Welkom bij Journalistiek

Wat leuk dat jij je hebt aangemeld voor deze opleiding. We verheugen ons er op jou te mogen verwelkomen na de zomer! Voordat je echt gaat beginnen zijn er nog een paar zaken die om jouw aandacht vragen. Op deze pagina vind je meer info. Heb je nog vragen? Laat het ons weten. We zijn er om jou te helpen.


Inschrijven

Welke zaken vragen aandacht rondom jouw inschrijving?

 
 

 
 

Boekenlijst

Via studievereniging RAAK (Ruimdenkend, Actief en Altijd Kritisch) kun je studieboeken met 10 procent korting kopen als je lid wordt van RAAK. Aan een lidmaatschap zitten geen verplichtingen vast.


Wij adviseren een laptop aan te schaffen die voldoet aan onderstaande eisen::

 • Windows laptop
 • Minimaal 16 GB geheugen
 • 256 GB SSD harde schijf
 • Bij voorkeur een 'dedicated' Videokaart (dus niet ‘onboard’) van Nvidia
 • i5 processor of sneller

Er is weinig tot geen ondersteuning voor Mac's of Chromebooks (of Linux).

Software

 • Bij Fontys Hogeschool Journalistiek wordt onder andere gebruik gemaakt van het softwarepakket Adobe (Indesign, Premiere, Photoshop). Deze software is gratis te gebruiken op de computers op school of met korting aan te schaffen voor het eigen apparaat via www.SURFspot.nl
 • Studenten kunnen gratis gebruik maken van het softwarepakket Office 365 en een gratis virusscanner. Meer informatie, zie item hieronder

Surfspot biedt aantrekkelijke aanbiedingen voor Fontysstudenten. Bij Surfspot bestel je ook voordelig je software. Let op: Office 365 download je gratis, zie item hieronder.

Externe harddisk

Voor je studie journalistiek is het wenselijk over een eigen externe harddisk te beschikken met de juiste eigenschappen.

 • Opslagcapaciteit: Minimaal 500GB
 • Aansluiting: Minimaal USB 3.0
 • Geschikt voor: Windows
 • Geschikte merken: Western Digital, Seagate
 • Voorstel voor hoes: Zoals Case Logic QHDC-101 / Case Logic HDC11K
 • Te koop bij: Coolblue, MediaMarkt, bol.com, Alternate

Bijvoorbeeld: WD Elements Portable 1TB (50 euro) Seagate Expansion Portable 1TB (50 euro)

  Zorg er voor dat je altijd een back-up maakt van je gegevens op een ander apparaat / harde schijf.

  Smartphone

  Het is wenselijk te beschikken over een smartphone met de juiste eigenschappen.

  Journalisten maken tegenwoordig meer en meer gebruik van hun mobiele telefoon voor het verzamelen van informatie, zowel foto, audio als video. Op de FHJ wordt je dan ook onder meer geleerd hoe je als journalist je smartphone goed kunt gebruiken. Daarvoor is het wenselijk dat je als student journalistiek over een smartphone beschikt met de juiste eigenschappen. Daarbij moet je denken aan de volgende technische specificaties:

  • foto: een camera van 13 megapixel of meer
  • video: een camera van 720p-1080p
  • voldoende intern geheugen (32 Gb) of de mogelijkheid om een externe geheugenkaart te plaatsen
  • een koptelefoon/microfoonaansluiting (FHJ beschikt over koppelstukken om audioinput te splitsen)

  Daarnaast is een (kleine) databundel wenselijk, zodat je vanaf locatie iets kunt doorsturen.

  Smartphone microfoon

  Voor je studie journalistiek is het handig een smartphone microfoon te hebben.

  Fontys Helpt is een online platform waar je terecht kunt met extra ondersteuningsvragen of twijfels en waar je praktische informatie vindt. Maar ook mooie initiatieven die kunnen inspireren of waar je je bij kunt aansluiten. Sla deze link vast op in je favorieten, als je eenmaal studeert gaat dit een waardevolle omgeving voor je zijn.

  I

  Rooster

  Na de Introductieweek starten we het studiejaar op maandag 30 augustus 2021

  Elke eerstejaars volgt het onderwijs grotendeels fysiek op school. Sommige activiteiten vinden echter online plaats. Dat doen we tijdens de Ervaringsweek, maar ook in het eerste project dat de week erna start. Het grootste deel van het onderwijs zal dus fysiek op school plaatsvinden.

  Aan het eind van de week van 23 augustus ontvang je via je Fontysmail wanneer we je fysiek op school verwachten, het precieze programma voor de Ervaringsweek, de groepsindeling en het rooster voor die eerste week. Houd je Fontysmailbox dus in de gaten!


  We gaan ervan uit dat je de eerste studieweek aanwezig bent. Mocht je door overmacht één of meerdere dagen niet aanwezig kunnen zijn, meld dit dan zo spoedig mogelijk door een mail te sturen naar journalistiek@fontys.nl. Vermeld in deze mail je naam en telefoonnummer en de reden van afwezigheid. Wij nemen contact met je op om te laten weten hoe je het beste kunt starten.

  Als je vakanties of andere activiteiten wilt plannen, is het handig te weten wanneer er geen lessen zijn.

  Contact

  Tilburg

  Prof. Gimbrèrelaan 16, Tilburg
  +31885077211
  journalistiek@fontys.nl
  Facebook
  Instagram
  Youtube
  Twitter
  Heb je vragen over het introductiekamp van Fontys Hogeschool Journalistiek? Neem dan contact op met de intoductiecommissie.
  introductiecommissiefhj@fontys.nl