Financiële zorgen
Uit onderzoek van het Nibud (Nederlands instituut voor budgetvoorlichting) blijkt dat 80% van de studenten niet weet waar de maandelijkse uitgaven naar toe gaan. Bij ongeveer 50% ontbreekt een goed overzicht van inkomsten en uitgaven. De inkomsten uit studiefinanciering zijn meestal onvoldoende om als student mee rond te komen, dus misschien je wel een bijbaan (nodig).
Onzekerheid
Financiële zorgen en stress hebben vaak te maken met onzekerheid over je financiële situatie in de toekomst of met een financiële situatie op dit moment die niet naar wens is. Vaak ontstaan financiële zorgen en financiële stress door één van de volgende situaties: je hebt schulden doordat je meer uitgegeven hebt dan wat je maandelijks binnenkrijgt.
Een leven met financiële problemen en -zorgen gaat vaak gepaard met psychische problemen ontstaan door bijkomende negatieve emoties als vijandigheid, angst, gebrek aan zelfvertrouwen, schaamte, verdriet, neerslachtigheid als gevolg van financiële stress.
Wat kun je zelf doen?
Heb je even geen overzicht in je geldzaken? Loop je achter met betalingen of heb je (grote) financiële zorgen? Zoek dan zo snel mogelijk hulp, bijvoorbeeld bij de gemeente waar je woont. Bij veel gemeenten kun je terecht tijdens inloopspreekuren. Ook sociale wijkteams kunnen je hierbij helpen. Deze hulp is gratis. Bekijk de website van jouw gemeente om te zien hoe jouw gemeente kan helpen.
Er zijn ook vrijwilligers die je kunnen helpen met stapels post, moeilijke brieven, overzicht krijgen van inkomsten en uitgaven, bespaartips en toeslagen en tegemoetkomingen.
Indien je moeite hebt met het betalen van je collegegeld en/of een achterstand hebt, bekijk dan de pagina betalingsachterstand of neem contact op met de afdeling Lesgeldadministratie (088-5073455 / lesgeld@fontys.nl) om te bespreken of je een betalingsregeling kunt treffen.
Bekijk op de website van DUO of je in aanmerking komt voor een aanvullende beurs. Zie voor meer informatie ook de pagina Financiën op Fontys Helpt.
Trainingen
We bieden verschillende trainingen aan voor studenten, wellicht is onderstaande training interessant voor jou?
Zelf aan de slag
Bijna iedereen heeft weleens geldzorgen. Omdat we niet snel over geld praten, kunnen zorgen veranderen in serieuze geldproblemen. Heb jij geldzorgen en wil je hier beter mee om leren gaan? Ga dan met deze module aan de slag. Je vindt hier oefeningen om inzicht in je situatie te krijgen. Ook ga je met handige tips aan de slag. Zo houd je je geldzorgen onder controle.
naar module GeldzorgenHandige links bij financiële zorgen
Podcast over financiën
Studenten Bram, Sanne en Robin gaan in gesprek met deskundige Karin van het Nibud over het verminderen van stress over geld bij studenten.
Contact team Studentenbegeleiding
- Indien je graag met iemand wil praten over de bijkomende psychische klachten die je ervaart t.g.v. je financiële zorgen, maak dan een afspraak met je huisarts of een studentenpsycholoog.
- Indien je persoonlijke omstandigheden een belemmering vormen voor je studievoortgang, maak dan een afspraak met een studentendecaan.