Sprint naar content

Sollicitatietips voor een stageplek

Wanneer je scherp hebt waar je precies naar op zoek bent en waarom je bij een bepaalde organisatie of instelling stage wilt lopen (zie ook: ‘Hoe vind ik een passende stage?’), ga je solliciteren. Dat blijft spannend, ook als je het al vaker hebt gedaan. Lees alvast onderstaande tips om je op weg te helpen.
Zorg dat je scherp hebt wat je precies wilt leren, uitproberen of meemaken in je stage. Je kunt hiervoor de vragen gebruiken bij ‘Hoe vind ik een passende stage?’. Het zorgt er namelijk voor dat je jezelf goed kunt presenteren tijdens je sollicitatie. Ook voor een stage zijn bedrijven sneller geneigd iemand aan te nemen die hierover heeft nagedacht en kan verwoorden waarom hij of zij specifiek bij hen wil werken. Verdiep je dus ook in organisaties en maak jouw persoonlijke top 10.
Wanneer ga je beginnen met het zoeken naar een stage? Hoe ga je jouw top 10 benaderen? Wat ga je doen wanneer je geen of een late reactie ontvangt? Of wanneer je geen stage kunt lopen bij het bedrijf waar je dat het liefst wil? Bedenk van tevoren hoe je met deze tegenslagen omgaat. Hou hierbij ook rekening met de tijd. Wanneer is de uiterlijke datum dat je iets gevonden moet hebben? Een actieplan zorgt ervoor dat je op tijd begint en je dus minder stress hebt als het even niet loopt zoals je had gehoopt.

Ook als je nog niet eerder stage gelopen hebt of gewerkt hebt, heb je wel een netwerk. Denk aan ouders, vrienden, collega’s op je bijbaan, vrienden op je sportclub, in je buurt of van je middelbare school, ooms en tantes en er zijn er vast nog meer. Praat met anderen in je omgeving over het feit dat je een stage zoekt en bespreek ook waar je naar op zoek bent. Zo weet je zeker dat je de gouden tip niet misloopt. Vraag eens aan (ouderejaars) studenten van je eigen opleiding waar zij stage gelopen hebben om ideeën op te doen. Kan je gelijk bij ze checken hoe zij dit aangepakt hebben!

Heb je nog geen LinkedIn account? Maak alvast een account aan en ga de bedrijven volgen die je interesse hebben. Ook hier kun je vacatures voor stages zien langskomen. Zo kun je eenvoudig contacten onderhouden met de mensen die je nu al kent (maar niet zo vaak spreekt) of het netwerk dat je in je stage gaat opbouwen.

Een goed startpunt is het maken van een CV waarin je diploma's, werkervaring (ook uit bijbanen of eerdere stages) en skills naar voren komen. Zorg ervoor dat je CV past bij de type functie waar jij op solliciteert en de bedrijfscultuur van je potentiële werkgever (in hoeverre je dit kunt inschatten). Als je een functie wil vervullen waarbij creativiteit heel belangrijk is, mag jouw CV ook uitstralen dat jij creatief bent. Het is niet verplicht om een foto van jezelf toe te voegen aan je CV, maar als je een professionele foto gebruikt (liefst geen Snapchat filters) kan het in je voordeel werken.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Hoe maak je een krachtig CV?

Presentatrice & Content Creator Mascha Lange geeft je tips.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Hoe maak je een sollicitatievideo?

Yes! Je bent gebeld en je mag op gesprek komen! Het kan zijn dat je dit erg spannend vindt. Daarom is het goed om er rekening mee te houden dat zij niet alleen vragen aan jou stellen, maar dat je ook alvast bedenkt wat je graag van je potentiële werkgever wil weten. Met het stellen van vragen maak je een goede indruk omdat je écht interesse toont. Natuurlijk moet je hiervoor wel even wat onderzoek gedaan hebben naar het bedrijf.
Het kan zijn dat je bij meerdere stagebedrijven solliciteert voor je een stage vindt. Als je wordt afgewezen voor een bepaalde stage waarvan jij dacht dat dit wel een match zou zijn, mag je best even balen. Het kan helpen om dan om feedback te vragen, dat is heel gebruikelijk om te doen. Vraag bijvoorbeeld waarom je toch niet de geschikte stagiair(e) was. Je kan ook vragen of diegene nog tips heeft om in de toekomst wel meer kans te maken. Je hebt nog niet veel sollicitatie- en werkervaring, dus al deze tips kunnen je helpen. Ieder gesprek brengt je een stap dichterbij jouw stage!