Relatieproblematiek
Bijvoorbeeld:
- In een relatie voelt één van de partners zich niet gezien omdat de andere steeds zijn/haar behoefte uitspreekt om met haar/zijn vrienden wat te doen.
- In een andere relatie spenderen beide partijen hun vrije tijd steeds gescheiden en geen van beiden ervaart dit als een probleem.
Wat kun je zelf doen?
Het klinkt misschien cliché, maar communicatie is de sleutel hier. Echter gaat het uiteraard over een heldere en expliciete communicatie die hierbij werkt, die voornamelijk start bij luisteren. De meeste koppels horen niet meer echt wat de ander zegt. Om terug in gesprek te raken is het belangrijk dat je in eerste instantie niet jouw mening geeft, maar eerder luistert en doorvraagt. Dit vergt echter maatwerk want uiteraard ga je anders aan de slag wanneer enkel jij het als een probleem ervaart en de ander niet.
Tips:
- Spreek in de ik-vorm;
- Gebruik concrete voorbeelden (tijd, datum, exacte hoeveelheden, enz…);
- Deel je gevoelens hierbij;
- Deel je verlangens (wat je verwacht);
- Deel zeker wat jij als gevolg geeft als er niet aan tegemoet wordt gekomen. (gevolgen geven we altijd, echter benoemen we deze niet meer expliciet.)
Voorbeelden van niet uitgesproken gevolgen:
Afstand nemen van iemand (koud behandelen, weigeren, afwijzen, niet meer bellen of contacteren, niet reageren, negeren,…).
Trainingen
Bekijk ons trainingsaanbod, wellicht wordt er een training aangeboden die bij jouw persoonlijke ontwikkeling past.
Zelf aan de slag
In deze module ga je aan de slag met jezelf en je relatie. De ideale relatie is die waarin je beiden de ruimte hebt om jezelf te zijn en waarin jullie je met elkaar kunnen verbinden.
Een goede relatie ontstaat niet vanzelf. Je relatie is als een plant: deze heeft altijd voeding, licht en water nodig. Die bestaat uit tijd en aandacht voor elkaar. De weg samen bewandelen is een kunst en gaat met vallen en opstaan.
naar module RelatieproblemenEen echtscheiding heeft een groot effect op je leven. Deze module is bedoeld voor als je nadenkt over scheiden, gaat scheiden of al gescheiden bent. Je vindt er handige tips, uitleg en oefeningen. Zo blijf je voor, tijdens en na je scheiding zoveel mogelijk in balans.
naar module EchtscheidingHandige links
Contact team Studentenbegeleiding
- Indien je graag met iemand wil praten over de bijkomende psychische klachten die je ervaart t.g.v. je relatie(problematiek), maak dan een afspraak met je huisarts of een studentenpsycholoog.
- Indien je persoonlijke omstandigheden een belemmering vormen voor je studievoortgang, maak dan een afspraak bij een studentendecaan.