Sprint naar content

Stage lopen

Een vast onderdeel van iedere hbo-opleiding is stage lopen. Wanneer je dat doet, is afhankelijk van de opleiding en de onderwijsvorm die je volgt. Een stage is een enorm waardevolle toevoeging op wat je in je opleiding leert. Het is zonde om een stage te zien als een 'moetje' om je diploma te halen, het kan je zoveel brengen!

Waarom stage lopen?

Stage lopen in het werkveld geeft je de kans om de kennis die je hebt opgedaan in de praktijk toe te passen. En laten we eerlijk zijn, wil jij niet ook een verpleegkundige die al eerder bloed heeft afgenomen? Of een accountant die al eens eerder een financieel overzicht heeft gemaakt?

Daarom is het belangrijk om ervaring op te doen voordat je na je studie echt aan de slag gaat. Helemaal fijn natuurlijk als je tijdens je eerste stap in de praktijk goed wordt begeleid door een ervaren professional die met je meekijkt en aan wie je al je vragen kunt stellen.

Misschien ontdek je tijdens je studie al steeds meer welke richting je op wilt. Ook tijdens je stage leer je een hoop over jezelf, zoals:

  • Vind ik dat wat ik leer tijdens mijn studie ook leuk om te doen in de praktijk?
  • Hoe praat ik met een leidinggevende?
  • Maak ik gemakkelijk contact met oudere en meer ervaren collega's?
  • Kan ik goed presteren onder druk?
  • Hoe ga ik om met de dynamiek van een bedrijf?
  • Hoe reageer ik wanneer een werkdag helemaal anders verloopt dan gepland?
  • Wat voor rol past bij mij als ik afgestudeerd ben?

Bij het zoeken naar een stageplek kun je al onderzoek doen naar de mogelijkheden binnen jouw vakgebied. Probeer een organisatie, instelling of functie te kiezen die je interessant vindt. Op die manier kun je controleren of jouw verwachtingen kloppen met de werkelijkheid. Denk aan een bepaald type onderwijs waar je meer over wilt weten, een doelgroep waarmee je wilt werken of taken die je aanspreken.

Een stage kan je ook helpen bij het maken van keuzes over een specialisatie binnen je opleiding of je latere loopbaan. Probeer dus verschillende stages uit als dat binnen jouw studie kan. Zo kun je van verschillende dingen 'proeven'. En als het tegenvalt? Geen zorgen! Dan weet je dat tenminste, zonder dat je écht met een baan bent gestart.

Door stage te lopen, breid je je netwerk uit. Je leert nieuwe mensen kennen, zoals collega’s en leidinggevenden, maar ook andere professionals in jouw werkveld. Door met hen te praten, krijg je een goed beeld van verschillende functies en ontdek je misschien ook organisaties die je nog niet kende, bijvoorbeeld omdat je stagebedrijf ermee samenwerkt. Door met al deze nieuwe contacten te spreken, kun je waardevolle feedback krijgen over jouw prestaties. Je kunt meer leren over de sector als geheel en 'mentors' vinden: mensen die jij inspirerend vindt en die je wellicht kunnen helpen bij je toekomstige ontwikkeling. Tot slot biedt je netwerk vaak ook kansen als je later op zoek bent naar een baan. Misschien mag je blijven bij je stagebedrijf, maar anders maakt een goed netwerk het veel makkelijker om op de hoogte te blijven van leuke vacatures of aanbevelingen te krijgen bij een sollicitatie.
Als je straks na je studie op zoek gaat naar een baan, is relevante werkervaring heel belangrijk. Het geeft je een voorsprong op andere pas afgestudeerden. Als starter heb je vaak weinig tot geen werkervaring, en misschien heb je ook geen bijbaan die aansluit bij je opleiding. Als je tijdens je stage al wat ervaring hebt opgedaan, is het belangrijk om dit op je CV te vermelden. Zet daarbij kort ook wat je werkzaamheden en taken waren. Heeft je stagebegeleider je een goede beoordeling gegeven? Misschien wil diegene je dan ook aanbevelen!

Hoe vind ik een stageplek?

Met de juiste aanpak kom je al een heel eind. Voordat je begint met zoeken, is het handig om voor jezelf duidelijk te hebben waar je precies naar op zoek bent. Stel jezelf daarom de volgende vragen:

  • Wat wil ik leren tijdens mijn stage?
  • Wat wil ik uitproberen/meemaken? Denk bijvoorbeeld aan werken in een kleine of grote organisatie, een bepaalde doelgroep, richting of werkzaamheden.
  • Waarom denk ik dit interessant te vinden?
  • Wat heb ik te bieden?

Door deze vragen te beantwoorden, kun je niet alleen veel gerichter zoeken naar een stage, maar heb je ook een goed verhaal wanneer je gaat solliciteren.

Kijk ook op de website van organisaties waar jij stage zou willen lopen.

Sollicitatietips

Tip: Informeer bij je opleiding

Soms heeft de stagecoördinator of een docent van jouw opleiding al contact met organisaties binnen jouw werkveld die een stagiair nodig hebben. Dit kan een fijne ingang zijn!

Heeft jouw loopbaan een jumpstart nodig?

Kun jij begeleiding of extra training gebruiken voor het vinden van een (afstudeer)stage of baan die past bij jou en jouw talenten? Jij bent niet de enige; veel afgestudeerden met een ondersteuningsbehoefte (denk aan: autisme, ADHD, (faal)-angst, hoogsensitiviteit, dyslexie en lichamelijke en/of psychische klachten, etc.) vinden het lastig om een passende (afstudeer)stage of baan te vinden.

Career Jumpstart is er voor jou om je op weg te helpen naar de stage- of werkplek die bij jou past. Vanuit een intakegesprek kijken ze met jou naar hoe jouw begeleidingstraject er uit komt te zien.

naar Career Jumpstart

Career Jumpstart helpt jou bij:

  • Inzichten verkrijgen in jouw unieke talenten en kwaliteiten;
  • Inzicht krijgen in wat jij nodig hebt in een leuke en passende (afstudeer)stage of baan en hoe vertel je dat;
  • Het oriënteren op de arbeidsmarkt en het maken van keuzes;
  • Hulp bij het opstellen van een CV en motivatiebrief;
  • Voorbereiding en oefenen van een sollicitatiegesprek;
  • Externe ondersteuning van professionals vanuit het vakgebied;
  • Diverse trainingen zoals de Career Fitness journey, pitch training en de sollicitatietraining;
  • En nog veel meer!

Stage lopen in het buitenland

Ben jij avontuurlijk aangelegd? Wil jij je blik verder verbreden dan Nederland? Ga dan voor een stage in het buitenland!

De voordelen:

  • Je leert een andere cultuur kennen en gaat de Nederlandse cultuur misschien wel met andere ogen bekijken;
  • Je leert dingen die je in Nederland niet zou leren, zoals het regelen van een visum/huisvesting, een andere taal spreken of andere kennis opdoen;
  • Je ontwikkelt je als persoon en wordt zelfstandiger. Je bouwt zelfvertrouwen op door hobbels te overwinnen en te leren hoe je je aanpast aan een andere omgeving.
Yes, gelukt! Je hebt een stage gevonden!

Het lopen van een stage biedt de mogelijkheid om te groeien, te leren en jezelf professioneel te ontwikkelen. Het is een waardevolle ervaring tijdens je studietijd. Zorg ervoor dat je deze kans optimaal benut en bereid je goed voor op wat komen gaat.

Hulp nodig tijdens je stage?

Ondanks alle voorbereidingen kan het gebeuren dat je stage niet helemaal aan je verwachtingen voldoet. Er kunnen verschillende redenen zijn, zoals persoonlijke omstandigheden of zaken binnen de organisatie die anders verlopen dan gepland. Als je tijdens je stage tegen uitdagingen of tegenslagen aanloopt, is het belangrijk om dit tijdig te bespreken met zowel je stagebegeleider vanuit Fontys als die van de organisatie. Op deze manier kunnen jullie samen snel kijken naar de beste stappen om te nemen.