Roos Pierson

Edwin de Klein

Winnaar Jacques de Leeuw Prijs 2021

Nominatietekst opgesteld door de opleiding:

Roos Pierson paart een onverschrokken studiehouding aan een originele eigen blik. Dit is zichtbaar in haar eigen werk als fotograaf (volgens haarzelf een taal die ze later ontdekte, maar onderdeel werd van haar persona), in haar onderzoek (waarbij telkens weer zaken herijkt, herzien, verbreed, verdiept werden tot zich een optimum van verdichting ontvouwde) en in haar studieloopbaan (een dubbele studie doen, een eigen pad banen door een administratief stroperige organisatie: ze gaat geen uitdaging uit de weg).
Daarmee is zij de kandidaat die de prijs zowel het meest als het minst verdient.
Het minst, omdat we er alle vertrouwen in hebben dat Roos zichzelf een weg baant. Vanuit haar eigen unieke blik en haar jaloersmakende doorzettingsvermogen, gaat zij het kunsteducatieve werkveld veranderen; de prijs heeft zij niet nodig.
Het meest, omdat zij het kunsteducatieve werkveld gaat verbreden; omdat juist Roos in staat is om anderen deelgenoot te maken van haar eigen unieke blik. Niet door deze op te leggen, maar door de ander daarin uit te nodigen en als een gelijkwaardig beschouwer te benaderen. En dan kunnen wij later zeggen: wij zagen het al vroeg. 

 

Portretfilm Roos

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.