Omgaan met somberheid

Heb je last van somberheid, depressie of suïcidale gedachtes? De druk van het studerende en sociale leven is niet voor iedereen alleen maar leuk. Het vraagt een goede aanpak, discipline en focus. Soms lukt dat niet. Je piekert veel en merkt op dat je last hebt van allerlei sombere gedachtes. Je ziet het daardoor niet zitten en merkt dat de somberheid toeneemt. Soms is daar een duidelijke aanleiding voor, en soms ook niet. In een gesprek met de studentenpsycholoog exploreer je hoe je somberheid er uit ziet en wat de oorzaak is.
Wat is het?

De druk van het studerende en sociale leven is niet voor iedereen alleen maar leuk. Het vraagt een goede aanpak, discipline en focus. Soms lukt dat niet. Je piekert veel en merkt op dat je last hebt van allerlei sombere gedachtes. Je ziet het daardoor niet zitten en merkt dat de somberheid toeneemt. Soms is daar een duidelijke aanleiding voor, en soms ook niet.

Belangrijk is tijdig contact op te nemen met je huisarts. Bijvoorbeeld als er sprake is van een ontregeld slaapritme, gedurende de hele dag een sombere stemming, duidelijk verminderde interesse & plezier in activiteiten, vermoeidheid of verlies van energie gedurende de dagen, gevoelens van waardeloosheid en gedachtes aan de dood. De huisarts kan je verwijzen naar verdere hulpverlening en therapie.

Wat kun je zelf doen?

Ga op tijd naar de huisarts. Praat er over. Dat kan met vrienden, je lief, je ouders of met je studentcoach. Belangrijk is dat jij je er veilig bij voelt. En ga met vooral met jezelf in gesprek. Zonder oordeel. Helaas horen moeilijke periodes bij het leven. Gelukkig hoeft dit niet altijd tot een depressie te leiden. En lastige gedachtes leiden niet meteen naar suïcidale gedachtes. Ga voor jezelf na waar je positieve energie van krijgt. En besef ten alle tijden: je bént niet je gedachtes. Ga ook voor jezelf na, wanneer heb ik er géén last van en wat ben ik dan aan het doen? 

Ook al is het lastig, houd vast aan een gezond ritme. Dat houdt in vaste bed- en maaltijden, en let op met alcohol- en drugsgebruik.  

Neem tijdig contact met je huisarts. Indien je anoniem wil chatten over je suïcidale gedachtes, ga naar de site www.113.nl of telefonisch via 0800-0113.  

Sfeerafbeelding Fontys