hebt een gezonde dosis mensenkennis, je kunt goed incasseren en reflecteren, je bent veerkrachtig en staat stevig in je schoenen.

Je bent gezond en fysiek sterk, je houdt van bewegen en gaat graag een uitdaging aan, je bent praktisch ingesteld en niet bang om vies te worden of aan te pakken, je bent geïnteresseerd in het menselijk lichaam, je bent nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen, je hebt lef en komt graag in actie.

Je staat graag klaar voor een ander, je bent zelfstandig, sterk, moedig en behulpzaam, je kunt goed organiseren en overzicht bewaren, je bent geïnteresseerd in het menselijk lichaam, je bent niet bang voor bloed en je bent vertrouwd met het aanraken van mensen.

Je bent geïnteresseerd in techniek, handig met computers, zorgvuldig, werkt graag met je handen, zoekt dingen tot op de bodem uit, bent analytisch, durft kritische vragen te stellen, bent vindingrijk en innovatief.

Jouw passie gaat verder waar die van anderen stopt, het is je drijfveer om nieuwe dingen te bedenken en te creëren en je hebt doorzettingsvermogen, verbeeldingskracht en fantasie. Je durft buiten de kaders te denken en hebt honderdduizend ideeën op een dag. Je bent origineel, werkt graag vanuit intuïtie, bent onconventioneel ingesteld en beschikt over voldoende talent.

Je bent creatief en beschikt over artistieke vaardigheden. Je hebt een brede culturele interesse en staat open voor nieuwe ideeën en invloeden. Je bent bereid om hard te werken en om kritisch te zijn over je eigen werk.

Je bent ondernemend, commercieel en ambitieus, je staat graag voorop, hebt interesse in de (omzet) cijfers van een organisatie en vindt het leuk om je eigen bedrijf te runnen of om bedrijfsprocessen aan te sturen en te verbeteren. Je kunt procesmatig denken en werkt nauwkeurig. Je bent een geboren leider, durft risico’s te nemen, bent loyaal aan jezelf en aan anderen, gaat graag uitdagingen of avonturen aan, neemt initiatieven en geeft nooit op.

Meer opdrachten voor stap 2 vind je in Mijn Studiekeuze Werkboek.

Staat er niks voor jou tussen?

Kijk ook eens op studiekeuze123 naar het landelijk aanbod van opleidingen.

Stap 3: Studiekeuze


Opleidingen vergelijken en kiezen

In stap 2 heb je misschien al wat opleidingen gezien die jou aanspreken. In stap 3 ga je deze opleidingen met elkaar vergelijken. In Mijn Studiekeuze Werkboek vind je een handig schema dat jou daarbij kan helpen.

Hopelijk vind je iets waar je enthousiast over bent en kun je de knoop doorhakken!

In gesprek met studiekeuzeadviseurs over de zoektocht naar een studie die echt bij je past