Sprint naar content

Tool: Talent Team Methodiek

Werken met talent in teams

Waarom deze tool?

Terwijl er in organisaties steeds meer in teams gewerkt wordt, zien we dat inzet van talenten nog weinig op teamniveau plaats vindt. Teams vinden het lastig om de diversiteit aan talenten in het team duurzaam te benutten en om in hun werk de sterke punten als uitgangspunt te nemen. Daarnaast benoemen leidinggevenden dat zij worstelen met het koppelen van talenten aan de strategische doelen van het team. Aanleiding voor het ontwikkelen van de Talent Team Methodiek is de wens om talentbenutting en teamontwikkeling hand in hand te laten gaan.

Doelstelling

De hoofddoelstelling van de Talent Team Methodiek is het duurzaam benutten van (de diversiteit aan) talent in het team op zodanige wijze dat het werk van het team uitgevoerd wordt. Het benutten van talent draagt op niveau van het individuele teamlid indirect bij aan zowel de bevlogenheid, motivatie als ook de ontwikkeling van de medewerker. Op het niveau van het team leidt talentbenutting tot het behalen van teamdoelen, het verbeteren van teamprestaties en draagt het bij aan de ontwikkeling van het team als geheel.

De tool

Om talent in teams optimaal te benutten is het niet alleen zaak om te kijken op het niveau van het individuele teamlid, maar ook naar talentbenutting op het niveau van het team. Wanneer het team zich verder ontwikkelt van een ontwikkelend tot een samenwerkend team, komt het teamdoel en het teambelang meer centraal te staan. Het teamdoel en teambelang krijgen dan dikwijls de overhand boven het individuele belang. Het is dan dus zaak niet alleen op individueel niveau een optimale match tussen talent, rollen en taken te realiseren, maar ook met elkaar als team in gesprek te gaan hoe de aanwezige talenten ingezet kunnen worden ten behoeve van de teamdoelen en gewenste teamresultaten (de groene stip). Dit vraagstuk is meegenomen in de doorontwikkeling van de methodiek.

Klik hier om naar de tool Talent Team Methodiek te gaan

In veel organisaties zullen teamdoelen en werkactiviteiten blijvend veranderen. Er is dus een noodzaak om als team voortdurend te blijven kijken of talenten en werkzaamheden nog dusdanig op elkaar aansluiten zodat talent optimaal benut wordt en teamdoelen worden gerealiseerd. In de doorontwikkeling van de methodiek stonden daarom onder andere de volgende vragen centraal: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat talentbenutting in teams duurzaam geborgd wordt? Welke teamactiviteiten zijn nodig om regelmatig met elkaar de talentbenutting in het team te evalueren, en waar nodig bij te sturen?

Voor wie is de tool Talent Team Methodiek geschikt?

De tool is geschikt voor HR-professionals, leidinggevenden, teamcoaches, het team en de teamleden.

Een procesbegeleider kan deze methodiek inzetten om een team te ondersteunen bij talentgericht werken. Voor teams die nog weinig ervaring hebben met talentgericht werken en/of in de eerste fasen van teamontwikkeling zitten, is het aan te bevelen een externe procesbegeleider (iemand buiten het team) aan te stellen voor het ondersteunen in de werking met deze methodiek, bijvoorbeeld een HR-professional of externe teamcoach. De rol van procesbegeleider zou mogelijk ook uitgevoerd kunnen worden door de leidinggevende van het team, afhankelijk van zijn/haar rol ten opzichte van het team en/of de mate waarin de leidinggevende gericht is op talentgericht leiderschap. Het is ook goed denkbaar dat de rol van procesbegeleider gaandeweg de fasen van deze methodiek overgedragen wordt van een externe begeleider naar bijvoorbeeld de leidinggevende van het team of mogelijk zelfs naar een teamlid. In eerste instantie focust de methode zich op teams in organisaties.

De methode zou mogelijk ook door (HR-)docenten ingezet kunnen worden om teams van studenten aan de slag te laten gaan met het benutten van talent in bijvoorbeeld een teamopdracht.

Klik op de afbeelding hieronder om naar de tool te gaan.  [Na de afbeelding volgt een korte uitleg over de vijf stappen in de tool.]

Hoe gebruik je de tool Talent Team Methodiek?

In de toolbox van de Talent Team Methodiek vind je een overzicht van de fasen met bijbehorende doelen, activiteiten en instrumenten. Middels de hyperlinks in de toolbox van de Talent Team Methodiek vind je aanvullende informatie en de te gebruiken instrumenten. Op de laatste bladzijde van ieder instrument staat een uitgebreide toelichting over het gebruik ervan.

De tool bestaat uit 5 opeenvolgende fasen. Per fase zijn er (sub)doelen geformuleerd.

Fase 1: Voorbereiding: Randvoorwaarden voor volgende fases.

Fase 2: Talenten ontdekken: Deelnemers gaan op zoek naar hun (belangrijkste) talenten .

Fase 3: Talenten delen: Elke deelnemer presenteert zijn/haar talenten aan het team.

Fase 4: Talenten benutten: Bekijken en bespreken hoe de diversiteit aan talenten in het team benut kan worden .

Fase 5: Talentbenutting borgen: Het team bepaalt met elkaar diverse momenten waarop de talentbenutting in het team, of op niveau van het individuele teamlid geƫvalueerd en bijgestuurd kan worden.

Contact?

Deze tool is samengesteld en gemaakt door Anne-Marie Kuijpers (Fonys ICT & programma Wendbare Professionals) en Maartje van de Mortel (lectoraat Dynamische Talentinterventies) van Fontys Hogeschool, in mei 2023.

Vragen over of suggesties voor aanvullingen of wijzigingen in deze PDF ontvangen wij graag. Dat kan door contact met ons op te nemen via lectoraattalent@fontys.nl