Sprint naar content
Project

Charging Energy Hubs

Doordat in stedelijke omgevingen vanaf 2025 zero-emissiezones van kracht worden, neemt de vraag naar elektrische (vracht)voertuigen toe. Hoe maak je optimaal gebruik van deze voertuigen als er maar een beperkte capaciteit via het elektriciteitsnet beschikbaar is? Vanuit het project Charging Energy Hubs worden daarvoor technologische innovaties ontwikkeld. Het lectoraat Future Automotive is betrokken bij deze innovaties en het delen van de kennis hierover met huidige en toekomstige professionals in de logistieke sector.

Onderdeel van:

Wat houdt het project in?

In het project Charging Energy Hubs wordt gezocht naar energieoplossingen om zo slim en efficiënt mogelijk van het energienet gebruik te maken voor elektrische (vracht)voertuigen. Binnen het project worden technologische innovaties ontwikkeld die de integratie van laadinfrastructuur, batterijopslag en hernieuwbare energiebronnen binnen het bestaande elektriciteitsnet mogelijk maken. Hoewel energy hubs niet de enige oplossing zijn voor dit probleem en investeringen in netinfrastructuur zeer noodzakelijk zijn, biedt dit project een waardevolle aanvulling om de energietransitie te versnellen.

Naast de technische innovaties, is het ook belangrijk om huidige en nieuwe professionals in de logistiek sector te informeren en op te leiden met actuele kennis over innovaties op het gebied van energie-optimalisatiesystemen, elektrische mobiliteit en geavanceerde laadinfrastructuur. Daar is een rol weggelegd voor Fontys en het lectoraat Future Automotive. Dit project wordt ondersteund door het Nationaal Groeifonds.

Projectdoelstelling

De Nederlandse eMobility-sector loopt momenteel voorop in Europa met een sterk exportpotentieel en een sterke toename van de werkgelegenheid. Om dit leiderschap in een snel groeiende industrie te behouden en klimaatambities te bereiken, is het cruciaal om nieuwe partnerschappen aan te gaan, die elektrische mobiliteit bevorderen, geavanceerde laadinfrastructuur bouwen en innovaties in energie-optimalisatiesystemen stimuleren.

Periode

Januari 2024 - december 2027

Resultaat

Op 3 locaties (Houten, Eindhoven, Veghel) worden de technische innovaties, die in het project ontwikkeld worden, getest in de praktijk. Doel is decentrale (lokale) energiesystemen ontwikkelen, die de verbindende factor vormen tussen afnemers en leveranciers van elektriciteit. Door laadinfrastructuur, hernieuwbare energiebronnen, energieopslag en andere lokale verbruikers aan elkaar te koppelen ontstaat lokale flexibiliteit die kan worden ingezet op het moment dat het elektriciteitsnetwerk de stroomvraag niet meer aan kan. Hiermee wordt zowel een oplossing geboden voor netcongestie als voor de business case van investeringen in laadinfrastructuur.

Contact

Paul Verstegen

Dr. P.P.H. (Paul) Verstegen

Onderzoeksleider Future Automotive