Switchen van opleiding

Wegens het niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Als student word je in het eerste jaar gekoppeld* aan een studentcoach**. Hij of zij is jouw eerste aanspreekpunt bij (studiekeuze)vragen, volgt jouw prestaties en geeft waar nodig handige tips en advies. Wil je switchen van opleiding? Jouw studentcoach kan je naar een andere opleiding begeleiden. Vraag hem of haar wat er mogelijk is bij jouw opleiding.

Benieuwd wie jouw studentcoach is? Check het rechtstreeks bij je opleiding. Soms heb je extra hulp of advies nodig naast de begeleiding vanuit je opleiding; dan biedt Fontys meer hulp!

** Studentcoach is een verzamelterm voor alle slb’ers, pl-coaches, (studie)coach, mentor, tutor etc.

Een verkeerde studiekeuze is niet het einde van de wereld

Lees hier het verhaal van Mike

Weet je al naar welke studie je wilt switchen?

Sfeerafbeelding Fontys
 • Ik ga zelf aan de slag met mijn studiekeuze

Weet je niet wat moet kiezen? De ene studie past beter bij jou dan de andere en er zal niet één studie perfect zijn. Ga zelf aan de slag en ontdek welke studie het beste bij je past.

 • Ik wil een persoonlijk gesprek over mijn studiekeuze en twijfels: individuele begeleiding

Wil je jouw studiekeuze of studietwijfel onderzoeken, de studiekeuzeadviseurs van Fontys helpen je graag! Dat kan in een persoonlijk traject waarin we in 1 of meerdere gespreken samen kijken naar wie je bent, wat je kunt en wat je wilt.

Wil je ter voorbereiding op het gesprek deze vragen beantwoorden?

 • Ik wil een vraag stellen over mijn studiekeuze: Whatsapp met een studiekeuzeadviseur

Blijf je twijfelen over je studiekeuze? Wil je een switch maken van opleiding? Of weet je niet hoe je een stap verder komt in het maken van een keuze? Stel nu jouw studiekeuzevraag via Whatsapp.

 • Ik wil een korte workshop volgen die mij verder helpt in mijn studiekeuzeproces: workshop Studiekeuze

Als je twijfelt over je opleiding of al bent gestopt en je graag meer wilt weten hoe je een stapje verder komt in je studiekeuzeproces.

 • Ik wil een intensief keuzeprogramma volgen waardoor ik de tijd en ruimte kan nemen om te ontdekken wat ik écht wil: Groepstraject Explore

In maximaal 2 maanden leer je jezelf beter kennen en onderzoek je wat je écht leuk vindt, waar jij het beste in bent en welke (studie)keuze daar het beste bij past. Na het volgen van het Explore traject heb jij je richting bepaalt en weet je welke stappen je hiervoor moet zetten.

 • Ik wil een intensief onderwijsprogramma volgen waarin ik ontdek wie ik ben en welke volgende stap daarbij past: Empower onderwijsprogramma 

  In dit 21 weken durende programma leer je meer over jezelf; waar je blij van wordt, waar je goed in bent en wat je belangrijk vindt. Deze zelfkennis helpt jou een goed onderbouwde vervolgkeuze te maken. Daarnaast ontwikkel je tijdens Empower vaardigheden op het gebied van creativiteit, ondernemerschap en technologie die ongeacht je vervolgstap goed van pas komen. Drie dagen in de week volg je onderwijs waardoor je jouw ritme behoudt en sociaal verbonden blijft met medestudenten.

Sfeerafbeelding Fontys
 • Hoe schrijf ik me in voor een nieuwe opleiding?

Je meldt je bij Studielink aan voor de opleiding van jouw keuze. Hoe moet dat?

 • Welke opleidingen starten ook in februari?

Naast september starten er ook opleidingen in februari. Bekijk het overzicht.

 • Switchen binnen het Economisch Domein

Je hebt als Fontysstudent de mogelijkheid om vóór 1 oktober van het lopende studiejaar over te stappen naar een andere opleiding binnen het aanbod van economische opleidingen. Hierdoor kun je doorstromen - met zo min mogelijk studievertraging - wanneer je erachter komt dat de studie toch niet goed bij je past. Wil je na de eerste 4 weken switchen? Kijk dan in overleg met je opleiding welke switchmogelijkheden er zijn.

 • Techstart, een gemeenschappelijke parallelpropedeuse in de technologie

Voor iedereen die een opleiding binnen de technologie wil volgen, maar nog niet weet welke. Als je je aan wilt melden voor Techstart hoef je niet te wachten tot september. Je kunt op ieder moment van het jaar instromen.

 • Mijn nieuwe opleiding start pas in september. Wat nu?

Empower is een modulair flexibel onderwijsprogramma voor propedeuse studenten die overwegen te switchen van opleiding, omdat zij het gevoel hebben niet op de juiste plek te zitten.

 • Ik heb een studie gekozen! Kan ik hem uitproberen?

Matchen jouw verwachtingen met de werkelijkheid, bijvoorbeeld als het gaat om samenwerken of de verdeling theorie en praktijk? Je ontdekt het tijdens proefstuderen en meelopen.