Inschrijven

Wat leuk dat jij je hebt aangemeld voor deze opleiding. We verheugen ons er op jou te mogen verwelkomen na de zomer! Voordat je echt gaat beginnen zijn er nog een paar zaken die om jouw aandacht vragen. Op deze pagina vind je meer info. Heb je nog vragen? Laat het ons weten. We zijn er om jou te helpen.

Inschrijven

Welke zaken vragen aandacht rondom jouw inschrijving?

Je hebt je aangemeld voor een opleiding. Dat betekent NIET dat je al ingeschreven bent. Je bent pas ingeschreven als je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan. Ga regelmatig naar je Studielinkpagina en check je 'to do' acties. Daarnaast ontvang je na je aanmelding een Fontys e-mailadres. Check dit e-mailadres regelmatig op de to-do acties van de toelatingsprocedure van je opleiding.

naar studielink

Is jouw inschrijving helemaal afgerond?

Voorwaarde voor het verkrijgen van recht op onderwijs is een correcte inschrijving en tijdige betaling. Mocht er nog iets niet in orde zijn met betrekking tot je inschrijving, zorg dan dat je het zo snel mogelijk regelt. Als je officiële papieren moet invullen, bijvoorbeeld voor kinderbijslag, geldt dat het studiejaar loopt van september tot en met augustus.

Veranderen van opleiding?

Heb je toch de verkeerde keuze gemaakt en wil je switchen van opleiding? Dan helpen wij jou graag verder. Bekijk via deze link alle informatie over switchen.

Inschrijfvoorwaarden

Wil je meer informatie over de inschrijfvoorwaarden? Je vind alles terug op deze website.

Annuleren van aanmelding

Je kunt je verzoek tot inschrijving via Studielink intrekken zolang je niet bent ingeschreven (status Studielink: inschrijvingsverzoek ingediend). Als je dat doet ben je geen collegegeld verschuldigd. Je kan kostenloos annuleren tot en met 31 augustus. Ben je eenmaal ingeschreven (status Studielink: ingeschreven), dan kun je de inschrijving alleen ongedaan maken via een verzoek tot uitschrijving in Studielink.

Verzoek tot uitschrijving (VTU)

Wil je uitschrijven voor de opleiding? Ga dan naar Studielink log in en kies ‘verzoek tot uitschrijven’. Doorloop vervolgens de stappen van het verzoek. Uitschrijven met terugwerkende kracht is niet mogelijk. Je wordt uitgeschreven op de eerste dag van de eerstvolgende kalendermaand. Als je wettelijk collegegeld hebt betaald, kun je recht hebben op teruggave van een deel van het collegegeld. Als je uitschrijft in de maanden juli of augustus heb je geen recht op vrijstelling of teruggave van een deel van het collegegeld.

Stoppen met je opleiding

Als je aan het eind van het studiejaar wilt stoppen met je opleiding, moet je je via Studielink afmelden. Je kiest dan voor de optie ‘niet herinschrijven’. Doe je dit niet dan blijf je post en e-mails ontvangen van Fontys.

Overstappen naar een andere opleiding

Wil je je huidige opleiding niet vervolgen, maar starten met een andere opleiding? Doe dan in Studielink een Verzoek Tot Uitschrijving (VTU) voor je huidige opleiding en een nieuw inschrijfverzoek (VTI) voor je nieuwe opleiding.

Gegevens wijzigen in Studielink

Je beheert zelf je persoonsgegevens in Studielink en eventuele wijzigingen moet je zelf in Studielink onderhouden. Ook wijzigingen die betrekking hebben op de inschrijving (zoals een annulering of verzoek tot uitschrijving) moet je zelf in Studielink aangeven.

Wij vinden het heel belangrijk dat je de juiste opleiding kiest en met een fijn gevoel aan je studie begint. Daar kan de Studiekeuzecheck bij helpen!

Hoe werkt het?

  • Je meldt je aan voor een (of meerdere) opleiding(en) via Studielink. We adviseren je om voordat je je aanmeldt voor een opleiding deel te nemen aan in ieder geval één studiekeuzeactiviteit. Zie hiervoor de studiekeuzeactiviteiten agenda.
  • De studiekeuzecheck bestaat uit een digitale vragenlijst van je opleiding.
  • Je krijgt een persoonlijk studiekeuzeadvies.
  • Als je aan alle inschrijfvoorwaarden voldoet schrijven we je in.
  • Je start met je opleiding, van harte welkom!

Heb je je na 1 mei aangemeld?

Als je je namelijk ná 1 mei aanmeldt dan kán, in het geval van een negatief studieadvies, je inschrijving geweigerd worden. Als je het niet eens bent met je uiteindelijke advies, of als er bijzondere omstandigheden zijn dan kun je bezwaar maken. In de Regeling studiekeuzeadvies staat beschreven hoe je bezwaar kunt aantekenen.

Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

Met behulp van de collegegeldmeter kun je bepalen welk collegegeldtarief voor jou van toepassing is. De bedragen die genoemd worden in de collegegeldmeter gelden voor het gehele studiejaar (Een studiejaar bestaat uit 12 maanden en loopt van 1 september t/m 31 augustus). Start je tussentijds of in februari, dan betaal je alleen voor het aantal maanden dat je in het betreffende studiejaar ingeschreven bent.

Naar collegegeldmeter studiejaar 2025-2026

Hoe betaal je je collegegeld?

  • Het collegegeld betaal je via een digitale (incasso)machtiging, ineens of in termijnen (via Fontys).
  • Op of rond 15 mei kun je je betaalgegevens invullen via Studielink.
  • Na bevestiging vindt de eerste incasso plaats op of rond 25 september.

Heb je vragen over het invoeren van je betaalgegevens in Studielink? Check de Studielink VRAAGbaak – sectie betaalgegevens.

Wanneer wordt mijn collegegeld afgeschreven?

De incasso van je collegegeld vindt altijd plaats op of rond de 25e van de maand. Je hebt de mogelijkheid om je collegegeld in termijnen te betalen of in een keer. Zowel bij betaling ineens als bij betaling in termijnen ontvang je voorafgaand aan elke incasso een bericht waarin je wordt geïnformeerd over de incassodatum.

Betaling in termijnen

Je collegegeld wordt geïnd in maximaal 10 termijnen op of rond de 25ste van de maand. In de maanden juli en augustus betaal je geen collegegeld. Bij betaling in termijnen wordt €24 administratiekosten per studiejaar berekend en deze kosten worden tegelijkertijd met de eerste termijn afgeschreven.

Betaling in een keer

Als je op 1 september met je studie start, vindt de incasso van je collegegeld plaats op of rond 25 september. Start je na 1 september, dan vindt de incasso plaats rond 25 september of rond de 25ste van de volgende maand. Dit is afhankelijk van de verwerkingstijd na jouw inschrijving.

Meer informatie over collegegeld

Drie maanden voordat je opleiding start vraag je bij DUO studiefinanciering aan. Dit doe je ook als je nog niet weet of je geslaagd bent, of als je niet zeker weet of je bent toegelaten tot de opleiding van jouw keuze. Ben je gezakt, of besluit je toch een andere opleiding te gaan doen? Geef wijzigingen zo snel mogelijk door aan DUO.

vraag studiefinanciering aan

Hoeveel geld leen je?

Als je studiefinanciering aanvraagt, zijn je basisbeurs, aanvullende beurs en reisproduct een 'prestatiebeurs'. Dit wordt omgezet in een gift als je binnen 10 jaar je diploma behaalt. Daarnaast is het ook mogelijk om een lening af te sluiten. Gebruik hieronder de berekeningstool van DUO waarmee je kunt berekenen hoeveel geld je nodig hebt.

gebruik de berekeningstool

Als je studiefinanciering ontvangt, kun je ook een OV-jaarkaart aanvragen. Hiermee kun je gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer.

vraag hier je ov-jaarkaart aan

Veel studenten gaan na verloop van tijd op kamers wonen. Het is belangrijk dat onze administratie op de hoogte is van je juiste adres en je mobiele telefoonnummer. Wijzigt jouw adres? Surf dan naar Studielink. Als je daar je adres wijzigt, komt de wijziging ook automatisch bij Fontys terecht. Heb je een ander mobiel nummer of een nieuw privé e-mail adres? Ook dan geldt: zelf wijzigen via www.studielink.nl. LET OP: dit is dus ook van belang voor de SMS Service.

Placeholder for Fontys video
Het is fijn te ervaren dat ik veel inbreng en vrijheid heb tijdens mijn studie. Verder is het met studenten én docenten erg gezellig."
Maxim, over zijn eerste studiejaar